Stones | Μια παράσταση χωρίς λόγια

Μια παράσταση χωρίς λόγια η οποία «εξυμνεί τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στις αντιξοότητες» παρουσιάζεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο Σατιρικό Θέατρο στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Την παράσταση συνδιοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και είναι ανοικτή για το κοινό.

Πρόκειται για ένα έργο της ισραηλινής θεατρικής ομάδας Orto-Da το οποίο δεν αποτελεί μια ακόμα δραματοποίηση της φρίκης που επικρατούσε στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως αλλά μεταφέρει «ένα ελπιδοφόρο όραμα για την ικανότητα του ανθρώπινου πνεύματος να ξεπερνά ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία.

«Γεμάτη με ιστορικές, πολιτιστικές, μεταφορικές και συμβολικές αναφορές, η παράσταση παραθέτει ένα σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνία. Τα ερωτήματα και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα παραμένουν τα ίδια: Θα επιβιώσουμε; Υπάρχει Θεός; Πώς μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον θάνατο;»

Εμπνευσμένη από το μνημείο Ghetto Heroes Monument (1948) του γλύπτη Nathan Rappaport στη μνήμη των Εβραίων πολεμιστών κατά την Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας (σκαλισμένο από ογκόλιθους από γρανίτη τους οποίους ο Χίτλερ σκόπευε να χρησιμοποιήσει ως δοξαστικό μνημείο για επικείμενη νίκη του Γ’ Ράιχ) το «Stones» ξεχειλίζει από δραματική ειρωνεία και πρόκληση.
Χωρίς διάλογο αλλά με τη βοήθεια περίτεχνων ηχητικών εφέ και με την κίνηση του «ζωντανού» γλυπτού, η παράσταση Stones «αναγκάζει» τον θεατή να σκεφτεί.

+ Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο) στην Αγλαντζιά. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στα τηλ. 22369507 και 22421609.

You May Also Like

Διάφανα Κρίνα, επανενωμένα στη Λευκωσία

Το συγκρότημα με τον ποιητικό στίχο, τις ατμοσφαιρικές μελωδίες αλλά και την ατόφια, ροκ ...

ΣΟΚ σε ρυθμούς ρατσιστικούς

Γράφει ο Μιχάλης Θεοδώρου Περιφρονώντας τη νομοθεσία, βουλευτές, το δ.σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ...

Τελευταίο αντίο στον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση

Στην Αθήνα κηδεύεται σήμερα Δευτέρα ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Έλληνας ακαδημαϊκός και ζωγράφος που ...

Μικρή Ιστορία από Χαρτί: Οι ΧΑΡΤΟ-φύλακες από το Θέατρο Ειδεκανού

Θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα για την ΧΑΡΤΟ-φύλακα, αν δεν έβρεχε… Και αν δεν ...

Τελετή λήξης για την έκθεση Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria

Η εκδήλωση για τη λήξη της Έκθεσης στις 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ...

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Περισσότερα από 1.000 εκθέματα, από αφίσες μέχρι έγγραφα, ένα αυτοκίνητο, ...

X