Το μέλλον άργησε μια μέρα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Αντιλαμβάνεστε ότι βγάλαμε σώοι και ως επί το πλείστον αβλαβείς την πρώτη δεκαπενταετία του 21ου αιώνα, έτσι; Το 2000 δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, ο 20ός αιώνας δεν είναι πλέον το default setting. Όσοι προλάβαμε εφηβεία ή κάτι περισσότερο τα χρόνια που άρχιζαν με το εξωπραγματικό σήμερα 199- μπορεί να μην έχουμε συνειδητοποιήσει πως η ημερομηνία γέννησής μας ίσως φαντάζει τόσο μυθολογική στους νεότερους όσο φάνταζε για εμάς η ιστορία του προπάππου που γεννήθηκε το 1876, σε κάποια απόμερη επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα το πολύ από το σπίτι μας.

Αν είναι έτσι, γιατί η πολιτική ηγεσία μας είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του προηγούμενου αιώνα; Γιατί είναι στην εξουσία άνθρωποι που εξιδανικεύουν όσους δημιούργησαν τα πρώτα προβλήματα της χώρας τον περασμένο αιώνα; Γιατί, παρά τις αποτυχίες της, η προηγούμενη γενιά διατηρεί τα ηνία, την επιρροή, τις αποφάσεις; Γιατί ελέγχει ακόμα την κοινή γνώμη; Δεν άργησε λίγο η αλλαγή φρουράς; Η Κύπρος έπρεπε να είχε αλλάξει ήδη, εδώ και χρόνια. Και η δικαιoλογία μας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το Κυπριακό, η κατοχή, η αδιαφάνεια, η κομματοκρατία. Η Κύπρος θα έπρεπε να είχε αλλάξει γιατί εμείς, όσοι ζήσαμε προηγούμενες εποχές και καταστάσεις, θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει.

Ξέρουμε πως τόσοι άλλοι άνθρωποι γύρω μας, από ανθρώπους που μπλέχτηκαν σε κάποια περιβαλλοντική ΜΚΟ και κάποιους που έγιναν εθελοντές μέχρι τους έναν ή δύο βουλευτές που νιώθουμε πως δουλεύουν για κάτι καλύτερο, προσπαθούν. Και πως η προσπάθεια να αλλάξει η κοινωνία είναι πρώτα από όλα ένας αγώνας να αλλάξεις ο ίδιος. Να αναλάβεις εσύ να φέρεις το μέλλον μέσα στον μικρό κύκλο γνωριμιών σου, στην οικογένεια και στους φίλους σου. Τους γνωστούς και τους συνάδελφούς σου. Αν το μέλλον άργησε και κάποτε νιώθεις πως τίποτα δεν προχωρά, δεν φταίνε μόνο τα συμφέροντα, οι Τούρκοι, ο καπιταλισμός και η Εκκλησία. Φταις κι εσύ. Και είναι στο χέρι σου να το επισπεύσεις.

You May Also Like

Μαγική οριεντάλ Κύπρος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τις τελευταίες εβδομάδες οι πάντες μοιράζονται στο διαδίκτυο ένα ντοκιμαντέρ ...

Μια ομοσπονδία και μια απέλαση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Η απέλαση του σχεδιαστή Μπαρμπαρός Σανσάλ από τα κατεχόμενα στην ...

Μαύρα μπαλόνια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πότε είδατε τις πλατείες της Λευκωσίας να γεμίζουν; Όχι με ...

Οσάκις

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και ξαφνικά ξέσπασε “θύελλα” για ένα λογοτεχνικό κείμενο, σε κάποιο ...

Το πάρτι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Μια Πρωτοχρονιά, όταν ήμουνα μικρό[τερο]ς πήρα το πρώτο μου αυτοκίνητο, ...

Η βροχή είναι άτιμο πράγμα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Βροντά και αστράφτει πέρα στον Πενταδάκτυλο, τα σύννεφα φωτίζονται κάτω ...

X