Πάφος 2017 με 8 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μιράντα Λυσάνδρου 

Μια υπόθεση καταδικασμένη που σώθηκε στην πορεία με σκληρή δουλειά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του οργανισμού «Πάφος 2017» την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η πόλη στις 17 Μαΐου 2013 λαμβάνοντας τον τιμητικό τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας μαζί με το Άαρχος της Δανίας.

Ο Χρίστος Πατσαλίδης μιλά στον «Π» για το πώς κουρεύτηκε το κόστος των 22 εκατ. ευρώ στα 8 εκατ. ευρώ και γιατί η Πάφος, παρότι τη χωρίσουν 30 εκατ. ευρώ από το κόστος των δράσεων του Άαρχους, μπορεί να το ανταγωνιστεί μέσα από τη φιλοσοφία του ανοικτού εργαστηρίου Πολιτισμού και να πετύχει.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Έχετε ένα έτος μπροστά σας μέχρι την τελετή έναρξης. Θα προλάβετε;

Δουλεύουμε πυρετωδώς… Κυριολεκτικά θα πρόκειται για έναν άθλο, εάν σκεφτείτε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που πολλοί θεωρούσαν καταδικασμένη όταν αναλάβαμε τον Μάρτιο του 2013 ως διοικητικό συμβούλιο. Την οποία με μόχθο καταφέραμε να σώσουμε και είναι με αισιοδοξία που πλέον θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Το ζήτημα ήταν το τεράστιο κόστος της πρότασης που είχε υποβληθεί. Βαρύ κι ασήκωτο…

Θεωρώ ότι έγιναν πολλά επικοινωνιακά λάθη. Η πρόταση για τις πολιτιστικές δράσεις που είχε υποβληθεί στη βάση της οποίας δόθηκε ο τίτλος κοστολογείτο αρχικά στα 22 εκατ. ευρώ. Κι εάν επανέρχομαι σήμερα στο θέμα είναι γιατί θέλω οι πολίτες να καταλάβουν ότι πολλά από αυτά που λέγονταν τότε δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτιστική πρωτεύουσα.

Δηλαδή;

Κάποιοι που ηγούνταν της προσπάθειας καλλιέργησαν τον μύθο πως μαζί με τον τίτλο θα έρχονταν κι εκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη για την κατασκευή έργων και την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων. Μα η Ευρώπη δεν δίνει λεφτά! Σου δίνει τον τίτλο και αυτά που έταξες πρέπει να τα κάνεις. Δεν σου κόβει τσεκ για να φέρεις τους μεγάλους δημιουργούς… Η Πάφος, λοιπόν, έταξε μια σειρά πολιτιστικών δράσεων 22 εκατ. ευρώ και το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα εξεύρισκε κάποιος αυτό το μεγάλο ποσό. Όταν ειδικά ο Δήμος Πάφου, όταν αναλάβαμε, είχε μόλις 20 χιλ. ευρώ να μας δώσει.

Μόλις αναλάβατε ήρθε και το κούρεμα. Ήταν δύσκολα τα πράγματα.

Με τις συνθήκες που επικρατούσαν και με την προοπτική της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβρη του 2013 τα πράγματα φαίνονταν πολύ σκούρα. Αυτό που κάναμε ήταν να επανασχεδιάσουμε το πρότζεκτ και χωρίς να αλλάξουμε την ουσία του προγράμματος καταφέραμε να το επανακοστολογήσουμε και να το διαπραγματευτούμε ξανά λέγοντας στην ΕΕ τις αλήθειες για τα δεινά οικονομικά μας. Αποδείξαμε ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια, γι’ αυτό περάσαμε και την πρώτη αξιολόγηση αλλά και τη δεύτερη τον Νοέμβριο του 2014 και την τρίτη τον περασμένο Μάιο.

Μείον 14 εκατ. ευρώ 

Πόσο μειώσατε το κόστος; Έχετε αφαιρέσει πολιτιστικές δράσεις για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε;

Από τα 22 εκατ. πέσαμε στα 8 εκατ. ευρώ. Το έργο κατά 80% θα είναι το ίδιο με εκείνο που είχε προταθεί αρχικά… Κι αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε εντελώς την πρόταση γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο από εκείνο που θα περίμενε από εμάς η Ευρώπη.

Ποιοι θα αναλάβουν το κόστος;

Η κυβέρνηση θα μας δώσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ήδη μας έδωσε μισό εκατ. το 2014, μισό εκατ. το 2015, και αναμένουμε τα υπόλοιπα.

Σας λείπουν τρία εκατ. ευρώ.

Ένα εκατομμύριο θα πρέπει να δώσουν οι δήμοι που είναι μέτοχοι. Δηλαδή οι δήμοι Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας.

Με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην τοπική αυτοδιοίκηση είστε σίγουρος ότι θα τα δώσουν; 

Αλίμονο εάν δεν τα δώσουν…

Θα έχουν έσοδα άλλωστε από αυτό.

