Διαδίκτυο και ακροδεξιά

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνδέεται άμεσα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού μια γενιά νεαρών υποστηρικτών της αγκαλιάζει μέσα από αυτά σκληροπυρηνικούς εθνικούς εξτρεμισμούς και αντιμεταναστευτικές ομάδες. Το 2011 ήδη, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Συνταγματική Προστασία της Γερμανίας [BfV] εκτιμούσε ότι υπήρχαν 25.000 εξτρεμιστές της ακροδεξιάς στη χώρα, από τους οποίους οι 5.600 ανήκαν σε ομάδες νεοναζί. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2015 [όλα τα στοιχεία που ακολουθούν είναι για αυτόν τον μήνα], τα δύο δεξιότερα γερμανικά κόμματα, το αντι-ισλαμικό Pegida και το νεοναζιστικό NPD συγκέντρωναν περίπου 320.000 likes στις σελίδες τους στο Facebook. Το Pegida που ιδρύθηκε στη Δρέσδη τον Οκτώβριο του 2014, είχε 179.580 likes ενώ ανάμεσα σε Φεβρουάριο και Νοέμβριο του 2015 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 13%. Το NPD [National Democratic Party of Germany], που έχει έναν ευρωβουλευτή είχε 140.000 likes.

Στη Βρετανία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό, εθνικιστικό κόμμα Η Βρετανία Πρώτα [Britain First] είχε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο likes τον Νοέμβριο ενώ από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 37%. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2014, το BBC trends έκανε ένα αφιέρωμα στο μισό εκατομμύριο τότε likes [youtu.be/fzIJo93_0Hk] του κόμματος. Εκεί μαθαίνουμε ότι ο ηγέτης του, Πολ Γκόλντινγκ, βλέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως το μέλλον της πολιτικής. Το English Defence League, εξίσου ακροδεξιό και αντι-ισλαμικό σημείωσε αύξηση για το ίδιο διάστημα 22%, ενώ το σύνολο έφτανε τα 232.000 likes.
Στην Ουγγαρία, τη μικρή αυτή χώρα, το Jobbik, το τρίτο μεγαλύτερο στη Βουλή της χώρας, είχε 301.460 likes.
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο [Front National] σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές. Έχει ήδη 24 ευρωβουλευτές και στο διάστημα Απρίλιος-Νοέμβριος 2015 είχε αύξηση στα likes κατά 66%. Το σύνολο δεν είναι τεράστιο για το μέγεθος της χώρας και φτάνει τα 281.320 likes. Βέβαια η επικεφαλής του, Μαρίν Λε Πεν, έχει στην προσωπική της σελίδα 953.567 likes [Μάρτιος 2016].
Στην Αυστρία, το Freedom Party [FPO], δεξιό και κατά της μετανάστευσης, αύξησε τα likes κατά 50% στο διάστημα Απριλίου-Νοεμβρίου φτάνοντας τα 260.360.
Στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, οι αριθμοί είναι μικρότεροι αλλά εξίσου απογοητευτικοί. Οι Σουηδοί δημοκράτες που έχουν 49 έδρες στις 340 του κοινοβουλίου και 2 ευρωβουλευτές αύξησαν κατά 17% τα likes φτάνοντας συνολικά τα 103.090. Στη Δανία το σύνολο για το Progress Party είναι 83.170. Το κόμμα έχει 29 έδρες στις 169 του κοινοβουλίου, ενώ η αύξηση στα likes ήταν 22%. Στη Δανία, το Danish People’s Party [DF] ανέβηκε κατά 76% [το πιο εντυπωσιακό] φτάνοντας τα 58.290 likes. Το κόμμα έχει 37 έδρες σε σύνολο 179 στο εθνικό κοινοβούλιο και τέσσερις ευρωβουλευτές. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πού θα έχουν φτάσει οι αριθμοί αυτοί σήμερα. Με το προσφυγικό πρόβλημα να έχει ενταθεί, με εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια σήμερα, με την κρίση να μην εγκαταλείπει την Ευρώπη.

Οι ερευνήτριες Μανουέλα Καϊάνι και Λίντα Παρέντι δημοσίευσαν το 2013 ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο “Ευρωπαϊκές και αμερικανικές ακροδεξιές ομάδες και διαδίκτυο”. Σε αυτό, με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου, παρουσιάζουν τη δράση στο διαδίκτυο πάνω από 500 ομάδων στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Πώς το χρησιμοποιούν για να θέσουν την ατζέντα τους, να αποκτήσουν οπαδούς, να διαδώσουν την ιδεολογία τους, να ενθαρρύνουν τις κινητοποιήσεις.
Δυστυχώς το φαινόμενο από τότε έχει οξυνθεί. Και σε αριθμό αλλά και σε ένταση.

You May Also Like

Αναζητώντας την αδελφή ψυχή

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, εδώ και ...

Υγιές το 2021

Αν το 2020 ήταν ο Τζόφρεϊ Μπαράθιον τότε υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες το 2021 να ...

Άνθρωπος εναντίον μηχανής

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τη διετία 1995-96 όλος ο κόσμος της τεχνολογίας παρακολουθούσε ...

Κάτω από το δέρμα

Από τότε που περάσαμε από την οικονομία της ανταλλαγής στη χρήση νομισμάτων, ο άνθρωπος ...

Εκδότες εναντίον «συλλεκτών»

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ακριβής απόδοση στα ελληνικά για το aggregator δεν ...

Φιλοσοφικά ερωτήματα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Καθώς δισεκατομμύρια συσκευές αναμένεται να διασυνδεθούν τα επόμενα ...

X