Ψηφιακή αποκατάσταση των αγαλμάτων της Σαλαμίνας

Tο Ινστιτούτο Κύπρου επιχειρεί την ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων της Σαλαμίνας της Κύπρου, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών του Βρετανικού Μουσείου τo 1890, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “GRAVITATE”, της συνεργασίας του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τη συμβολή του ανασκαφέα της Σαλαμίνας, καθηγητή Βάσου Καραγιώργη και των συνεργατών του.

Το ακρωνύμιο του προγράμματος “GRAVITATE” αφορά στα αρχικά των λέξεων “Geometric Reconstruction And noVel semantIc reunificaTion of culturAl heriTage objEcts”, δηλαδή τη “Γεωμετρική Ανακατασκευή και Καινοτόμο Σημασιολογία Επανένωσης Αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Το “GRAVITATE” στοχεύει στη δημιουργία ενός συνόλου λογισμικών εργαλείων που θα επιτρέπει σε αρχαιολόγους και σε επιμελητές μουσείων να ανακατασκευάζουν κατεστραμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά αντικείμενα. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό και στην επανένωση θραυσμάτων ενός αντικειμένου, θραύσματα τα οποία έχουν καταλήξει σε διάφορες συλλογές στον κόσμο. Επίσης, θα συμβάλει στην αναγνώριση συσχετισμών μεταξύ πολιτιστικών αντικειμένων, που εν τέλει θα οδηγήσουν σε νέα γνώση και κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση ύψους €2,593,440 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 Reflective 7, επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων (τερακότων) της Σαλαμίνας της Κύπρου που χρονολογούνται στην Κύπρο-Αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ) με την ενσωμάτωση τεχνολογιών 3D με σημασιολογικές διαδικτυακές τεχνολογίες. Σήμερα, τα θραύσματα των αγαλμάτων βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία στην Κύπρο και στη Βρετανία (Κυπριακό Μουσείο, British Museum, Fitzwilliam Museum και Ashmolean Museum), μερικά σε μουσεία της Αυστραλίας και της Τουλούζης της Γαλλίας.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μια ευφυής ψηφιακή πλατφόρμα την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν συντηρητές, επιμελητές, ιστορικοί της τέχνης και αρχαιολόγοι με βασικό ενδιαφέρον την έρευνα σε καταστρεμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά αντικείμενα. Οι κύριες συνιστώσες μιας τέτοιας πλατφόρμας είναι τα εργαλεία ανάλυσης και οπτικοποίησης σε συνδυασμό με ένα σύστημα αναζήτησης στηριζόμενο σε μια αξιόπιστη βάση δεδομένων.

Οι εταίροι του έργου είναι το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πληροφορικής Τεχνολογίας (IMATI) του CNR στην Ιταλία, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion του Ισραήλ, το Βρετανικό Μουσείο και το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του Ινστιτούτου Κύπρου. Της κοινοπραξίας ηγείται το Κέντρο Καινοτομίας στην Τεχνολογία Πληροφοριών (IT Innovation Centre) του Πανεπιστημίου του Southampton. Ανεκτίμητη είναι επίσης η συμβολή του Κυπριακού μουσείου όπου φυλάσσονται αρκετά τέτοια θραύσματα αγαλμάτων από τις ανασκαφές του 1890, και των μουσείων Fitzwilliam και Ashmolean, που παρέχουν πρόσβαση στις αρχαιολογικές συλλογές τις οποίες φιλοξενούν, ενώ υποστηρίζουν με την εμπειρογνωμοσύνη τους την επιστημονική ομάδα του έργου.

Η ολομέλεια του προγράμματος “GRAVITATE” συνεδρίασε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου με στόχο τον συντονισμό και τον καθορισμό των ενεργειών των εταίρων του έργου.

+ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα: www.gravitate-project.eu / www.facebook.com/Gravitate-Project-1003877466341479 /twitter.com/gravitate_eu

You May Also Like

Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Την ποικιλότητα των κινηματογραφικών εικόνων, συχνά εκείνων που βρίσκονται στην «αντίπερα όχθη» προβάλλει και ...

Δημοσίευμα της Telegraph για την προσέλκυση παραγωγών του Χόλιγουντ στην Κύπρο

Στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως τόπου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα ...

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Νικόλα Οικονόμου

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου Κύπριου πιανίστα, συνθέτη και στοχαστή, το ντοκιμαντέρ ...

EMBODY / ομαδική έκθεση / The Collection Gallery

Με το τίτλο EMBODY παρουσιάζουν τη δουλειά τους από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 ...

Εργαστήρια της Τετάρτης στο Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ  

Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του, ο ΘΟΚ, εγκαινιάζει νέα ...

Ακυρώνεται η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Οι διοργανωτές του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

X