Έμμεσα έσοδα θα έχουν, αλλά ο στόχος του να αναλάβεις τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας δεν είναι το οικονομικό κέρδος. Είναι να δώσεις ευκαιρίες στους πολίτες να εμπλακούν με τον πολιτισμό, να τους προσφέρεις νέες εμπειρίες. Επίσης μια πολιτιστική πρωτεύουσα δεν κερδίζεται με αυτά που έχει αλλά για το καινούργιο που θα φέρει. Δεν κέρδισε η Πάφος επειδή έχει ψηφιδωτά, αλλά επειδή θα διοργανώσει μια σειρά έργων τα οποία κρίθηκαν αξιόλογα και πρωτοποριακά. Αυτήν την αντίληψη προσπαθούμε να την εμπεδώσουμε στον κόσμο γιατί τότε δημιούργησαν τις ψευδείς προσδοκίες ότι θα έρθουν λεφτά με τη σέσουλα και υπόσχονταν στον κάθε πολιτιστικό φορέα μέσα στην Πάφο, που μπορεί να είχε ένα ωδείο και μια χορωδία, ότι θα του δώσουν λεφτά για να κάνει περισσότερες παραγωγές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πραγματικοί μας στόχοι είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο branding για την Πάφο στο πλαίσιο του οποίου, πέραν του ήλιου και της θάλασσας και του all inclusive, μετά το 2017 να περιλαμβάνεται κι ο πολιτισμός.

Και τα άλλα 2 εκατ. ευρώ; Πού θα τα βρείτε;

Τα μοναδικά λεφτά που δίνει η ΕΕ είναι το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, το οποίο είναι ενάμισι εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα δοθούν νοουμένου ότι περάσουμε την αξιολόγηση του 2016. Ελπίζουμε ότι αυτό το ποσό θα το πάρουμε.

Ζητούνται χορηγοί 

Μένει μισό εκατομμύριο…

Υπολογίζουμε ότι θα συλλέξουμε αυτά τα χρήματα κι ακόμη περισσότερα από χορηγίες. Είμαστε σε επαφή με τους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς στην Κύπρο και φαίνεται ότι υπάρχει η καλή διάθεση να συνεισφέρουν στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης. Είμαστε επίσης σε διαδικασία επαφών με μεγάλες επιχειρήσεις. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αναζητήσουμε και μικρότερους χορηγούς.

Μπήκαμε στην ιστοσελίδα σας και το link που παραπέμπει στους χορηγούς λέει πως είναι under construction. Γιατί;

Τώρα το ετοιμάζουμε. Θέλαμε να προσεγγίσουμε πρώτα εκείνους που θεωρούσαμε θεσμικούς, τους Platinum, οι οποίοι θα προσφέρουν 150 και 200 χιλ. ευρώ. Τώρα βγαίνουμε με τους μικρότερους χορηγούς των 50 χιλ. και μετά στα μικρότερα ποσά.

Με 8 εκατ. ευρώ, λοιπόν, θα κάνετε 30 έργα. Εάν πάρετε περισσότερα;

Τριάντα έργα τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά 300 πολιτιστικές δράσεις. Εάν εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, υπάρχει μια λίστα με άλλες 60 δράσεις σε σειρά προτεραιότητας.

Το Άαρχος θα κάνει δράσεις κόστους 38 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε, έτσι; 

Σίγουρα το Άαρχος έχει τη δυνατότητα να διαθέσει αυτά τα χρήματα, εμείς όχι. Πάντως είναι αξιοσημείωτο πως οι αξιολογητές μας που ήρθαν τον Νοέμβριο εντυπωσιάστηκαν για την πρόοδό μας και μας έδωσαν συγχαρητήρια, λέγοντάς μας ότι η Πάφος ίσως επαναπροσδιορίσει με αυτό που έγινε και την έννοια της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Διότι ένας βασικός λόγος που κέρδισε η Πάφος τον τίτλο ήταν μέσα από τη φιλοσοφία του ανοικτού εργαστηρίου Πολιτισμού. Ότι, εν ολίγοις, ο πολιτισμός δεν παράγεται μέσα σε πολυτελείς αίθουσες και σε μέγαρα. Πολιτισμός μπορεί να παραχθεί και σε μικρότερες πόλεις. Η Πάφος είναι η μικρότερη πόλη στην ιστορία του θεσμού και θα παραγάγει πολιτισμό σε δρόμους, σε πλατείες παντού. Για αυτό πιστεύω θα πετύχουμε.

Εθελοντές βρήκατε;

Γίνεται μια προσπάθεια και υπάρχει κόσμος που έχει αναμειχθεί. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει και έχουν συμπληρωθεί πολλές αιτήσεις. Πρέπει να πω ότι πολλοί αιτητές είναι Βρετανοί κάτοικοι Πάφου.

