Ιατροσοφικόν: λαϊκές συνταγές και θεραπείες στην Κυπριακή Διάλεκτο

Μια χειρόγραφη συλλογή λαϊκών συνταγών και θεραπειών από τον 19ο αιώνα, στην Κυπριακή Διάλεκτο, θα παρουσιάσουν, το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου.

Το βιβλίο μάς ανοίγει ένα παράθυρο στο φάσμα των ασθενειών που έπλητταν την Κύπρο την εποχή εκείνη, στις διαθέσιμες γνώσεις για τη θεραπεία τους και το ρόλο που είχαν τα μοναστήρια ως θεραπευτήρια και ως κέντρα καταγραφής της λαϊκής ιατρικής. Πέρα από τη συμβολή του στην ιστορία της ιατρικής του 19ου αιώνα και παλαιότερα, το βιβλίο αποτελεί πηγή ιστορικών, γεωγραφικών, πολιτικών, γλωσσικών και άλλων πληροφοριών.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης δρ Χαράλαμπος Μπακιρτζής. Ο επιμελητής της έκδοσης, νευροχειρουργός δρ Ανδρέας Δημητριάδης θα κάνει σύντομη εισαγωγή και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου από τον καθηγητή Ζαχαρία Ζαχαρίου, κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τέλος, ο κ. Τάκης Τσιντίδης, διευθυντής του Τμήματος Δασών, θα μιλήσει για τα φυτά που αναφέρονται ως θεραπευτικά στο Ιατροσοφικόν.

Το Ιατροσοφικόν συντάχθηκε από τον Μητροφάνη, σκευοφύλακα της Μονής Μαχαιρά, το 1849 και εξεδόθη σε επιμελημένη μορφή από τον μοναχό Φιλάρετο το 1924. Διαφοροποιημένη μορφή του Ιατροσοφικού σώζεται σήμερα στο χειρόγραφο Α.18 του μοναχού Φιλόθεου (1865) στη Μονή Μαχαιρά. Στη παρούσα έκδοση δημοσιεύεται αυτούσιο το κείμενο του χειρογράφου Α.18 καθώς και οι συνταγές της έκδοσης Φιλάρετου (1924) που δεν περιλαμβάνονται στο χειρόγραφο Α.18. Η μετάφρασή τους στην αγγλική οφείλεται στον κ. Κυριάκο Δημητριάδη, και η εισαγωγή για τη λαϊκή ιατρική και το Ιατροσοφικόν στον δρ Ανδρέα Δημητριάδη. Μέρος του βιβλίου καταλαμβάνει η αναγνώριση και η λεπτομερής περιγραφή όλων των φυτών που αναφέρονται στο κείμενο, με τα χαρακτηριστικά και οι θεραπευτικές ιδιότητές τους από τον κ. Γιώργο Χατζηκυριάκου. Η φιλολογική ανάλυση του ελληνικού κειμένου είναι του κ. Γεωργίου Χατζηκωστή.

Στοιχεία έκδοσης

Εκδότης: Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης

Hμερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2015

Επιμελητής: Ανδρέας Δημητριάδης

Μετάφραση κειμένου στην αγγλική: Κυριάκος Δημητριάδης

Αναγνώριση και ανάλυση φυτών: Γιώργος Χατζηκυριάκος

Φιλολογική ανάλυση ελληνικού κειμένου: Γεώργιος Χατζηκωστής

Σχεδιασμός: Άκης Ιωαννίδης

+ Η βιβλιοπαρουσίαση του Iatrosophikon: Folklore Remedies From a Cyprus Monastery θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, στην οδό Γλάδστωνος 40, στη Λευκωσία.

You May Also Like

Εκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στο 6Χ6

Έκθεση Ζωγραφικής της Froydis Lynaas με τίτλο Reflections και Φωτογραφίας της Beren Gazmararian με ...

FRESH PICS / Φωτογραφική έκθεση φοιτητών στο Θέατρο Ριάλτο

Συνεχίζοντας τη δράση του στον εικαστικό χώρο και θέλοντας να δώσει βήμα σε νέους ...

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation στην Πάφο

Από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό 15ο Διεθνές Φεστιβάλ ...

ΑΚΕΛ: 14 σημεία για τον πολιτισμό

Δεκατέσσερις προτάσεις ως μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού που επηρεάζονται από ...

Δεκατέσσερα κυπριακά θεατρικά έργα στη σκηνή

Δεκατέσσερα ολόφρεσκα θεατρικά έργα κυπριακής γραφής παρουσιάζουν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) και το ...

X