Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου: “Μουσικές Συνέργειες, Κύπρος-Ισραήλ”

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει σειρά συναυλιών σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, με τίτλο «Μουσικές Συνέργειες, Κύπρος – Ισραήλ», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, και με σολίστ τον Avi Avital στο μαντολίνο.

Αυτό το πλούσιο στυλιστικά πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του γνωστού μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, ξεκινά σε μεγαλοπρεπές πολυχορικό στυλ, με την Canzona XII για σύνολο πνευστών του Giovanni Gabrielli. Ακολούθως, ο προτεινόμενος για Grammy μαντολινίστας Avi Avital θα ερμηνεύσει ένα από τα πιο αγαπημένα κοντσέρτα του Vivaldi για βιολί, καθώς και έργα εμπνευσμένα από λαïκές μουσικές παραδόσεις: τις σπινθιροβόλες Μινιατούρες (1945) του Tsintsadze, βασισμένες σε δημοτικές Γεωργιανές μελωδίες και τον φλογερό Ισπανικό Χορό του de Falla. Στο δεύτερο μέρος, τα ελεγειακά και εκφραστικότατα Σύντομα κομμάτια του Franck έρχονται σε αντίθεση με τη φρενετική ενέργεια και δόση σαρκασμού του νεοκλασικού Κοντσέρτου για μικρή ορχήστρα του Roussel.

Πιο συγκεκριμένα θα ακουστούν τα έργα:

 1. GABRIELI: Canzona XII (διασκ. E. Kamerich)

 2. VIVALDI: Κοντσέρτο για μαντολίνο και έγχορδα σε Λα ελάσονα, RV 356

 3. TSINTSADZE: Έξι μινιατούρες για μαντολίνο και έγχορδα (διασκ. O. Ben Avi)

 4. DE FALLA: Ισπανικός χορός (από την όπερα La Vida Breve), για μαντολίνο και έγχορδα

 5. FRANCK: Οκτώ μικρά κομμάτια, αρ. 1-4 (ενορχ. H. Busser)

 6. ROUSSEL: Κοντσέρτο για μικρή ορχήστρα, έργο 34

+ Θα δοθούν τρεις βραδινές συναυλίες σε Λάρνακα (Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο), Λεμεσό (Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο) και Λευκωσία (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου). Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30 με είσοδο €12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών) και €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών).

Εισιτήρια διατίθενται:

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (Λεωνίδα Κιούπη, Λάρνακα, 24 665794)

 • Από το ταμείο του Θεάτρου τη μέρα της συναυλίας, 10:00-13:00 και 16:00-20:30

Θέατρο Ριάλτο (Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Λεμεσός, 77777745)

 • Από την ιστοσελίδα www.rialto.com.cy

 • Από το ταμείο του θεάτρου 4 βδομάδες πριν από τη μέρα της συναυλίας (Δε-Πα 10:00-13:00 και 17:00-19:00, Σα 10:00-13:00)

Θέατρο Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία, 22 410181)

 • Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: cyso.org.cy

 • Από το ταμείο του Θεάτρου κάθε Τετάρτη, 16:00-19:00 και τη μέρα της συναυλιας, 18:30-20:30.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου 22 463144 και την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy      

Συντελεστές

AVI AVITAL, Σολίστ

Έχοντας τύχει αναγνώρισης από τη New York Times για το «εξαιρετικά ευαίσθητο του παίξιμο» και «εκπληκτική τεχνική επιδεξιότητα», ο προτεινόμενος με βραβείο Grammy, Avi Avital, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και «περιπετειώδεις» μουσικούς στον κόσμο. Βαθιά δεσμευμένος στο κτίσιμο μιας φρέσκιας παράδοσης για το μαντολίνο με αρκετές καινούριες αναθέσεις έργων μέσα στις προσεχείς καλλιτεχνικές περιόδους, χαίρει ευρέως θαυμασμού για τις δεξιοτεχνικές του εκτελέσεις τόσο κλασικής μουσικής, όσο και σύγχρονης και μουσικής world.

