«Οι Διαστάσεις ενός Μικρόκοσμου» στον πολυχώρο Ρόδι 

Μια έκθεση ζωγραφικής με έργα των εικαστικών Εύης Στυλιανού και Ραφαέλας Πέτρου παρουσιάζεται στον πολυχώρο Ρόδι, στη Λεμεσό, από τις 9 Απριλίου 2016.

Οι δύο εικαστικοί θα παρουσιάσουν έργα τα οποία εστιάζουν στην εννοιολογική σημασία του φυσικού μικρόκοσμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την έκθεση, «μέσω της εξερεύνησης και του πειραματισμού με μεικτά υλικά (σύγχρονα μέσα σχεδίασης σε συνδυασμό με κολάζ και ζωγραφική), οι δυο εικαστικοί δημιουργούν συνθέσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργία και την εξέλιξη της ανθρώπινης οντότητας μέσα από το πέρασμα του χρόνου».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα εργασίας που διήρκεσε τέσσερα χρόνια.

Αφετηρία για τις δύο εικαστικούς αποτέλεσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η θέση του Κινέζου φιλόσοφου Λάο Τσε: «Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα».

Σύμφωνα με την εικαστικό Εύη Στυλιανού [και δασκάλα της Ραφαέλας Πέτρου], «τίποτα στη ζωή δεν μένει σταθερό. Όλα αλλάζουν με ταχύτητα φωτός, σαν το νερό που ρέει και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία του. Μέσα, λοιπόν, από αυτή την ταχύτητα πρέπει να αλλάζεις και εσύ, να προσαρμόζεσαι ανάλογα σε κάθε αλλαγή καθώς το να αντιστέκεσαι δεν σε βγάζει πουθενά, παρά μόνο  μένεις στο σκοτάδι και πολεμάς σε μια άνιση μάχη, αυτή του πεπρωμένου. Σε αντίθεση με την απρόβλεπτη πορεία της ζωής, τα κοράλλια μένουν άθικτα στο πέρασμα του χρόνου και αναπλάθονται μετά την καταστροφή τους. Τα κοράλλια ως σύμβολα γονιμότητας, καλοτυχιάς,  απόλυτης ομοιομορφίας και αθανασίας έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως φυλακτά για τα παιδιά».

Από την πλευρά της, η ανερχόμενη εικαστικός Ραφαέλα Πέτρου επισημαίνει ότι «η ζωή, όπως και η φύση, είναι μια αυτόνομη και απρόβλεπτη δύναμη. Αυτή, άλλωστε, είναι και η ομορφιά της. Στα πιο απρόσμενα μέρη και στις πιο παράδοξες στιγμές ο άνθρωπος ανακαλύπτει την πραγματική ομορφιά και την ουσία της ζωής».

EVI_STYLIANOU2

Η Εύη Στυλιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1982. Όνειρο της από μικρή ήταν να ταξιδέψει στην Αμερική και να ακολουθήσει το πάθος της για τη ζωγραφική. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Ιλλινόι των Ηνωμένων Πολιτειών το 2004 και μετέπειτα απόκτησε το πρώτο της μεταπτυχιακό με υποτροφία στα παιδαγωγικά της Τέχνης. Στη συνέχεια δούλεψε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ταυτόχρονα έκανε το δεύτερο της μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Τέχνη της Εικονογράφησης από το Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας το 2009. ´Εχει κάνει εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αμερική και Κύπρο, εξερευνώντας διάφορα θέματα και πειραματισμούς με ποικίλες τεχνικές. Εδώ και 10 χρόνια διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

RAFAELLA_PETROU_webΗ Ραφαέλα Πέτρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1994. Έχει πτυχίο Καλών Τεχνών από το πανεπιστήμιο University of the West of England, Bristol της Αγγλίας. Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης του μεταπτυχιακού της τίτλου στην  Εικονογράφηση, ενώ παράλληλα εργάζεται σε ιδιωτικό φροντιστήριο τέχνης. Είναι πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης και τον τελευταίο χρόνο έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Λευκωσία και Λάρνακα. Πηγή έμπνευσης για τα έργα της αποτελούν οι φόρμες, τα χρώματα και τα μοτίβα του φυσικού μικρόκοσμου. Μέσω της εξερεύνησης και του πειραματισμού με μεικτά υλικά, δημιουργεί συνθέσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργία και την εξέλιξη της φύσης και της ζωής γενικότερα.

 

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 19:30 στον πολυχώρο Ρόδι, στη Λεμεσό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Απριλίου 2016.

Ο Πολυχώρος Ρόδι βρίσκεται στην οδό Καποδίστρια 57, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25252577. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00

You May Also Like

Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 3ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο ...

«Ανάμισης Ντενεκές» | Επί σκηνής ο Χάρης Χαραλάμπους

Ο Χάρης Χαραλάμπους μεταφέρει -μόνος στη σκηνή- την ιστορία του θρυλικού Γιώργου Πέτικα και ...

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana

Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων ...

Ένα βραβείο ειρήνης για τη Δικοινοτική Χορωδία της Κύπρου

Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο απέσπασε το Βραβείο Χιροσίμα 2020, που ...

Δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντας

Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών), το Τμήμα Αρχαιοτήτων ...

Στο στάδιο γεωλογικής μελέτης για το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας

Πρόοδος σημειώνεται στην προετοιμασία για τη δημιουργία του πολιτιστικού χωριού Λέμπας σύμφωνα με δηλώσεις ...

X