Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen στο Ίδρυμα ARTos

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των προβολών του περσινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen, το Ίδρυμα ARTos σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, φιλοξενούν την προβολή του «International Competition 2014» από το πρόγραμμα της περιοδείας του 2014.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen αποτελεί κομμάτι του έντονα φορτισμένου χώρου των ταινιών μικρού μήκους για πάνω από 50 χρόνια τώρα. Λειτουργεί σαν καταλύτης και πρότυπο για τις σύγχρονες εξελίξεις, ένα φόρουμ για συνήθως έντονες συζητήσεις, ένα μέσο ανακάλυψης νέων τάσεων και ταλέντων, και ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς ταινιών μικρού μήκους σε όλο τον κόσμο. Περίπου 6.000 ταινίες υποβάλλονται κατά μέσω όρο ετησίως, περίπου 500 ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων του φεστιβάλ ενώ πάνω από 1.100 διακεκριμένοι επαγγελματίες αυτής της βιομηχανίας αποτελούν την απόδειξη.

Εδώ και πέντε δεκαετίες, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen έχει γίνει μια από τις πιο σεβαστές εκδηλώσεις ταινιών ανά το παγκόσμιο – ένας χώρος όπου δημιουργοί ταινιών και καλλιτέχνες, από τον Roman Polanski μέχρι τη Cate Shortland, από τον George Lucas μέχρι τη Pipilotti Rist, έχουν παρουσιάσει τις πρώτες τους ταινίες. Το Oberhausen έχει καταφέρει να υποκινήσει διάφορες πολιτικές και αισθητικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα μέσω του Oberhausen Μανιφέστο, ίσως του πιο σημαντικού ομαδικού εγγράφου στην ιστορία του γερμανικού κινηματογράφου. Ο προσεκτικός προγραμματισμός και η πρωτοποριακή επιλογή των θεμάτων συνέβαλε στη κατοχύρωση της αποκλειστικής θέσης του Φεστιβάλ σε μια όλο και πιο απρόβλεπτη αγορά.

International Competition 2014 (Διάρκεια 96′)

Κάθε χρόνο, 60 περίπου έργα επιλέγονται μέσα από 4.000 συμμετοχές, για να συμμετάσχουν στον παλαιότερο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο. Σήμερα, το πρόγραμμα αυτό, φέρνει κοντά μερικά από τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα έργα τα οποία συμμετείχαν στο Διεθνή Διαγωνισμό του 2014. Το πρόγραμμα παρουσιάζει πέντε βραβευμένες διεθνείς ταινίες οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τα θέματα της μνήμης, της μοναξιάς και της απομόνωσης, συμπεριλαμβανομένων πάντα ορισμένων φωτεινών, αισιόδοξων στιγμών.

Ο σκηνοθέτης Teboho Edkins, για παράδειγμα, διερευνά μέσα από το ντοκιμαντέρ του -με μια πιο παιχνιδιάρικη πινελιά- την πολύπλοκη πραγματικότητα της ζωής, μέσα από τους περιθωριακούς κατοίκους του Κέιπ Τάουν, όπου το φάσμα του θανάτου είναι πανταχού παρών. Η Μαρία Κουρκούτα επιχειρεί να επανακτήσει την αίσθηση του να ανήκεις, μέσα από το συνδυασμό found footage με ποίηση και μουσική, δημιουργώντας πολυεπίπεδα (multi-layered) κολλάζ. Η Neeuklidinė Geometrija χρησιμοποίει κάποιες, ενίοτε αμήχανες, όμως πάντα εξαιρετικές εικονογραφήσεις για να αφηγηθεί ιστορίες της φαινομενικά θνητής φύσης του έρωτα. Η μεγαλειότητα του σινεμά μικρού μήκους ξεδιπλώνεται μέσα από αυτό το ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμα.

Επιστροφή στην Οδό Αιόλου (Returning to Aeolus Street)

Γαλλία / Ελλάδα 2013, 14′, της Μαρίας Κουρκούτα

Περίληψη: Μια ταινία βασισμένη σε found footage υλικό, ένα οπτικοακουστικό κολλάζ ενός ταξιδιού μέσα από τη σύγχρονη Ελλάδα και το κέντρο της Αθήνας.

Neeuklidinė Geometrija (Non-Euclidean Geometry)

Λιθουανία 2013, 11′, των Skirmanta Jakaitė / Solveiga Masteikaitė

Περίληψη: Πού πάει ο έρωτας όταν χωρίζουν δύο εραστές; Ή όταν μένουν μαζί; Πού πάει η αγάπη μας μετά τον θάνατο; Είναι αλήθεια κάτι τόσο σημαντικό ή απλά αναπόφευκτο;

A Million Miles Away

ΗΠΑ 2014, 28′, της Jennifer Reeder

Περίληψη: Μια ενήλικη γυναίκα στα πρόθυρα της αποτυχίας και μια ομάδα έφηβων κοριτσιών βιώνουν ταυτόχρονα μια υπερφυσική εκδοχή της ενηλικίωσης. Η αλλαγή αυτή είναι συνάμα τεταμένη και τρυφερή.

Exorcize Me

Σιγκαπούρη 2013, 3′, της Ang Sookoon

Περίληψη: Η ταινία Exorcize Me καταπιάνεται με το άγχος της ενηλικίωσης, την εφηβική μοναξιά και τη συγχυστική εκείνη φάση μεταξύ παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης.

Gangster Backstage

Γαλλία / Νότια Αφρική το 2013, 37′, του Teboho Edkins

Περίληψη: Ένα ντοκιμαντέρ για τους γκάνγκστερ του Κέιπ Τάουν, το οποίο λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ενός κάστινγκ σε ένα άδειο χώρο θεάτρου.     

+ Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 03 Μαρτίου στις 20:30, στο Ίδρυμα ARTos (Λεωφ. Αγ.Ομολογητών 64) στη Λευκωσία με είσοδο ελεύθερη. Οι ταινίες θα προβάλλονται στην αγγλική και γερμανική γλώσσα και θα συνοδεύονται από υπότιτλους στην αγγλική.            

You May Also Like

Μια έκθεση για τα σύνορα

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου ...

Τελευταίο αντίο στον Λευτέρη Βογιατζή

Το απόγευμα Τετάρτης αποχαιρέτησε ο κόσμος του ελληνικού θεάτρου τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Λευτέρη ...

Διεθνής συνάντηση για την ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συνάντηση στην Κύπρο θα έχουν καταρτισμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, βιομήχανοι, φορείς Πολιτιστικών Ιδρυμάτων  και νομικοί ...

Σειρά συναυλιών «Μουσική στο Μουσείο»

Σε στέρεη βάση τίθεται φέτος το πρόγραμμα Music at the Museum, μια σειρά συναυλιών που ...

Απεβίωσε ο Πανίκος Σχοινής

Απεβίωσε χθες βράδυ μετά από μακρά ασθένεια ο Πανίκος Σχοινής, ένας από τους δημιουργούς ...

Νέος διευθυντής για τη φιλαρμονική Βιέννης

Ο Κολομβιανός Αντρές Ορόσκο Εστράντα είναι ο επόμενος διευθυντής ορχήστρας της περίφημης Φιλαρμονικής της ...

X