Phototellers | Κάθε κείμενο, μια εικόνα

Phototellers είναι ένα project που ξεκίνησε την πρώτη μέρα του Φλεβάρη του 2013 από την Αλέκα Κατσέλη και τον Χρίστο Χατζηστυλιανού. Εκείνη γράφει από την Αθήνα, εκείνος φωτογραφίζει για τα κείμενά της από τη Λευκωσία.

Μαζί παρουσιάζουν το πρότζεκτ τους σε μια έκθεση στην Αθήνα.

Η Αλέκα Κατσέλη και ο Χρίστος Χατζηστυλιανού, φίλοι εδώ και 15 χρόνια, εγκαινίασαν μια μοντέρνα μορφή του φωτό ρομάν. Πρόκειται για ένα συνδυασμό μικρών ιστοριών που κουμπώνουν πάνω σε ατμοσφαιρικές εικόνες που λειτουργούν ως σκηνικό. Τα κείμενα γράφει η Αλέκα και οι φωτογραφίες ανήκουν στον Χρίστο. Τα θέματα των ιστοριών εμπνέονται από την καθημερινότητα στους πιο σουρεαλιστικούς της τόνους αλλά και από τα δεδομένα της κοινωνίας του σήμερα. Οι χώροι είναι συνήθως φανταστικές πόλεις με ιδιόρρυθμους πρωταγωνιστές και απρόσμενες περιπέτειες. Για παράδειγμα, οι ήρωες μπορεί να νιώθουν παγιδευμένοι σε μικρά δωμάτια, χαζεύοντας το φωταγωγό με το άγχος των απλήρωτων λογαριασμών, ή να νιώθουν παγιδευμένοι στην ίδια τους την κουζίνα υπό την απειλή μιας φυλλωσιάς που βγαίνει από το νεροχύτη.
Οι φωτογραφίες αποτελούν μια οπτική ερμηνεία του κάθε κειμένου. Η ματιά του Χρίστου δίνει και το τελικό ερέθισμα στον αναγνώστη. Ακριβώς επειδή υπάρχει η οικειότητα και επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών, είναι ευκολότερος ο δρόμος του πειραματισμού και του διαλόγου. Η έκθεση αυτή είναι μια παρουσίαση του project μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα και ως μια εικαστική πρόκληση.

Ο Χρίστος Χατζηστυλιανού γεννήθηκε το 1981 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ. Έχει εργαστεί σε εταιρίες παραγωγής και στην τηλεόραση, σε Ελλάδα και Κύπρο. Ασχολείται με τη φωτογραφία και η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το food styling για το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Hervé This : «Note-by-Note Cooking» (Columbia University Press).

H Αλέκα Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε σκηνοθεσία. Η πτυχιακή της ταινία: «Κοίτα.. happiness» συμμετείχε στην 11η Μπιενάλε νέων δημιουργών στην Αθήνα και στη Βενετία. Δούλεψε στην παραγωγή και σαν βοηθός σκηνοθέτη για ένα διάστημα. Συνεργάστηκε με τον εικαστικό Λάζαρο Ζήκο σε δικές του ατομικές εκθέσεις καθώς επίσης και στα ετήσια φεστιβάλ κόμικς του περιοδικού Βαβέλ στην Τεχνόπολη. Συμμετείχε στο διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με τις εκδόσεις Περίπλους. Η ιστορία της «Πρώτη πρώτου» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή που εκδόθηκε με τίτλο: «Stories from the city, tales from the sea». Έχει εργαστεί σε ριψοκίνδυνες θέσεις όπως βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, delicatessen,αποθήκες, καταστήματα και κάθε είδους ταμεία.

+ Το πρότζεκτ εγκαινιάζεται σε μια έκθεση φωτογραφίας την 1η Φεβρουαρίου 2016 στις 18:00 [μέχρι τις 22:00] στην Αθήνα στον χώρο «Φωταγωγός» [Στοά Κουρτάκη, Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 6 Μαρτίου 2016. Πληροφορίες τηλ. 0030 210 3839355.

You May Also Like

Τι φορούσε η Φρίντα

Όταν η Φρίντα Κάλο πέθανε το 1954, ο σύζυγός της, Ντιέγκο Ριβέρα, κλείδωσε τα ...

Διεθνής η υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τις Διεθνείς Επιτροπές για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, «τόσο για τη θέση ...

Το Ενάλιο Λεωφορείο σταθμεύει στο Κυπριακό Μουσείο

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Μέρα Μουσείων, το Ενάλιο Λεωφορείο θα βρίσκεται ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 63η

Του Χάρη Μαυρομιχάλη/Σκηνοθέτη   Corona Vibes: Back to Basics   Corona Look

Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2014

Οι υποψηφιότητες για την 86η Απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ ανακοινώνονται την Πέμπτη στις ...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2018 ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, ...

X