Έκθεση με φωτογραφίες του Γιόζεφ Κουντέλκα στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Μια έκθεση με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου Γιόζεφ Κουντέλκα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό, τον επόμενο μήνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου από χώρες της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, όπου βρέθηκε τρεις φορές πρόσφατα ο Κουντέλκα, για να αποτυπώσει τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Η έκθεση έχει τίτλο Vestiges 1991-2016 και θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου.

Ποιος είναι

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή φωτογράφους. Γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία το 1938, ο Γιόζεφ Κουντέλκα έβγαλε τις πρώτες του φωτογραφίες ενώ εργαζόταν ως αεροναυπηγός μηχανικός. Το 1967 παρουσίασε την πρώτη του φωτογραφική δουλειά με θέμα τους Τσιγγάνους της Τσεχοσλοβακίας και έκτοτε απασχολείται αποκλειστικά με τη φωτογραφία.

KOUDELKA_GYPSIES KOUDELKA_GYPSIES1 KOUDELKA_GYPSIES3Φωτογραφίες από την πρώτη ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά του Κουντέλκα, Gypsies | ©JOSEF KOUDELKA/MAGNUM PHOTOS

Τον Αύγουστο 1968 φωτογράφισε τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας ενώ εισέβαλλαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τσεχοσλοβακίας θέτοντας τέρμα στην Άνοιξη της Πράγας. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν ανώνυμα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο χάρη σ’ αυτές απέσπασε -ως ο «ανώνυμος φωτογράφος της Πράγας»- το Βραβείο Robert Capa. Δύο χρόνια μετά εγκατέλειψε τη χώρα του.

KOUDELKA_PRAGUE1968Μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Κουντέλκα, ενός ρωσικού τανκ στους δρόμους της Πράγας, το 1968. Οι φωτογραφίες διοχετεύθηκαν από το πρακτορείο Magnum σε όλο τον κόσμο χωρίς να φέρουν το όνομά του αλλά τα αρχικά PP [Prague Photographer] για τη δική του προστασία. Ο Κουντέλκα απέσπασε το φωτογραφικό βραβείο Robert Capa για αυτή τη δουλειά του, ως ο «ανώνυμος φωτογράφος της Πράγας» | ©JOSEF KOUDELKA/MAGNUM PHOTOS

Το 1975 παρουσιάστηκε μια σημαντική έκθεση των έργων του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA). Το 1987 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Μετά από είκοσι χρόνια εξορίας, επέστρεψε στη γενέτειρά του, το 1990. Είναι μέλος του πρακτορείου Magnum Photos από το 1971. Η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι η αποτύπωση τοπίων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη (2013).

Θέμα η Μεσόγειος

Ο Κουντέλκα ξεκίνησε το 1991 την καταγραφή μιας μοναδικής στο είδος της εξερεύνησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς των χωρών που λούζονται από τα νερά της Μεσογείου, με τον τρόπο που ζωγράφιζαν τα ερείπια οι Ρομαντικοί ζωγράφοι τον 19ο αιώνα. Αφαιρώντας τη δική τους μελαγχολία, ο ίδιος κατέγραψε τα ερείπια ως σημεία μιας κατάστασης την οποία επιχειρεί η τέχνη να αναδημιουργήσει σήμερα. Στα παράλια της «κοινής θάλασσας», αυτή η κατάσταση είναι η γέννηση της Ευρώπης και των ιδρυτικών της αρχών.
Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάστηκε σε μια έκθεση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μασσαλίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2013, με θέμα την ανάδειξη της σχέσης και των δεσμών των μεσογειακών λαών.

Υλικό από Κύπρο

Η έκθεση στη Μασσαλία γνώρισε τεράστια επιτυχία και ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, η οποία συνεχίζεται ακόμη.
Φτάνοντας αισίως και στην Κύπρο, η έκθεση θα εμπλουτιστεί με φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Κύπρου, τα οποία επισκέφτηκε και φωτογράφησε πέρσι ο Κουντέλκα.
Μάλιστα, δύο φωτογραφίες από την Κύπρο -από τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας και των Τάφων των Βασιλέων- θα αποτελέσουν μέρος της διεθνούς έκθεσης, η οποία θα περιοδεύσει στον διεθνή χώρο. Άλλες 20-25 φωτογραφίες από την Κύπρο θα προβάλλονται στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Ο σταθμός της έκθεσης στη Λεμεσό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO.

+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου και θα παραμείνει στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη (στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού) μέχρι τις 28 Απριλίου.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πορτρέτο του Γιόζεφ Κουντέλκα από έκθεση έργων του στη Μπιενάλε Βενετίας 2013 | ©ITALO RONDINELLA

You May Also Like

Στο φως σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή

Μία σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή και εκατοντάδες άλλα ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική ...

Χριστίνα Χριστόφια | Σκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Γράφει η Χριστίνα Χριστόφια* Κάθε 27 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα θεάτρου. Έλαχε μια ...

ΘΟΚ | Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση της θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ...

Το παιδί από το πουθενά

Άλκη Ζέη Εκδόσεις Μεταίχμιο Πήρα το βιβλίο στα χέρια μου κι όπως πάντα μέσα ...

Συναυλίες του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συναυλιών του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου για την περίοδο Σεπτέμβριος ...

Η φωνή μούμιας ακούγεται, 3000 χρόνια μετά

Η «φωνή» ενός Αιγύπτιου ιερέα ακούστηκε ξανά, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του, ...

X