Το ΡΙΚ ανοίγει το αρχείο του στο κοινό

«Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του τόπου», το ΡΙΚ ανοίγει από τις 20 Ιανουαρίου 2016 τα Αρχεία του στην κοινωνία.

Πρόκειται για χιλιάδες αρχεία, σε εικόνα και ήχο, τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας και βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, τόσο για σκοπούς έρευνας, όσο και για απλή περιήγηση στον σύνδεσμο εδώ.

Η λειτουργία της ιστοσελίδας αποτελεί την τελευταία πράξη του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», στο πλαίσιο του οποίου ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν χιλιάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αρχεία.

Στο μουσειακό υλικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ανέκδοτες σκηνές από τα τραγικά γεγονότα του 1974, συνεντεύξεις με εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στην Κύπρο και την Ελλάδα, κλασικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες που άφησαν εποχή, αξέχαστες σειρές που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Μεγάλο μέρος του αναρτηθέντος υλικού, το οποίο θα διατεθεί μέσω της ιστοσελίδας της Europeana και εκτός των κυπριακών συνόρων, είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρίες.

Η προσπάθεια του ΡΙΚ για άνοιγμα του αρχειακού υλικού του στην κοινωνία δεν σταματά εδώ. Χιλιάδες ακόμα ώρες οπτικοακουστικού υλικού συνεχίζουν να ψηφιοποιούνται και να τεκμηριώνονται, με στόχο την ανατροφοδότηση του πολύτιμου μουσειακού υλικού, το οποίο τίθεται στη διάθεση του κοινού.

Στο Αρχείο του ΡΙΚ φυλάττεται σήμερα υλικό το οποίο ανάγεται πολύ πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου και τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Τα αρχεία αφορούν υλικό το οποίο είτε κινηματογραφείται από το ΡΙΚ είτε φτάνει στο Αρχείο από ξένα πρακτορεία κατόπιν συμφωνίας, εκπομπές παραγωγής ΡΙΚ (τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές), καθώς και ολοκληρωμένα Δελτία Ειδήσεων.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχειακό υλικό από τους προσφυγικούς συνοικισμούς του 1974 ©ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

You May Also Like

Άνοιγμα στην τέχνη και στο διαδίκτυο για τις Εκδόσεις Εν Τύποις

Με το ένα πόδι στον «παραδοσιακό» κόσμο του βιβλίου και το άλλο στον χώρο ...

Fengaros Reacts στο spotify

Μια συλλογή με live cuts από το διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιήθηκε τον ...

Baloji & Bono μαζί επί σκηνής

Στο πλευρό του κογκολέζικης καταγωγής Βέλγου τραγουδοποιού Baloji, εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο ...

O Κώστας Γαβράς τιμώμενο πρόσωπο στις Κάννες

O σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα είναι τιμώμενο πρόσωπο στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ...

Στη Βουλή η κατοχύρωση καλλιτέχνη

Με στόχο τη δημιουργία μητρώου, την κατοχύρωση των καλλιτεχνών και την αναγνώριση του επαγγέλματός ...

Ποια είναι η Cécile Giroire που ανέλαβε τις ελληνικές αρχαιότητες του Λούβρου;

Νέα επικεφαλής έχει το Τμήμα Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Ετρουσκικής Τέχνης του Λούβρου αφού εδώ ...

X