Preview | Salvatore Accardo και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων συνεχίζει να συμπράττει με σολίστες παγκόσμιας εμβέλειας. Ύστερα από την πολύ πετυχημένη συνεργασία με τον πιανίστα Cyprien Katsaris, θα μας δώσει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε τον διάσημο Βιολιστή Salvatore Accardo στο απίστευτα απαιτητικό Κοντσέρτο για Βιολί του Tchaikovsky.

O Ιταλός βιρτουόζος (που, σημειώστε, θα παίξει με το Guarneri του κατασκευής 1730) κυριαρχεί εδώ και πολλές δεκαετίες στον κόσμο του βιολιού, οι δε εκτελέσεις του σε έργα Paganini έχουν κερδίσει θαυμάσιες κριτικές. Η παρουσία του στις 28 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, όχι μόνο θα δώσει στους φιλόμουσους του τόπου μας τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά έναν θρύλο του βιολιού, αλλά επιπλέον -και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό- θα επιτρέψει στη «μικρή μας Ορχήστρα με τον πολύ μεγάλο ήχο» να αποκτήσει σπουδαίες καινούργιες εμπειρίες.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων θα συνοδεύσει λοιπόν τον Ιταλό βιρτουόζο στο Κοντσέρτο για Βιολί του Tchaikovsky. To έργο αυτό γράφτηκε το 1878 και είχε την πρεμιέρα του στη Βιέννη το 1881. Είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που παίζεται στην Κύπρο. Σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα για βιολί στο παγκόσμιο κλασικό ρεπερτόριο, αλλά η υποδοχή που έτυχε στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης. Υπάρχουν… υποψίες ότι οι διάσημοι βιολιστές της εποχής το… σνόμπαραν γιατί ήταν τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό, που το απέφευγαν! Υπάρχουν ακόμη φήμες πως είναι αδύνατον ένας σολίστας να καταφέρει να παίξει όλες τις νότες του!  Αποτελείται από 3 Κινήσεις, και ας σημειώσουν οι φιλόμουσοι πως δεν υπάρχει διακοπή ανάμεσα στη 2η και 3η Κίνηση. Ο Salvatore Accardo, λοιπόν, θα μας μαγέψει με τη δεξιοτεχνία του στο υπέροχο αυτό έργο.

Ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης με τη Σ.Ο. Νέων θα μας παρουσιάσουν, στην ίδια συναυλία, και την 9η Συμφωνία του Shostakovich, πάλι σε πρώτη, ίσως, εκτέλεση στην Κύπρο. Η 9η του Shostakovich υπήρξε ακόμη ένα «παρεξηγημένο» έργο την εποχή που γράφτηκε, το 1945, με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τον θρίαμβο του ρωσικού στρατού σε βάρος των ναζί. Όλοι περίμεναν ένα επικό, θριαμβευτικό έργο, ίσως την «απάντηση» στην 9η του Beethoven !  Όμως ο συνθέτης εξέπληξε τους πάντες ( ίσως ακόμα και τον εαυτό του ! ) δημιουργώντας μιαν ανάλαφρη σύνθεση, κεφάτη, χαρωπή, γεμάτη χιούμορ, και με ωραίες παρεμβάσεις των χάλκινων πνευστών και του bassoon. Το έργο αποτελείται από 5 Κινήσεις (οι τελευταίες 3 χωρίς διακοπή) και είναι ασυνήθιστα σύντομο. Περιμένουμε να το απολαύσουμε.

Προειδοποιούμε ακόμη μια φορά τους φιλόμουσους να φροντίσουν έγκαιρα για τα εισιτήριά τους!

+ Στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 20:00.

Πληροφορίες τηλ. 22463144, www.cyso.org.cy

Εισιτήρια : www.cyso.org.cy, 22463144, 22 410181.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ιταλός βιολιστής και μαέστρος Salvatore Accardo στη διάρκεια ενός κοντσέρτου με την Κολομβιανή Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων τον Ιανουάριο 2013. 

 

You May Also Like

Αντίο, Όσκαρ Νιμάγιερ

Λίγο πριν κλείσει τα 105α γενέθλιά του έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 5 ...

«Φεστιβάλ Δύο Πολιτισμών – Ελλάδα, Ιταλία» στην Αθήνα

Ανοίγει τις πύλες του στις 13 Απριλίου στην Αθήνα το πρώτο «Φεστιβάλ Δύο Πολιτισμών ...

Στις 2 Ιουλίου παραδίδεται ο Πύργος του Οθέλλου

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Με μια πολιτιστική εκδήλωση που θα αντλεί από την ιστορία ...

Στίβεν Φράι | Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα τώρα!

Ο διάσημος βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας αλλά και «γκουρού του twitter» με πάνω από 4 ...

Ενώπιον των ευθυνών της για την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα η Τουρκία

Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους παρέδωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προς τον Επικεφαλής των Τουρκικών Ενταξιακών ...

Οσκαρ 2021 : Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες εννέα κατηγοριών

Ανακοινώθηκαν τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου οι βραχείες λίστες (short lists) εννέα ...

X