Μυρσίνη Αριστείδου | Για τη βράβευση στην Μπερλινάλε

Η Μυρσίνη Αριστείδου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους του τμήματος Berlinale Generation Kplus στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη όπου ζει, μίλησε στο Π.

«Ήταν μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην 66η Μπερλινάλε φέτος με την ταινία μου ‘Σεμέλη’. Η εμπειρία συμμετοχής είναι πραγματικά απίστευτη, καθώς την μοιράζεσαι και βρίσκεσαι συνεχώς περικυκλωμένος από τόσους πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους.» 

Στο τμήμα Generation Kplus συμμετέχουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που έχουν ως θέμα τα παιδιά και την ενηλικίωσή τους.

Η Μυρσίνη παρουσίασε την ταινία Σεμέλη με θέμα τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του, γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους.

Πρόκειται για «μια εξερεύνηση πέρα από τη σχέση γονέα – παιδιού, καθώς επιδιώκει να εξετάσει εκ νέου οποιαδήποτε σχέση αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια υποκείμενη κατανόηση μεταξύ των δύο χαρακτήρων, και ορισμένα συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι καθολικά ανθρώπινες. Η ‘Σεμέλη’ αναδεικνύει πόσο εύθραυστες και ευάλωτες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτεί κανείς τον εαυτό του, προκειμένου να κάνει το βήμα προς τα εμπρός», σημειώνει η σκηνοθέτιδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, «το εναλλακτικό, απέριττο ύφος της σκηνοθέτιδας είναι σε τέλεια αρμονία με την ιστορία, επιτρέποντας στα συναισθηματικά υπόγεια ρεύματα να αναδυθούν σιγά σιγά στην επιφάνεια. Ήσυχες εμφανίσεις, μικρά χαμόγελα, χτίζουν ένα κοινό δεσμό μεταξύ του πατέρα και της κόρης. Πρόκειται, απλά, για ένα κορίτσι που θέλει να δει τον μπαμπά της.»

SEMELE_STILLweb

Η μικρή Βασιλική Κοκκολιάδη είναι η Σεμέλη στον ντεμπούτο ρόλο της. Τον ρόλο του πατέρα της κρατά ο Γιάννης Στάνκογλου.

Όσο για το τμήμα της Μπερλινάλε που εστιάζει σε αυτά τα θέματα, «είναι ένας τρόπος με τον οποίο το φεστιβάλ καλεί παιδιά από τεσσάρων έως δεκαοκτώ ετών να συμμετέχουν στην τέχνη του σινεμά και να συνδεθούν με τη βιομηχανία από νεαρή ηλικία. Έτσι, βλέπουν ιστορίες που συμβαίνουν σε άλλα παιδιά της δικής τους ηλικίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.»

Η βράβευση ήταν αναπάντεχη για την Μυρσίνη. «Καθόλου δεν περίμενα τη βράβευση, καθώς η ποιότητα των ταινιών που διαγωνίζονται στο φεστιβάλ του Βερολίνου είναι εξαιρετική», σχολιάζει.

«Νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι εκεί φέτος και που τίμησαν εμένα και τη δουλειά μου.»

Στα επόμενα σχέδια της Μυρσίνης βρίσκεται μία ακόμη μικρού μήκους ταινία για την πτυχιακή της, πριν το «μεγάλο» βήμα σε μεγάλου μήκους. «Ο στόχος πάντοτε ήταν και είναι η δημιουργία μεγάλου μήκους ταινιών. Αλλά δεν είναι όσο εύκολο όσο ακούγεται, χρειάζεται χρόνο και ειδικά το κομμάτι της χρηματοδότησης.»

Όσο για την Σεμέλη, θα περιμένουμε μάλλον μέχρι τον Οκτώβριο για την παγκύπρια της πρεμιέρα, στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2016.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Μυρσίνη Αριστείδου.

You May Also Like

Οργή Φρεμό για τη δημοσίευση των ταινιών των Καννών

Την οργή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό προκάλεσε η διαρροή του ...

Πέθανε ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

Ο Πολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Κριστόφ Πεντερέτσκι, γνωστός ως ένας από τους μεγάλους ...

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ|Ένα πρότζεκτ της Νικολέττας Παπαμιχαήλ

Η χειρονομία του να πίνεις κρύβει πολλά πίσω της, δεν είναι απλά μια γευστική ...

Εργαστήρι  «BOW – BODIES OF WORK»: παράταση υποβολής αιτήσεων

Το  DANCE HOUSE LEMESOS διοργανώνει το πενθήμερο καλλιτεχνικό/ερευνητικό  εργαστήρι  «BOW – BODIES OF WORK» ...

Οχι στον ΘΟΚ από τον Δήμο Σωτήρας

Την απόφαση να μην επιτρέψει στον ΘΟΚ να μεταβεί στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας για ...

Μαρίνα Γεραλή και Μαρία Λιανού εκθέτουν στο «Διάτοπος»

Τα κολάζ που φτιάχνει η Μαρίνα Γεραλή για το «Παράθυρο» παρουσιάζονται μαζί με έργα ...

X