Information Graphics & 6ο ICTVC Early Birds

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk

Έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο διεθνώς σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κυπριακό κοινό την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο Μ-203 του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος μέσω του προγράμματος “Graphic Communication” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα μιλήσει για την “Οπτικοποίηση της Είδησης”, σε μια εκδήλωση ανοικτή για το κοινό.

Τα information graphics ή infographics είναι ουσιαστικά γραφικές οπτικές αναπαραστάσεις πληροφοριών, στατιστικών, δεδομένων ή και γνώσης που έχουν ως στόχο την καθαρή, γρήγορη και εύκολα αντιληπτή οπτικοποίησή τους. Στη βάση τους τα infographics επιδιώκουν τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας του αναγνώστη με τη χρήση γραφικών, ενισχύοντας την ικανότητα του ανθρώπινου οπτικού συστήματος να αντιληφθεί και να αφομοιώσει την πληροφορία. Η οπτικοποίηση της είδησης συνεπώς σχετίζεται με την οπτικοποίηση των πληροφοριών και δεδομένων, τη δημιουργία στατιστικών γραφικών και γενικότερα αφορά την ίδια την αρχιτεκτονική της πληροφορίας. Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και η ευκολότερη ενσωμάτωση των infographics σε κάθε είδους ιστότοπους, ειδησεογραφικούς ή μη, έχουν εξελίξει σε σημαντικό βαθμό τη μορφή αυτή οπτικής επικοινωνίας, ενώ η πληθώρα των πληροφοριών που κατακλύζουν τον σύγχρονο άνθρωπο έχουν κάνει τη χρήση τους αναγκαιότητα.

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιλαμβάνονται τον κόσμο που ζουν λαμβάνοντας εισόδους από τις πέντε αισθήσεις τους (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση), αλλά λαμβάνουν σημαντικά περισσότερες πληροφορίες κυρίως μέσω της αίσθησης της όρασης παρά από οποιαδήποτε από τις άλλες τέσσερις. Το πενήντα τοις εκατό του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στις οπτικές λειτουργίες και για τον λόγο αυτό μπορεί και επεξεργάζεται τις εικόνες πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα κείμενα. Ο εγκέφαλός μας μπορεί και επεξεργάζεται τις εικόνες παράλληλα και μαζικά, σε αντίθεση με το κείμενο, η επεξεργασία του οποίου γίνεται με γραμμικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί τις πληροφορίες από ένα κείμενο σε σχέση με μια σειρά εικόνων. Τα infographics συνδυάζουν εικόνες, κείμενο, γραφικά και στατιστικά δεδομένα, στοχεύοντας στην αποδοτικότερη αξιοποίηση του εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου που μπορεί να διαθέσει ο σύγχρονος άνθρωπος για την απορρόφηση της πληροφορίας.

Ποιος είναι

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1972 και σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα.
Εργάστηκε ως μακετίστας στο περιοδικό “Εψιλον” της “Kυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο τμήμα γραφημάτων της εφημερίδας. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην τηλεόραση του Αlpha και εικαστικός σύμβουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 2001. Έχει σχεδιάσει σειρά χαρτών για ταξιδιωτικά περιοδικά και ταξιδιωτικούς οδηγούς, ενώ έχει εκδώσει και 12 προσωπικά βιβλία. Το 2002 βραβεύθηκε στον διαγωνισμό των ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) για τα γραφήματά του στην “Ελευθεροτυπία” και για τον σχεδιασμό του λογοτεχνικού περιοδικού “Βιβλιοθήκη”. Το 2008 και 2009 βραβεύθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό σχεδιασμού εφημερίδων στη Βιέννη (European Newspaper Design Awards). Σήμερα σχεδιάζει infographics στο γραφείο σχεδιασμού γραφημάτων greekinfographics.

6ο ICTVC στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα τις ημέρες αυτές ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια του φετινού καλοκαιριού, το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας – ICTVC, ανακοίνωσε την έναρξη των Early Birds εγγραφών για το συνέδριο. Το μειωμένο ποσό εγγραφής στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει είσοδο σε όλες τις ομιλίες και παρουσιάσεις του συνεδρίου, τις συνοδευτικές εκθέσεις, τα διαλείμματα για καφέ, καθώς επίσης την τσάντα του συνεδρίου και τη βεβαίωση συμμετοχής.
Περισσότεροι από 120 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο θα συμβάλουν στην πραγμάτωση του 6ου ICTVC στη Θεσσαλονίκη το 2016! Από το πρωί της Τρίτης 5 έως και το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου θα διευθύνουν τα 10 πρακτικά εργαστήρια του συνεδρίου. Θα παρουσιάσουν τις επαγγελματικές εφαρμογές και την έρευνά τους σε περισσότερες από 85 ομιλίες και θα συντονίσουν τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας. Θα εκθέσουν τις δουλειές τους και θα καταθέσουν δείγματα της δημιουργικότητάς τους. Θα οργανώσουν το υλικό και θα συμμετάσχουν σε ενδιαφέροντα εικαστικά δρώμενα. Θα είναι εκεί για να γνωριστούν και να μιλήσουν μαζί μας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στη θεωρία, την ιστορία, την πρακτική και την εκπαίδευση στο design για την τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία.

Το 6ο ICTVC διοργανώνεται με τη συνεργασία του Προγράμματος “Γραφικής Επικοινωνίας” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του “Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης” και του “Ινστιτούτου Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας”. Περισσότερες πληροφορίες στο site του συνεδρίου: http://www.ictvc.org/2016/el/

You May Also Like

Graphic Stories Cyprus 2017 ¨| 3η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Το Graphic Stories Cyprus, αποτελεί έναν θεσμό ...

UX gone wrong

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @mak.adcy Ένας σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας πολύ συχνά βρίσκει τον ...

They Shoot Horses, Don’t They?

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Η διάσημη ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ από ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ : Σχεδιασμός με αναφορά την ανθρώπινη εμπειρία

Συνέντευξη στην Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά / @mak.adcy “Η γλώσσα της χαρακτικής είναι η πρωτογενής καλλιτεχνική ...

Sistema Cyprus: Μια συναυλία για να θυμόμαστε

Η ορχήστρα του Sistema Cyprus παρουσιάζει μια νέα συναυλία με τίτλο A Concert to ...

Χρόνια Δίσεκτα

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk «Πόσα χρόνια δίσεκτα μέσα σε… δυο μέρες». Παραφράζοντας ...

X