Ο Avi Avital έχει παίξει σε θέατρα όπως: Wigmore Hall, Carnegie Hall (Weill Hall), Lincoln Center, Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, KKL της Λουκέρνης, Konzerthaus της Βιένης, Konzerthaus του Dortmund, Salle Gaveau, Globe Theatre του Λονδινου και Forbidden City Concert Hall του Πεκίνου. Έχει επίσης παίξει σε φημισμένα Φεστιβάλ όπως του Σάλτσμπουργκ, Άσπεν, Verbier, Montreal Bach, Catagena (Κολομβία), Tangelwood, Schleswig-Holstein και Rheingau, Σπολέτο και Ραβέννα. Οι τακτικοί του συνεργάτες περιλαμβάνους τους Andreas Scholl, Giora Feidman, Dawn Upshaw και Richard Galliano, και τα Κουαρτέτα Εγχόρδων Danish, Dover, Enso και Vogler.

Ο Avital ηχογραφεί αποκλειστικά με την Deutsche Grammophon, και είναι ο πρώτος μαντολινίστας που προτάθηκε για το βραβείο GRAMMY στην κατηγορία “Καλύτερος Σολίστ Μουσικού Οργάνου” (2010) για την ηχογράφηση του Κοντσέρτου για Μαντολίνο του Avner Dorman (Σύνολο Metropolis/Andrew Cyr).   Από την καλλιτεχνική περίοδο 2015-16 ξεχωρίζουν μία περιοδεία στην Άπω Ανατολή με την Die Kolner Akademie και εμφανίσεις ως σολίστ με ορχήστρες όπως οι Tonhalle Ζυρίχης, Deutches Sinfonie-Orchester, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Φιλαρμονική του Κάλγκαρυ, Συμφωνική της Ατλάντα και τους Musici di Roma σε κοντσέρτα των Bach, Vivaldi, Hummel, David Bruce και Avner Dorman.

ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, Μαέστρος

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου παίρνοντας διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας καθώς και δίπλωμα Meisterklasse. Τελειώνοντας τις σπουδές του δούλεψε ως μόνιμος μαέστρος στην όπερα του Ulm.

Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να διευθύνει την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην οποία εργάζεται ως μόνιμος μαέστρος μέχρι σήμερα. Παράλληλα, έχει διευθύνει ορχήστρες όπως: Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Ορχήστρα Δωματίου Βιένης, Συμφωνική Ορχήστρα Μονάχου, Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα κ.ά.

Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων ελλήνων και ξένων συνθετών όπως της όπερας Πελλέας και Μελισσάνθη του Claude Debussy και των έργων Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα, Οι Πλανήτες του Gustav Holst, Atmosphères και Lontano του Gyorgy Ligeti, της Συμφωνίας Turangalila του Olivier Messiaen, κ.α. Η δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Ιάνη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Astor Piazzolla, Mάνου Xατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού και άλλων συνθετών. Ηχογράφησε για λογαριασμό του Αθήνα 2004 το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάσθηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα της Διεύθυνσης Ορχήστρας.

You May Also Like

Νίκος Αναστασιάδης | «Φτωχότερη η πολιτιστική ζωή του τόπου»

Φτωχότερη είναι η πολιτιστική ζωή της Κύπρου μετά την απώλεια του Εύη Γαβριηλίδη, δηλώνει ...

Τις εκδόσεις του 2020 παρουσιάζει το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών

Τις εκδόσεις με έργα Κυπρίων και ξένων επιστημόνων, τις οποίες πραγματοποίησε κατά το 2020, ...

Αντιδράσεις διασημοτήτων για τον θάνατο της Θάτσερ

Το πόσο διχασμένα είναι τα σχόλια της κοινής γνώμης σχετικά με τον θάνατο της ...

Έρχεται το “Άγκάθθιν”

Ο νέος δίσκος “Αγκάθθιν” του κυπριακού συγκροτήματος Monsieur Doumani θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια κλίμακα ...

To ρεπερτόριο του ΘΟΚ για το 2012/13

Ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και οι στόχοι του για τη ...

Απόφαση-σταθμός για την παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η απόφαση Εφετείου των ΗΠΑ που εκδόθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου, ...

X