“Ανάμισης Ντενεκές” σε Λεμεσό και Λευκωσία

Η θεατρική παράσταση «Ανάμισης Ντενεκές», εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη (Εκδόσεις Εστία, 2008) ανεβαίνει στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία.

Η παράσταση αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από  ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα σε μορφή μονολόγου, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Χάρης Χαραλάμπους.

Η έρευνα για τη θρυλική ζωή του Γιώργη Πέτικα, εκατό χρόνια μετά το φόνο, μας ταξιδεύει από την Αμερική ως τις απόκρημνες σπηλιές του Πελινναίου, ως τον Ανάμιση ντενεκέ. Μια ιστορία που εμπνέεται από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση, δημιουργώντας τη μυθοπλασία. Ο αφηγητής, σαν παραμυθάς, ζωντανεύει ανθρώπους και εικόνες πλάθοντας επί σκηνής τους ήρωες και τη δράση τους ανεπιτήδευτα, με μοναδικό του εργαλείο το λόγο.

Η υπόθεση του έργου:

Ο Γιώργης Πέτικας ήρθε στην Χίο από την Αμερική, όπου ήταν μετανάστης. Το βράδυ όμως της 22ας Φεβρουαρίου 1915, δυόμισι χρόνια μετά την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, σκοτώνει με μαχαίρι τον φίλο του για τα μάτια και τον έρωτα μιας γυναίκας. Από εκείνη την νύχτα ξεκινάει η περιπέτειά του. Βγαίνει στο βουνό και γίνεται ο μεγαλύτερος ληστοφυγόδικος στην ιστορία της Χίου. Επί πολλά χρόνια, αστυνομία και καταδιωκτικά αποσπάσματα δεν μπορούν να τον συλλάβουν. O Πέτικας συστήνει συμμορία έχοντας κρησφύγετο τις πλαγιές του Πελινναίου. Κι ο Ανάμισης Ντενεκές, το καταφύγιο του Πέτικα, που ονομάστηκε έτσι λόγω του συνθήματος που χρησιμοποιούνταν για να αναγνωρίζονται οι φίλοι που ανέβαιναν σε αυτήν τη σπηλιά, γίνεται το σπίτι του για χρόνια ολόκληρα.

O Πέτικας έμεινε στην ιστορία της Χίου ως το πρώτο όνομα στο έγκλημα. Κι ακόμη, μέχρι σήμερα, σε πολλά χωριά της περιοχής κυριαρχεί το προσωνύμιο Πέτικας έχει ταυτιστεί με την ατίθαση συμπεριφορά.

«…ένα μικρό θαύμα γραφής, αφήγησης αλλά και αξιοζήλευτης θεατρικότητας στην παράσταση που σκηνοθέτησε με την πίστη στα λιγοστά και ταπεινά, μερικούς ντενεκέδες, μία σκάλα και μια πατατούκα, η Μαρία Αιγινίτου.»

Μάνια Ζούση, artplay.gr

«Εξαιρετικός σε όλους τους ρόλους ο Χαραλάμπους χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου μα και συγκίνησης.»

Μαντώ Χατζή, debop.gr

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκη

Διασκευή: Μ. Αιγινίτου – Χ. Χαραλάμπους

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Κοστούμι: Δανάη Ελευσινιώτη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου

Μουσική: Σωτήρης Καστάνης

Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Τελώνης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ιερείδης

Ερμηνεύει ο Χάρης Χαραλάμπoυς

+ Η παράσταση στη Λεμεσό θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ριάλτο (Πλ.Ηρώων) τη Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου στις 20:30 με είσοδο 12/10 ευρώ. Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 77777745. Αντίστοιχα στη Λευκωσία θα ανεβεί στο Θέατρο Δέντρο (Ενότητος 44, Παλουριώτισσα) στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου στις 20:30 με είσοδο 12 ευρώ. Για κρατήσεις στο τηλέφωνο 99384606.

You May Also Like

Ο PASHIAS μέντορας στο πρόγραμμα Artists in Progress 2020

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο PASHIAS θα βρίσκεται στη Στέγη Χορού Λευκωσίας ως μέντορας ...

Γιορτή με θέατρο :Κλείνει 25 χρόνια, με πέντε παραγωγές το Θέατρο Ένα

Με πέντε (αντί με τέσσερις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα) παραγωγές κάνει αρχή στη νέα ...

Δωρεάν το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου για πρόβες μουσικών και θεατρικών σχημάτων

Χωρίς χρέωση συνεχίζει να θέτει στη διάθεση των ανθρώπων του Πολιτισμού, για την πραγματοποίηση ...

«Παράσιτα» στην κορυφή των Όσκαρ

Η ταινία «Παράσιτα» (Parasite) απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στη φετινή 92η απονομή των ...

Διαλεξη από τον Antonio Sgamelloti στο Ινστιτούτο Κύπρου

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά διαλέξεων «Ενρίκο Φέρμι», η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία ...

Pafos2017 | Σινεμά στην παραλία

Στην παραλία του ΣΟΔΑΠ θα στήσει την μεγάλη του οθόνη το Pafos2017 και κάτω ...

X