Παγκόσμιο Κυπριακό Φόρουμ

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Πώς σας φαίνεται η άσκηση πολιτικής γητειάς των ηγετών στο Νταβός; Οι ηγέτες [οκκέι, οκκέι, ο Πρόεδρος και ο Τ/Κ ηγέτης] προσπάθησαν να πουλήσουν το brand της Κύπρου στο πλησιέστερο που ο πλανήτης έχει σε πολιτική ελίτ. Προσπάθησαν, παίζοντας ταυτόχρονα το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ τους, απέναντι στις εσωτερικές δυναμικές στις κοινότητές τους, να πείσουν πως αυτήν τη φορά οι Κύπριοι δεν κάνουν τις business as usual ατέρμονες διαπραγματεύσεις τους και πως θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

 Στην ατζέντα του συνεδρίου όμως υπήρχαν εκατοντάδες άλλα θέματα – για την οικονομία, την ανάπτυξη, την τεχνολογία… Όλες αυτές οι συζητήσεις και οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις που ήταν πρώτο θέμα στην Κύπρο, και στις δύο πλευρές, την περασμένη εβδομάδα, ήταν απλώς στο περιθώριο όλων των υπολοίπων. Στο παράλληλο κυπριακό σύμπαν, το Νταβός ήταν μια διάσκεψη για το Κυπριακό και το αέριο, στα περιθώρια της οποίας έγιναν όλα τα υπόλοιπα.

 Η κυπριακή αντιπροσωπεία [και ίσως ειδικότερα η τ/κ αντιπροσωπεία] μπήκε στον κόπο να παρευρεθεί σε κάποια διάλεξη ή συζήτηση; Να πάρει μια μπροσούρα; Να γνωρίσει κάποια άτομα και να ανταλλάξει στοιχεία επικοινωνίας; Γεννιούνται κάποιες νέες ιδέες μέσα από τη σύνθεση των κυπριακών ανησυχιών και των όσων συζητούνται;

 Δεν αποκλείεται αυτό να συμβαίνει, αλλά αν συμβαίνει θα ήταν καλό να το βλέπαμε. Θα ήταν καλό να βλέπαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της αυτοματοποίησης και των ρομπότ στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά, πολλά θέματα για τα οποία μπορεί να ενημερωθεί ο καθένας μας από την σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από τα βίντεο των συζητήσεων, άρα ακόμα κι αν δεν είναι εκεί. Είναι, δηλαδή, υποψιαζόμαστε, εφικτό ο μέσος πολίτης να μπορεί, αν θέλει, να είναι πιο ενημερωμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτά τα θέματα.

 Αν θα πουλάμε άλλωστε την εικόνα μας στους Άλλους, θα πρέπει να μάθουμε και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Δεν είναι δύσκολο.

 
 
 
 
 

You May Also Like

Η ΕΡΤ του μέλλοντός μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τώρα δηλαδή πάει η ΕΡΤ; Το κανάλι που στην Κύπρο ...

Πολυκατοικίες και εξοχικά

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έξω από τη Μόσχα απλώνονται, η μια μετά την άλλη, ...

Η νύχτα που έσβησε

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν έσβησε η σημαία στον Πενταδάκτυλο, όσοι το πρόσεξαν ξαφνικά ...

Οσάκις

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και ξαφνικά ξέσπασε “θύελλα” για ένα λογοτεχνικό κείμενο, σε κάποιο ...

Φυτώριο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αυτές τις μέρες πλησιάζω στο τέλος ενός παλιού βιβλίου από ...

Διαφημιστικός πατριωτισμός

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κι εκεί που στο σχολείο μάς δίδασκαν γεωγραφία με τον ...

X