Νέοι χώροι πολιτισμού στη Λεμεσό το 2016

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος

Ο πολιτιστικός χάρτης της Λεμεσού αλλάζει το 2016 με την προσθήκη πέντε νέων χώρων, ενώ μέσα στη χρονιά θα ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί και θα ξεκινήσει η υλοποίηση ακόμη τριών έργων. Ανάμεσά τους τα πολύπαθά έργα της δημοτικής βιβλιοθήκης και του Παττιχείου, που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Κέντρο Τεχνών Λεμεσού

Τον Νοέμβριο 2016 προγραμματίζονται τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης έκθεσης στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού. Οι εργασίες αποκατάστασης των διατηρητέων αποθηκών Παπαδάκη και ανέγερσης σύγχρονης προσθήκης ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε αναμένεται η παράδοση του έργου το οποίο κόστισε 1.3 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποθήκες της οδού Σαλαμίνος δωρήθηκαν από την οικογένεια του Στάθη Παπαδάκη το 2009 και τον Μάρτιο 2010 ο δήμος Λεμεσού ανέθεσε τη μελέτη του κτηρίου στην αρχιτέκτονα Σ. Φλωρίδου, με σκοπό να συντηρηθούν και να διαμορφωθούν σε πολιτιστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνονται εκθέσεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνών κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως διαλέξεις και προβολές.

Δημοτική βιβλιοθήκη

Από το 2006 το μέγαρο Πηλαβάκη, το σημαντικότερο ίσως οικοδόμημα και άλλοτε στολίδι της Λεμεσού, έχει μετατραπεί σε κτήριο φάντασμα. Δέκα χρόνια αργότερα, στους πρώτους μήνες του 2016 αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία για επανέναρξη των εργασιών αποκατάστασής του. Αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι ο δήμος Λεμεσού θα αποδεχτεί την τροποποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει με το ΤΕΠΑΚ, το οποίο ανέλαβε την υλοποίηση του έργου. Για την αποπεράτωση του κτηρίου της βιβλιοθήκης υποβλήθηκαν συνολικά τέσσερις προσφορές ύψους 2 με 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αφού ξεπεραστούν και οι νέοι σκόπελοι που παρουσιάστηκαν, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί στο μέγαρο σύντομα, με την υποχρέωση να παραδώσει τη βιβλιοθήκη για χρήση στο κοινό πλήρως αναβαθμισμένη, 18 μήνες αργότερα.

Παττίχειο θέατρο

Η λειτουργία του θεάτρου μετά την πεντάχρονη ανακαίνιση του, τοποθετείται στους πρώτους μήνες του 2016 μετά την στελέχωσή του (έχουν προκηρυχτεί θέσεις καλλιτεχνικού διευθυντή, τεχνικού διευθυντή και ακόμη τριών τεχνικών) και την εγκατάσταση του φωτιστικού εξοπλισμού που έχει παραληφθεί πρόσφατα. Το θέατρο διαθέτει 730 θέσεις θεατών και προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό. Το κόστος της ριζικής ανακαίνισής του ανήλθε στα 9 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 90% από την Ε.Ε. Όραμα του δήμου Λεμεσού είναι όπως το θέατρο, ένα από τα πλέον σύγχρονα της Κύπρου, εξελιχθεί σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Τα έξοδα του θεάτρου, που θα παραμείνει στην κυριότητα του δήμου, θα καλύπτονται από τις χορηγίες του δήμου και του κράτους, αλλά πρωτίστως από τις εκδηλώσεις που θα διοργανώνει και τις δικές του παραγωγές.

«Ναυτικό» Μουσείο

Σε μουσείο αφιερωμένο στα λιμάνια της Κύπρου θα μετατρέπει τους ερχόμενους μήνες η διατηρητέα αποθήκη του 1879 που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί. Φιλοδοξία της Αρχής Λιμένων είναι η λειτουργία ενός διαδραστικού μουσείου που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και ήδη προωθείται η διαδικασία για ανάθεση σε μουσειολόγο της οργάνωσης της έκθεσης. Παράλληλα ο χώρος θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Πολιτιστικά σημεία

