1ο Φεστιβάλ Αναγεννησιακής και Μπαρόκ Μουσικής

Συναυλίες, εργαστήρια και την προβολή της ταινίας «Όλα τα πρωινά του κόσμου» περιλαμβάνει το 1ο Φεστιβάλ Αναγεννησιακής και Μπαρόκ Μουσικής, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του ARTE» από τις 25 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Στις συναυλίες θα χρησιμοποιηθούν παλαιά όργανα και θα παρουσιαστούν οι αυθεντικές εκτελέσεις έργων, από το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio.

Με όργανα εποχής

Στη μοναδική ατμόσφαιρα που προσφέρουν οι χώροι της Μουσικής Ακαδημίας ARTE, το φεστιβάλ θα προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι το οποίο θα μεταφέρει το κοινό στον χωροχρόνο, από τη Λευκωσία στην Ευρώπη και από το σήμερα στον 18ο αιώνα.

Κύριοι καθοδηγητές σε αυτό το ταξίδι θα είναι το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο έρχεται στην Κύπρο από τη Βιέννη κουβαλώντας στις αποσκευές του όργανα της εποχής του μπαρόκ και πιστά αντίγραφά τους.
Επικεφαλής του συνόλου είναι ο Μενέλαος-Δημήτρης Κούντουρας, ο οποίος επιμελείται και το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ο ίδιος ίδρυσε το Ex Silentio το 2001 οδηγώντας το από την Ελλάδα στη διεθνή καταξίωση. Το σχήμα χρησιμοποιεί όργανα της εποχής ή πιστά αντίγραφά τους και ειδικεύεται στην ιστορική ερμηνεία. Έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Μεσογείου στο Μπάρι, στην ετήσια μιλανέζικη σειρά Marco Fodella, στο θερινό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου κ.α.

Τι θα ακούσουμε

Ένα ποικίλο πρόγραμμα μουσικής δωματίου από μεγάλους συνθέτες της εποχής, όπως ο Βενετσιάνος Αντόνιο Βιβάλντι, ο πολυγραφότατος Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν καθώς και οι Ιταλοί Αρκάντζελο Κορέλι και Ντομένικο Σκαρλάτι θα ερμηνεύσει το σύνολο Ex Silentio στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σε δύο συναυλίες στις 26 και 28 Ιανουαρίου.

  • Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, στον ατμοσφαιρικό υπόγειο χώρο της Ακαδημίας ARTE: ο Μενέλαος-Δημήτρης Κούντουρας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με φλάουτο μπαρόκ, στο οποίο θα συμβάλει η παιδική χορωδία Ergo Sum και άλλοι καλλιτέχνες, όπως επίσης μια εκλεκτή ομάδα φοιτητών της Μουσικής Ακαδημίας ARTE. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

  • Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, το σύνολο Ex Silentio θα παρουσιάσει έργα μουσικής δωματίου με ρεπερτόριο από τον 10ο αιώνα μέχρι και την εποχή μπαρόκ στην αίθουσα συναυλιών του ARTE.

  • Την τρίτη μέρα, στις 27 Ιανουαρίου, θα δοθεί ένα masterclass ερμηνευτικής μπαρόκ με τον Δημήτρη Κούντουρα και θα ακολουθήσει ένα ρεσιτάλ τραγουδιού του βαρύτονου Nick Warden. Η τρίτη μέρα θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Όλα τα πρωινά του κόσμου» (Tous Les Matins Du Monde), μια ταινία γαλλικής παραγωγής 1991, τοποθετημένη στη Γαλλία του 17ου αιώνα όταν ένας ταλαντούχος μουσικός της βιόλας θα γίνει μαθητής του Σεντ-Κολόμπ, ενός δύστροπου και μοναχικού συνθέτη, ο οποίος προτίμησε την απομόνωση και την ασκητική ζωή από τα μεγαλεία της βασιλικής αυλής.

  • Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, στις 28 Ιανουαρίου, θα ακούσουμε μια μοναδική συναυλία ιστορικών φλάουτων με τον Δημήτρη Κούντουρα και την Ηλέκτρα Μηλιάδου στη βιέλλα.

+ Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις 27/1, το μουσικό εργαστήριο ξεκινά στις 18:30, το ρεσιτάλ τραγουδιού στις 20:30 και η προβολή ταινίας στις 21:00. Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό Τεχνών ARTE (Αναστασίου Γ. Λεβέντη 34-36, έναντι της Πινακοθήκης Λεβέντη) στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22670404, 99672593.

You May Also Like

Σε κίνδυνο τα θέατρα του Λονδίνου λόγω της πανδημίας

Η πολιτιστική ζωή στο Λονδίνο κάνει κάποια δειλά βήματα στη σκιά της πανδημίας. Το ...

Εντυπωσιακή πρώτη γεύση από τις Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2012

The Artist, We Need To Talk About Kevin, Drive, Shame. Τέσσερις από τις αδιαμφισβήτητα ...

«πραγματικές» ιστορίες απο ένα παράλληλο σύμπαν

Ο ιστοριοποιός – παραμυθοποιός και καλλιτέχνης Eames Demetrios επιστρέφει στη Λευκωσία και στο ΠΡΟΖΑΚ ...

Φεστιβάλ Βενετίας: 2η μέρα με Πολάνσκι και Μαντόνα

 Αποστολή: Ιάκωβος Γωγάκης   Σφαγή ( Carnage) του Ρόμαν Πολάνσκι Δεν το κρύβω πως ...

Νέα Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Νέα Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα έχει διορισθεί η δρ Νάντια ...

«Come Together 2» για στήριξη των προσφύγων της Συρίας

Δώδεκα καταξιωμένοι καλλιτέχνες της hip-soul, rock, funk, και blues συναντώνται επί σκηνής και παρουσιάζουν ...

X