Παγκόσμιο Κυπριακό Φόρουμ

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Πώς σας φαίνεται η άσκηση πολιτικής γητειάς των ηγετών στο Νταβός; Οι ηγέτες [οκκέι, οκκέι, ο Πρόεδρος και ο Τ/Κ ηγέτης] προσπάθησαν να πουλήσουν το brand της Κύπρου στο πλησιέστερο που ο πλανήτης έχει σε πολιτική ελίτ. Προσπάθησαν, παίζοντας ταυτόχρονα το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ τους, απέναντι στις εσωτερικές δυναμικές στις κοινότητές τους, να πείσουν πως αυτήν τη φορά οι Κύπριοι δεν κάνουν τις business as usual ατέρμονες διαπραγματεύσεις τους και πως θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

 Στην ατζέντα του συνεδρίου όμως υπήρχαν εκατοντάδες άλλα θέματα – για την οικονομία, την ανάπτυξη, την τεχνολογία… Όλες αυτές οι συζητήσεις και οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις που ήταν πρώτο θέμα στην Κύπρο, και στις δύο πλευρές, την περασμένη εβδομάδα, ήταν απλώς στο περιθώριο όλων των υπολοίπων. Στο παράλληλο κυπριακό σύμπαν, το Νταβός ήταν μια διάσκεψη για το Κυπριακό και το αέριο, στα περιθώρια της οποίας έγιναν όλα τα υπόλοιπα.

 Η κυπριακή αντιπροσωπεία [και ίσως ειδικότερα η τ/κ αντιπροσωπεία] μπήκε στον κόπο να παρευρεθεί σε κάποια διάλεξη ή συζήτηση; Να πάρει μια μπροσούρα; Να γνωρίσει κάποια άτομα και να ανταλλάξει στοιχεία επικοινωνίας; Γεννιούνται κάποιες νέες ιδέες μέσα από τη σύνθεση των κυπριακών ανησυχιών και των όσων συζητούνται;

 Δεν αποκλείεται αυτό να συμβαίνει, αλλά αν συμβαίνει θα ήταν καλό να το βλέπαμε. Θα ήταν καλό να βλέπαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της αυτοματοποίησης και των ρομπότ στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά, πολλά θέματα για τα οποία μπορεί να ενημερωθεί ο καθένας μας από την σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από τα βίντεο των συζητήσεων, άρα ακόμα κι αν δεν είναι εκεί. Είναι, δηλαδή, υποψιαζόμαστε, εφικτό ο μέσος πολίτης να μπορεί, αν θέλει, να είναι πιο ενημερωμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτά τα θέματα.

 Αν θα πουλάμε άλλωστε την εικόνα μας στους Άλλους, θα πρέπει να μάθουμε και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Δεν είναι δύσκολο.

 
 
 
 
 

You May Also Like

Αγαπημένοι μου δήμαρχοι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Μια και ο πολιτισμός θεωρείται που θεωρείται από τις κυβερνήσεις ...

Μια μέρα στη νεκρή ζώνη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Μέσα στη ζέστη της νεκρής ζώνης, τρεις ΟΗΕδες σκουπίζουν την ...

Αγανακτισμένοι στη Λευκωσία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι ένα από τα παλιότερα κλισέ που ξέρω: οι Κυπραίοι ...

Ίσος προς ίση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Σχεδόν να μας ξεφύγει μια ιστορική τηλεοπτική στιγμή, σε εικόνα ...

Σενάριο κρίσης

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο τηλεθεατής βγήκε στον αέρα. “Περνούμε πολλά δύσκολα… Έχασα την ...

Λευκωσιάτες στον Άρη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης «Άφησε το βλέμμα του να περιπλανηθεί πάνω από τη νέα ...

X