Στα πλαίσια του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της δυτικής Λεμεσού, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου, δημιουργούνται νέες πολιτιστικές στέγες. Ο δήμος Λεμεσού θα αναλώσει τη χρονιά στην ετοιμασία των σχεδίων προκειμένου το 2017 να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Ήδη, για τον σκοπό αυτό έχει αναθέσει σε ιδιωτικά γραφεία την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτηρίων όπως των οθωμανικών Λουτρών, του τουρκοκυπριακού κινηματογράφου με την μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των δημοτικών πολυκατοικιών στην Μισιαούλη και Καβάζογλου για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

«Αυλή των θαυμάτων»

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η «Αυλή των θαυμάτων» όπως έχει χαρακτηριστεί το σύμπλεγμα παραδοσιακών κτηρίων που έχουν αποκατασταθεί για να στεγάσουν το Μουσείο Ζωντανής Ιστορίας του δήμου Αγίου Αθανασίου. Ένα ξωπόρτι οδηγεί στην εσωτερική αυλή που περιλαμβάνει όλες τις χρήσεις μιας εποχής και ενώνει όλα τα υφιστάμενα κτήρια, όπως το δίχωρο δωμάτιο με τη μεγάλη καμάρα, το αχερωνάρι και το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Σωφρονίου. Το λαογραφικό τμήμα του μουσείου θα φιλοξενηθεί στο αρχοντικό, ενώ στον χώρο των καταστημάτων οι υπόλοιπές συλλογές. Παράλληλα θα διαμορφωθεί αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων προβολής της Λαογραφίας, μελέτης και έρευνας. Το κτήριο στη νότια πλευρά μετατρέπεται σε μικρή καφετέρια, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μικρό κατάστημα πώλησης έντυπου υλικού. Οι εργασίες αποκατάστασης του συμπλέγματος το οποίο βρίσκεται στον παραδοσιακό πυρήνα του Αγίου Αθανασίου έχουν ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η ετοιμασία της μουσειολογικής μελέτης για την εγκατάσταση του καθ’ αυτό μουσειακού εξοπλισμού.

Θέατρο Ύψωνα

Ο ταχέα αναπτυσσόμενος δήμος της δυτικής Λεμεσού, θα αποκτήσει σύντομα ένα υπερσύγχρονο θέατρο-στολίδι για τη διοργάνωση των πολιτιστικών του εκδηλώσεων. Το δημοτικό θέατρο Ύψωνα, χωρητικότητας 350 θέσεων, συνδέεται με το νεόδμητο δημοτικό μέγαρο στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με μια εντυπωσιακή μεταλλική στέγη. Ο ενδιάμεσος χώρος που διαμορφώνεται, θα φιλοξενεί εκθέσεις και διαλέξεις. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί ενώ αυτή την περίοδο γίνεται η εγκατάσταση του φωτισμού, των προβολέων και των ακουστικών πάνελ. Εκκρεμεί η τοποθέτηση των καθισμάτων που έχουν παραγγελθεί και αναμένεται να τοποθετηθούν μέχρι τον Μάρτιο, ενώ τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τον ερχόμενο Ιούνιο. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου.

You May Also Like

On The Rocks: Σοφία Κόπολα και Μπιλ Μάρεϊ συναντιούνται ξανά

Στην νέα αναμενόμενη ταινίας της Σοφία Κόπολα, «On the Rocks», η σκηνοθέτης συναντιέται εκ ...

Cuprum | Έκθεση-αποτέλεσμα του ABR IN LAB Residency

Το σύνολο των αποτελεσμάτων ενός καινοτόμου residency διάρκειας ενός μήνα παρουσιάζεται σε μια έκθεση με τίτλο ...

Εγκαίνια Έκθεσης Unaccompanied. An exhibition

Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” UNCRC Policy Center, με υπερηφάνεια ...

Ξεκινούν εργασίες συντήρησης του Αρμενομονάστηρου

Την έναρξη των εργασιών συντήρησης του Αρμενομονάστηρου, ένα από τα σημαντικότερα και πιο όμορφα ...

Διαφωνία ΕΚΑΤΕ για νομοσχέδιο για την επαγγελματική υπόσταση του καλλιτέχνη

Tο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα δηλώνει ότι ...

«Το χρώμαν της ανατολής τζ̆οιμάται μανιχόν του»

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Ττερλικκά «Το χρώμαν της ανατολής τζ̆οιμάται μανιχόν του» Τετάρτη10 ...

X