Η Εθνική Ορχήστρα της Συρίας ξανά μαζί με τον Damon Albarn στο Λονδίνο

Τα μέλη της δισκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο λόγω του εμφυλίου πολέμου, αλλά τώρα η Εθνική Ορχήστρα Αραβικής μουσικής της Συρίας θα επανενωθεί για μια σπάνια συναυλία στο Λονδίνο. Στις 25 Ιουνίου, η ορχήστρα με επικεφαλής τον μαέστρο Issam Rafea θα παίξει στο Southbank Centre, με διοργανωτή τον ΜΚΟ, Africa Express, καθώς και με εμφανίσεις του Damon Albarn και άλλων.

Η 90μελής ορχήστρα πρώτη συνεργάστηκε με τον Albarn στην Όπερα της Δαμασκού, το 2009, στη συνέχεια εμφανίστηκε στο κομμάτι White Flag στο  άλμπουμ Plastic Beach των Gorillaz και για στην μετέπειτα παγκόσμια περιοδεία. Ωστόσο, το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, την άνοιξη του 2011 προκάλεσε τον Rafea και πολλά άλλα μέλη της ορχήστρας να τραπούν σε φυγή. Η συναυλία στο Λονδίνο η οποία έχει ως στόχο να είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων θα είναι η πρώτη τους παράσταση μαζί από τότε.

«H Συριακή κοινωνία έχει διχαστεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Στην παράσταση της Εθνικής Ορχήστρας Αραβικής Μουσικής της Συρίας, θα υπάρχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν και τις δύο πλευρές, παρόντες τόσο στη σκηνή όσο και στο κοινό », δήλωσε ο Rafea. «Αλλά όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε ο πόλεμος να τελειώσει. Η συναυλία αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο μία άλλη πλευρά στην ιστορία της Συρίας ένα χαρούμενο εορτασμό της μουσικής και του πολιτισμού μας. Δεν έχουμε παίξει μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, γι ‘αυτό ανυπομονούμε και προσβλέπουμε σε μια υπέροχη βραδιά στο Southbank Centre αυτό το καλοκαίρι. »

«Αυτό θα είναι μια μεγάλη επανένωση», πρόσθεσε ο Albarn. «Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βλέπουμε τη Συρία μέσα από το πρίσμα των ειδήσεων, αυτή η συναυλία θα δώσει μια εντελώς διαφορετική προοπτική.»

Η ορχήστρα παίζει παραδοσιακή αραβική μουσική, καθώς και πειραματική μουσική που βασίζεται στις παραδοσιακές μορφές. «Δημιουργούν ένα πραγματικά  θαυματουργό ήχο» δήλωσε ο Albarn. «Υπάρχει μια ολόκληρη χορωδία, υπάρχουν έγχορδα, υπάρχουν σολίστες, υπάρχουν καταπληκτικά κρουστά. Είναι ένας πραγματικά δυναμικός και χαρούμενος ήχος και έμεινε μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια

 

rafeaΟ Issam Rafea

Ο Rafea ζεί στο Σικάγο από το 2013, και δήλωσε : «Είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Είναι καλό τώρα που έχούμε την ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί

Η Εθνική Ορχήστρα Αραβικής Μουσικής της Συρίας  ιδρύθηκε το 1990, έγινε επαγγελματική το 2003, την χρονιά που ο Rafea έγινε ο μόνιμος μαέστρος της.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

You May Also Like

«Ρόουζ» της κατανόησης

«Η ‘Ρόουζ’ ήταν ένα δώρο για μένα», είπε η Ολυμπία Δουκάκη σε συνέντευξη Τύπου ...

Και ψηφιακά το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ Δράμας 2020, επιστρέφει με ανακούφιση στον φυσικό του χώρο, το σινεμά, και ...

Δωρεάν μαθήματα χαρακτικής στις Πλάτρες

Η Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών συνδιοργανώνουν στις Πλάτρες τα ετήσια ...

Εικονική πραγματικότητα 6D στην Κύπρο

Η MoviXD άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στη Λάρνακα, στην οδό Πιαλέ ...

Ρομπέρτο Μπενίνι: στη Ρώμη με το σώβρακο

Ο Ιταλός ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι κατέβασε το παντελόνι του στη μέση της διάσημης Via ...

Δύο συναυλίες από τους Haguers Organ Trio

Οι Haguers Organ Trio, τρεις Κύπριοι μουσικοί οι οποίοι δημιούργησαν το μουσικό τους σχήμα ...

X