ΠΑΦΟΣ2017 | 2η Πλατφόρμα Μονοδράματος 2016

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 προκηρύσσει την πρώτη εθνική διαγωνιστική πλατφόρμα Μονοδράματος από Κύπριους δημιουργούς ή ξένους κάτοικους της Κύπρου.

Πρόκειται για συνέχεια ενός -πετυχημένου, όπως αποδείχθηκε- εγχειρήματος το οποίο πραγματοποίησε η Πάφος2017 πέρυσι, παρουσιάζοντας σημαντικές παραστάσεις μονοδράματος από το εξωτερικό. Η πρώτη εκείνη διοργάνωση, που έλαβε χώρα στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, στόχευε στη γνωριμία του κοινού της Κύπρου με το θεατρικό αυτό είδος που αναπτύσσεται γοργά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Επιμελητής της 1ης Πλατφόρμας ήταν ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στο International Monodrama Forum του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.) και πρώτιστος στόχος της ήταν η καθιέρωση ενός θεσμού που θα οδηγήσει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος το 2017.

«Η Κύπρος, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, προσφέρει στον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 το προνομιακό πεδίο για την καθιέρωση μιας τόσο σημαντικής γεωγραφικά, οικονομικά και τουριστικά – θεατρικής και καλλιτεχνικής διοργάνωσης για το νησί μας», αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση του Πάφος2017.

Η φετινή Πλατφόρμα προγραμματίζεται για τον Μάιο 2016 και στο πλαίσιό της προσκαλούνται νέες παραγωγές μονοδράματος ή παραγωγές που δεν παρουσιάστηκαν στην Πάφο από δημιουργούς ή θεατρικά σχήματα από τις 24 μέχρι και 31 Μαΐου 2016. Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Πάφου.

Η φετινή 2η διοργάνωση της Πλατφόρμας Μονοδράματος θα περιλαμβάνει παραστάσεις από καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Κύπρο ή Κύπριους που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό. Στόχος της είναι η προβολή και προώθηση του Μονοδράματος ως μορφή σημαντικής έκφρασης της θεατρικής δημιουργίας, η άρτια παρουσίαση νέων δημιουργιών αλλά και η προώθηση της κυπριακής δημιουργίας στο εξωτερικό.

Το Μονόδραμα διαφοροποιείται από το μονόλογο ως αυτόνομο είδος θεάτρου, αφού σε αυτό μπορούν να ερμηνευθούν από έναν μόνο ηθοποιό, περισσότεροι ρόλοι του ενός. Ξεκινώντας δειλά-δειλά από τη Βόρεια Ευρώπη στα τέλη του 20ου αιώνα, κατέκτησε τη θεατρική σκηνή πολλών χωρών συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία μέχρι σήμερα με γοργούς ρυθμούς. Αναγνωρίζοντας το ως ένα αυτόνομο θεατρικό είδος τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες χώρες δημιουργούν και καθιερώνουν Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ, εντός και εκτός Ευρώπης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα φεστιβάλ σε Μ. Βρετανία, Τουρκία, Κόσοβο, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.

Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος 2017

Από τις παραστάσεις του 2016 θα επιλεγούν οι δύο καλύτερες για να συμμετάσχουν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος που θα πραγματοποιηθεί το 2017 στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Την ευθύνη της επιλογής θα έχει τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από προσωπικότητες του θεατρικού γίγνεσθαι.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν θεατρικά σχήματα, ομάδες και δημιουργοί παραστάσεων Μονοδράματος που μπορούν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη παράσταση στην Ελληνική, Τουρκική ή Αγγλική γλώσσα, με απλές τεχνικές προδιαγραφές. Παραστάσεις και σε άλλες γλώσσες γίνονται δεκτές αν διαθέτουν υπερτιτλισμό στην Ελληνική ή Αγγλική Γλώσσα.

Τα έργα μπορεί να έχουν παρουσιαστεί εκτός Πάφου κατά την περίοδο 2014/15. Η χρονική διάρκειά τους δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 45’, ούτε να υπερβαίνει τα 65’. Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από τριμελή επιτροπή που συμπεριλαμβάνει εκπρόσωπο του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017, τον Επιμελητή της διοργάνωσης και μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο θεατρικό χώρο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2016 τα πιο κάτω:
1. Δήλωση ενδιαφέροντος
2. Στοιχεία και περίληψη της παράστασης
3. Βιογραφικά των συντελεστών
4. Οπτικό υλικό σε μορφή DVD, ή σχετικό σύνδεσμο (link) εαν υπάρχει
*Σε περίπτωση που πρόκειται για καινούρια δουλειά οι δημιουργοί καλούνται να επισυνάψουν οπτικό και άλλο υλικό από προηγούμενες τους δουλειές.

Θα παραχωρηθεί βασική τεχνική υποστήριξη, μία επιπλέον ημέρα για στήσιμο και πρόβα καθώς και ενιαία προβολή και διαφήμιση. Θα καταβληθεί ως ελάχιστη αμοιβή το ποσό των 700 ΕΥΡΩ και θα προσφερθεί διαμονή σε ειδικές τιμές.

+ Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή υλικού επικοινωνήστε με την Συντονίστρια Προγράμματος του Οργανισμού, Νάταλη Αναστασίου: 2695 5169 – n.anastasiou@pafos2017.eu

Πληροφορίες: www.pafos2017.eu / 2693 2017

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την περσινή Πλατφόρμα Μονοδράματος 2015 ©PHOTO LARKO

You May Also Like

Η νεότερη του λογοτεχνικού βραβείου Οrange

Στην 25χρονη συγγραφέα Τέα Ομπρεχτ για το βιβλίο της The Tiger's Wife απονεμήθηκε το ...

Στο σινεμά με τα σκυλιά τους για το Isle of Dogs

Με τα αγαπημένα τους τετράποδα θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία του Γουές ...

Τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής στα «Πράγματα δικά μου αληθινά»

Τι παίζει στην πόλη μας; Η Κατερίνα Μιχάηλου βγαίνει έξω και μας δίνει μία ...

Σύμβαση Συνεργασίας SONY PICTURES ANIMATION και RISE Up Cyprus

Σύμβαση συνεργασίας υπέγραψαν η SONY PICTURES ANIMATION και το Κέντρο Αριστείας RISE, για την ...

Προσωπικά αντικείμενα και επιστολές της Σύλβια Πλαθ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

Επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της Σύλβια Πλαθ, μεταξύ άλλων, το δαχτυλίδι γάμου, ένα φωτογραφικό ...

Ο «Πλούτος» [της Φτωχολογιάς] επιστρέφει στη Λευκωσία

Μετά την επιτυχή παρουσίαση της παραγωγής «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ...

X