Έκθεση του Νίκου Κουρούσιη στη Λευκωσία

Επτά εμβληματικά έργα του Νίκου Κουρούσιη θα παρουσιάσει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, στη Λευκωσία, σε μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σημαντικού καλλιτέχνη της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επίπεδα Χρόνου» και θα εγκαινιαστεί στις 8 Απριλίου.

Ο Νίκος Κουρούσιης θα παρουσιάσει σε αυτή την έκθεση επτά εμβληματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτέλεσαν σημεία σταθμούς τόσο στην προσωπική του πορεία όσο και στην πορεία της κυπριακής τέχνης του 21ου αιώνα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές εκτείνονται σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων, με την πρώτη να υλοποιήθηκε το 2001 και την πιο πρόσφατη τη φετινή χρονιά.

Η αναδρομή στο έργο του Κουρούσιη ξεκινά με δύο έργα από το 2001, από τη σειρά «Ιερά Πορνεία». Σε αυτά τα έργα «ο καλλιτέχνης έχοντας ως αφετηρία τελετουργίες από τη λατρεία της Αφροδίτης, προχωρεί σε σχολιασμό καταστάσεων του παρόντος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Διάτοπος.

Το δεύτερο στη σειρά έργο έχει τίτλο «Διασπορά» και δημιουργήθηκε το 2010. Θέμα του είναι οι γεωγραφικές μετακινήσεις των ανθρώπων και τα θέματα της προσφυγιάς.

Έπειτα, η εγκατάσταση με τίτλο «Αφιέρωμα στον Πυθαγόρα» δημιουργήθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το 2011 και αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικούς χώρους. «Το πρώτο μέρος αποτελούσε μια παρέμβαση στην Αλυκή της Λάρνακας και το δεύτερο στεγάστηκε στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας και αποτελούσε την ψευδαίσθηση, αλλά και τη μνήμη της εγκατάστασης μέσα στα νερά της Αλυκής».

Από το 2013 παρουσιάζονται δυο εγκαταστάσεις στον χώρο που αναφέρονται στην εξουσιαστική πολιτική μέσα από το συμβολικό σχήμα του θρόνου.

«Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία, ο Νίκος Κουρούσιης υπήρξε ένας προσεκτικός παρατηρητής, ένας σχολιαστής της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής πραγματικότητας. Τα έργα του δεν αποσκοπούν να δώσουν απαντήσεις, αλλά να αφυπνίσουν και να λειτουργήσουν ως κριτική συνείδηση και ως αντίδοτο στην πνευματική παθητικότητα», σημειώνεται.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00. Πληροφορίες τηλ. 22766117, www.diatopos.com.

You May Also Like

Κομμάτια των Μπομπ Ντίλαν και Μάιλς Ντέιβις στην νέα δουλειά του Ρόμπεν Φορντ

“Bringing It Back Home” είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς του κιθαρίστα Ρόμπεν Φορντ, γνωστού για ...

Ακροάσεις στο Σατιρικό Θέατρο

Το Σατιρικό θέατρο καλεί σε ακρόαση επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών για το παιδικό ...

“Ένα απόγευμα με Mozart κι όχι μόνο..” από τη ΣΟΚ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου μας καλεί να περάσουμε “Ένα απόγευμα με Mozart κι όχι μόνο..”, ...

Στις 28 Ιουλίου η επιστροφή ΘΟΚ στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας

Για τις 28 Ιουλίου προγραμματίζεται το ανέβασμα του «Ιππόλυτου», της καλοκαιρινής παραγωγής ΘΟΚ, στο ...

Φωτογραφίες της Μέριλιν σε έκθεση στην Πολωνία

Στις 6 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην Πολωνία μια έκθεση με φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, τις ...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το καρναβάλι στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με χειροτεχνίες και με θέμα το καρναβάλι, ετοίμασε η ...

X