Τα έργα υποδομής

Με τον Δήμο Πάφου κτίσατε μια καινούργια σχέση;

Πολύ καλή σχέση. Ο δήμος έχει να διαχειριστεί τα θέματα των υποδομών. Το κόστος για τα έργα αυτά στην αρχική πρόταση ήταν 40 εκατ. ευρώ. Βεβαίως εδώ πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη δεν είναι και τόσο αυστηρή με την ολοκλήρωσή τους. Απλώς θέλει να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο η πολιτιστική πρωτεύουσα για να σχεδιαστούν έργα και να ξεκινήσουν κάποια. Τα σημαντικά έργα που προωθούνται είναι το Χάνι του Ιμπραήμ, ένας χώρος που θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της πόλης, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η ανακατασκευή των θεάτρων Οθέλλο και Μαρκίδειο και η ανάπλαση των σπηλιών του Μουττάλλου και η μετεξέλιξή τους σε πολιτιστικό κέντρο.

Πόσο κόσμο περιμένετε στην Πάφο το 2017;

Αναμένουμε ότι η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως η πολιτιστική πρωτεύουσα δεν γίνεται ούτε για τους τουρίστες ούτε για τους ξένους. Γίνεται για εμάς, για να εκτιμήσουμε περισσότερο τον πολιτισμό, να αναπτύξουμε τις τέχνες να ζήσουμε την εμπειρία του καινούργιου. Η επιτυχία μας θα είναι εάν έχουμε στη χώρα μας παραγωγές που χωρίς αυτή τη διοργάνωση δεν θα τις είχαμε.

Οι μεγάλες παραστάσεις

Ποια είναι τα highlight του Πάφος 2017; Πόσα μεγάλης εμβέλειας έργα θα γίνουν;

Ήδη βγήκαμε ζητώντας άτομα για τις δύο από τις πιο σημαντικές μας εκδηλώσεις. Όπως είπαμε, μιλάμε για τριακόσιες δράσεις. Αλλά δεν θα είναι όλες του ίδιου μεγέθους.

Θα κάνετε μία μεγάλη εκδήλωση τον μήνα;

Όχι, περισσότερες. Δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τις δράσεις μας. Θα τις εξαγγείλουμε λίγους μήνες πριν, όπως είναι η πρακτική που ακολουθούν οι πολιτιστικές πρωτεύουσες. Η τελετή έναρξης θα είναι στις 27-28 Ιανουαρίου του 2017. Η μεγαλύτερη δε εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Εκεί περιμένουμε να υπάρχει ογκώδης συμμετοχή από το κοινό και με πολλές δράσεις με εμπλοκή πολλών ανθρώπων και πολλών τεχνών.

Ήδη όμως έχετε βγει με πρόσκληση συμμετοχής για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για δύο μεγάλες θεατρικές παραγωγές…

Ναι, η μία στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Μύθος και Θρησκεία, και θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του Πάφος 2017. Η μία παράσταση είναι η Λυσιστράτη την οποία θα σκηνοθετήσει ο Brian Michaels. Η δεύτερη παράσταση είναι το έργο Τρωάδες το οποίο θα σκηνοθετήσει ο διαπρεπής σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος. Σε αυτή την παράσταση θα συμμετάσχουν ηθοποιοί διαφορετικών εθνικοτήτων από διχοτομημένες πόλεις, όπως η Λευκωσία, η Ιερουσαλήμ και η Μόσταρ. Η σκηνική εγκατάσταση είναι δημιουργία του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη.

Σημαντικά έργα. Τι άλλο μας επιφυλάσσετε;

Θα γίνουν σημαντικές δράσεις που αφορούν όλες τις τέχνες – μουσική, χορό, γαστρονομία, θέατρο, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική και κινηματογράφο (σ.σ. Ο Χριστος Πατσαλίδης αναφέρθηκε σε σημαντικά ονόματα της μουσικής και των τεχνών τα οποία δεσμευτήκαμε να μην αποκαλύψουμε). Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια πολύ καλή πολιτιστική πρωτεύουσα και καλώ τους συμπατριώτες μας να ζήσουμε όλοι μαζί αυτήν την εμπειρία.a

You May Also Like

Αχιλλέας Δημητριάδης: Ποιος «έφαγε» την τέχνη;

«Οι καλλιτέχνες παράγουν πολιτισμό και έχουν επηρεαστεί, όπως όλοι, από την παραγωγή της δουλειάς ...

Μάθημα αρχιτεκτονικής Ιστορίας

Από τον μάστρε Γιακουμή στον πρώτο σπουδασμένο αρχιτέκτονα στην Κύπρο, τον Θεόδωρο Φωτιάδη, και ...

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη

Η ιστορία της ζωής σας σε 20 λέξεις. Αν η ζωή μου μπορούσε να ...

Uwe Timm: Σημαντικότεροι από τις ιδεολογίες είναι οι άνθρωποι που αντιδρούν

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Ο Ούβε Τιμ ήταν ο μικρότερος γιος στην οικογένεια τριών ...

Το επιδέξιο χέρι πίσω απο τα γραφικά του The Grand Budapest Hotel

Μέσα στην προσεγμένη δημιουργία του κράτους της Zubrowka, η τελευταία ταινία του Wes Anderson, ...

Χριστόδουλος Παναγιώτου: Αντιστίξεις και αφηγήσεις

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Ο δραστήριος διεθνώς εικαστικός Χριστόδουλος Παναγιώτου μιλά στο «Π» σε ...

X