«Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» γίνεται ταινία

Το πράσινο φως ώστε «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη, να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, δόθηκε σήμερα στον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στην Κρήτη μετά από συνάντηση της εκδότριας-δικαιούχου των έργων του Ν. Καζαντζάκη, Νίκης Σταύρου, του προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιου Ματζαμπετάκη, του προέδρου της διεθνούς εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Γιώργου Στασινάκη και του Νίκου Μαθιουδάκη επιστημονικού συμβούλου των εκδόσεων «Καζαντζάκη» και προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν Καζαντζάκη, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και άλλους παράγοντες.

Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. Αυτό το επικό μυθιστόρημα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) επανατοποθετεί την ουσία τού ευαγγελικού μηνύματος στην καρδιά τής εποχής μας.Από τη γαλλική έκδοση Nikos Kazantzaki, “Le Christ Recrucifie”, Plon, Paris 1988

«Οι φορείς που είναι εντεταλμένοι στην ανάδειξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο εμπιστευόμαστε στα χέρια του πολυτάλαντου οραματιστή σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας το “Χριστός Ξανάσταυρώνεται”, ένα έργο τόσο επίκαιρο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και το προσφυγικό», ανέφερε η εκδότρια και δικαιούχος των έργων του Ν. Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου, κόρη του Κύπριου πολιτικού Πάτροκλου Σταύρου.

« Ελπίζω, η ταινία να αγγίξει τις καρδιές του κόσμου και να μεταφέρει αυτό το εναγώνιο ερώτημα του Ν. Καζαντζάκη, άραγε ο Χριστός είναι καταδικασμένος να σταυρώνεται πάντα; Η αγάπη σε αυτόν τον κόσμο πώς μπορεί στις καρδιές των ανθρώπων να ανθίσει;», πρόσθεσε η ίδια.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας θα είναι ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, γνωστός για τη σκηνοθεσία της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Το νησί» και Κρητικός ο ίδιος, τόνισε: «Νιώθω πάρα πολύ τυχερός που μας δίνονται τα δικαιώματα για να γίνει ταινία αυτό το υπέροχο λογοτεχνικό έργο. Ο σκοπός είναι να διερευνηθεί το νόημα, το περιεχόμενο και το ήθος της συγγραφής του Ν. Καζαντζάκη σε ένα πλαίσιο σύγχρονο. Μια από τις μοναδικές αξίες του συγγραφέα ήταν ότι αυτά που έγραψε τότε έχουν έντονη απήχηση και στη σημερινή εποχή σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και άλλα σύγχρονα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να στηρίξει το κινηματογραφικό εγχείρημα που έχει τη σύμφωνη γνώμη των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. «Έχουμε την ευτυχή κατάληξη σήμερα να κλείσει αυτή η συνεργασία που μόνο οφέλη θα δώσει για την Κρήτη για την Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε για ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και μεγάλη ευθύνη όταν παίρνουμε τα δικαιώματα από την κ. Σταύρου, όταν έχουμε την υποστήριξη του Γιώργου Στασινάκη και τον Θοδωρή Παπαδουλάκη που θα κάνει την ταινία ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Το αριστουργηματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εκδόθηκε μεταφρασμένο πρώτα στη Νορβηγία τον Ιανουάριο του 1951 και τον Φεβρουάριο στη Γερμανία. Η ελληνική έκδοση ακολούθησε το 1954.

kazantakis_1954Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Barcelonette, κοντά στο Sauze, στη Γαλλία. 1954. Φωτογραφία Κίμωνα Φράιαρ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» βασίστηκε η κλασική ταινία του Ζυλ Ντασέν “Celui qui doit mourir” [«Εκείνος που Πρέπει να Πεθάνει», γνωστή και με τον αγγλικό τίτλο “He who must die”], που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Απρίλιο του 1957. Στο ίδιο έργο βασίστηκε και η επιτυχημένη όπερα “The Greek Passion” [«Το Ελληνικό Πάθος»], του Τσέχου Μποχουσλάβ Μαρτινού.

kazantakis_cannesΑπό αριστερά: Η Ελένη και ο Νίκος Καζαντζάκης, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν στην πρεμιέρα της ταινίας «Εκείνος που πρέπει να πεθάνει», στο φεστιβάλ των Καννών, τον Απρίλιο 1957 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

«Το μυθιστόρημα “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” είναι αναμφίβολα ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής τάξεως, δημιουργημένο από ένα τρυφερό και σταθερό χέρι, και χτισμένο με έντονη δυναμική ισχύ. Ιδίως θαύμασα την ποιητική διακριτικότητα στη διατύπωση των, λεπτών αλλά αλάθευτων, νύξεων στην ιστορία του Χριστιανικού Πάθους. Δίνουν στο βιβλίο το μυθικό υπόβαθρό του, το οποίο αποτελεί ένα τόσο ζωτικό στοιχείο στη σημερινή επική φόρμα…» Τόμας Μανν, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1929

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 5η

Γράφει ο Κώστας Σιλβέστρος /Σκηνοθέτης θεάτρου 5η μέρα στο σπίτι Ξύπνησα και πάλι από ...

“Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα” στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Φοιτητές και όχι μόνο, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για μία ακόμη φορά, ...

Στο φως σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή

Μία σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή και εκατοντάδες άλλα ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική ...

Βραβείο στην έκδοση «Iatrosophikon» από την Ακαδημία Αθηνών

To βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου της Ακαδημίας Αθηνών απέσπασε πρόσφατα η έκδοση με ...

“Cyprus: Island of Aphrodite II” – Αλλαγές λόγω νέων έκτακτων μέτρων

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ...

Εικόνες από το 13o Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού OUT-SITE / Vol.1

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑ ΠΕΝΤΕ/Into the Stillness MELISSA GARCIA CARRO/To lose ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΦΗ/Faded Encapsulation .PELMA.LIA HARAKI/Re-writing ...

X