Διέκοψε την έκθεσή του στη Δανία ο Ai Weiwei

Την έκθεσή του στο Μουσείο Faurschou στην Κοπεγχάγη διέκοψε ο Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής Αϊ Γουέιγουεϊ, μετά την απόφαση της Δανέζικης Βουλής να ψηφίσει νόμο ο οποίος αναγκάζει τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Δανία, να παραδίδουν τα κοσμήματα και τα χρήματά τους στο κράτος.

Η έκθεση του Αϊ Γουέιγουεϊ στην Κοπεγχάγη έχει τίτλο Rupture και άνοιξε στις 20 Μαρτίου 2015. Ήταν, δε, προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου 2016, ωστόσο ο διάσημος καλλιτέχνης και ακτιβιστής αποφάσισε να σταματήσει την έκθεση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Δανίας.

Το Μουσείο Faurschou αντέδρασε θετικά στην απόφαση του καλλιτέχνη, στηρίζοντάς τον. Ο ιδρυτής του Μουσείου Jens Faurschou εκφράζει λύπη για την απόφαση της Δανίας, καθώς «επέλεξε», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «να μπει στην πρώτη γραμμή μιας απάνθρωπης πολιτικής τη στιγμή που συμβαίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αντί στην πρώτη γραμμή μιας λύσης σε αυτό το κρίσιμο ανθρωπιστικό ζήτημα.»

aiweiwei_ruptureO Άι Γουέιγουεϊ [δεξιά] και ο Jens Faurschou, στον χώρο της έκθεσης του Κινέζου καλλιτέχνη.

«Οι στιγμές που περνώ τους τελευταίους μήνες με τους πρόσφυγες είναι έντονες», ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο διάσημος εικαστικός, ο οποίος βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Λέσβο στο πλαίσιο έρευνάς του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

«Βλέπω χιλιάδες παιδιά, βρέφη, έγκυες και γυναίκες στα βαθιά γεράματά τους, ένα αγόρι χωρίς χέρι, να φτάνουν καθημερινά. Δεν έχουν τίποτα, είναι ξυπόλυτοι μέσα σε τέτοιο κρύο και περπατούν στη βραχώδη παραλία. Κι ύστερα ακούς μια τέτοια είδηση (της απόφασης της Δανέζικης Βουλής). Θύμωσα πάρα πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άι Γουέιγουεϊ, ο οποίος ετοιμάζει στη Λέσβο ένα μνημείο για τους πρόσφυγες.

«Μπορώ να διαμαρτυρηθώ για αυτή την απόφαση με το να αποσύρω τα έργα μου απ’ αυτή τη χώρα. Είναι μια απλή αλλά συμβολική χειρονομία. […] Είναι η προσωπική πράξη ενός καλλιτέχνη που προσπαθεί όχι απλά να παρακολουθεί τα γεγονότα αλλά να δρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Άι Γουέιγουεϊ βρέθηκε στη Λέσβο δύο φορές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων 2015 δηλώνοντας την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τους πρόσφυγες. Κατά την εκεί παραμονή του χρησιμοποίησε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα που αφορά ολόκληρη την υφήλιο.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Άι Γουέιγουεϊ στο Μουσείο Faurschou, ανάμεσα σε έργα της έκθεσής του.

You May Also Like

Μουσική σε καραντίνα

View this post on Instagram A post shared by FREEDOM CANDLEMAKER (@freedom_candlemaker)   nbsp; ...

Στον ποιητή Κώστα Βασιλείου το βραβείο Ε.Λ.Κ

Πραγματοποιήθηκε ψες, Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία η ...

Έκθεση του Ρόμπερτ Μοντγκόμερι στην Κύπρο

«All Kingdoms Smashed and Buried in the Sky» είναι ο τίτλος της εικαστικής πρότασης ...

Γιόκο Όνο | Κατηγορούμενη για τον «φόνο» των Beatles

Με μια μακροσκελή συνέντευξή της στο περιοδικό Interview, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή 1η ...

Ο πολιτισμός αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ

Με αφορμή τις ευρωεκλογές και την πλήρη απαξίωση στην προεκλογική εκστρατεία για τα θέματα ...

Doodle της Google για τη Μαρία Κάλλας

Τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, η οποία αν ζούσε σήμερα θα έκλεινε τα 90 ...

X