Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Το DANCEHOUSE LEFKOSIA με ανακοίνωσή του συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2016.

Το  πρόγραμμα dance residencies 2016 θα προσφέρει τον χώρο του DANCEHOUSE LEFKOSIA σε νέους χορογράφους για τη δημιουργία, την έρευνα και την παρουσίαση χορογραφικής δουλειάς. Σκοπός των residencies είναι η προώθηση νέων, πρωτοεμφανιζόμενων χορογράφων, καθώς και άλλων χορογράφων.

Τα dance residencies θα προσφέρουν στα επιλεγμένα άτομα τον κατάλληλο χώρο για πρόβες επί 21 μέρες, ευκαιρία παρουσίασης της δουλειάς στο τέλος της περιόδου προβών, τεχνική υποστήριξη και προώθηση μέσω διαφήμισης. Επίσης, στους επιλεγμένους χορογράφους θα παραχωρείται ένα μικρό χρηματικό ποσό για τα έξοδα  τους. Προτεραιότητα θα έχουν χορογράφοι με λιγότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη και παρουσίαση δουλειάς τους και ιδιαίτερα νέοι χορογράφοι. Παρόλο που προτεραιότητα θα δίνεται στους καλλιτέχνες της Λευκωσίας, χορευτές άλλων πόλεων μπορούν επίσης να αιτηθούν για να λάβουν μέρος.

Από τις αιτήσεις θα επιλεγούν χορογράφοι για να λάβουν μέρος στα residencies την περίοδο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του χώρου της Στέγης, επιπλέον χώρος για πρόβες θα δοθεί στους επιλεγμένους χορογράφους τους μήνες Μάρτη-Απρίλη. Φέτος, στο πρόγραμμα φιλοξενιών υπάρχει η προσθήκη ειδικού μέντορα για διάλογο-καθοδήγηση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

+ Η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των residencies θα γίνει μέσω διαδικασίας αιτήσεων και το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης είναι το σώμα που θα επιλέξει τους συμμετέχοντες. Για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που θα επιλεγούν είναι υποχρεωτική η ετήσια συνδρομή “φίλοι της Στέγης”. (Περισσότερες πληροφορίες: www.dancehouselefkosia.com/become-a-friend/)  Οι αιτήσεις να αποστέλλονται με email στο dancehouselefkosia@gmail.com μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2016. Για τη φόρμα υποβολής αίτησης πατήστε εδώ.

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας και το ΔΣ σε συνεργασία με τον προσκεκλημένο χορογράφο  θα προσφέρει την υπηρεσία για συντονισμό και οργάνωση της φιλοξενίας και παρουσίαση των καλλιτεχνών στο ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα των dance residencies αφορά την προώθηση νέου έργου από ανερχόμενους, αλλά και άλλους χορευτές και χορογράφους της Κύπρου. Αποτελεί, επίσης, ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέου κοινού για τον χορό, γιατί θα προσφέρει παράλληλα τη δομή όπου οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες πέρα από την παρουσίαση της δουλειάς τους θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τους τρόπους με τους οποίους δουλεύουν και να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις και προτάσεις του κοινού, για την επικοινωνία του έργου τους με το κοινό. Αυτή η σχέση που θα δημιουργηθεί τοποθετώντας  τον θεατή σε ένα διάλογο με τον χορογράφο και τους χορευτές, θα βοηθήσει την αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για τον σύγχρονο χορό και για το χορό ως έκφραση της τέχνης σήμερα.

Τα dance residencies μπορούν επίσης  να λειτουργήσουν ως μία αφετηρία για νέους χορογράφους, οι οποίοι χρειάζονται χώρο και χρόνο για την απαραίτητη έρευνα και  ανάπτυξη της χορογραφικής τους δουλειάς και ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο της δουλειάς των πρωτοεμφανιζόμενων και μη καλλιτεχνών θα βελτιωθεί, πολλαπλασιάζοντας έτσι την ευκαιρία συμμετοχής τους σε φεστιβάλ χορού στην Κύπρο και στο εξωτερικό, προωθώντας ταυτόχρονα την ποιότητα του σύγχρονου χορού της Κύπρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ – Το πρόγραμμα υπόκειται πιθανών αλλαγών σύμφωνα και ανάλογα με τη χορηγία, που θα δοθεί για την υλοποίηση του από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργειου Παιδείας και Πολιτισμού.

Φωτογραφία άρθρου από το έργο “Departure” της Mafalda Deville / © George Stylianou

You May Also Like

Φορτουνάτος ο Κύπριος από το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος  Φορτουνάτος, με ήρωα ...

Πέθανε η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη (Olympia Dukakis), η οποία ...

Με την Βασιλική Ορχήστρα, Concertgebouw, του Άμστερνταμ, αρχίζουν τα ‘Κύπρια 2018’

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη του μεγαλύτερου διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ που διοργανώνεται ...

Κλασικοί hipsters στο Λούβρο

Να τι συνέβη όταν ο ιδιοφυής Γάλλος Alexis Persani συνεργάστηκε με τον φωτογράφο συμπατριώτη ...

«Τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου»

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, 25 χρόνια από τον θάνατο του, ετοιμάζει ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών ...

Ο Βαρνάβας Κυριαζής σκηνοθετεί στο Θέατρο Διόνυσος

Ο Βαρνάβας Κυριαζής επιστρέφει στο σκηνοθετικό καθήκον, αναλαμβάνοντας τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος ...

X