Εκεί που συναντιούνται γη και ουρανός |Confrontation Through Art

H έκθεση «Eκεί που συναντιούνται γη και ουρανός» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο (European Mediterranean Artist Association) από τις 5 μέχρι τις 18 Μαρτίου 2016.

Πρόκειται για το εικαστικό αποτέλεσμα του δεκαήμερου προγράμματος φιλοξενίας πέντε καλλιτεχνών και του κοινού τους ταξιδιού εξερεύνησης ενός νησιού σε μεταβατικό στάδιο.

«Η συγκατοίκηση σε ένα σπίτι στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, μας επέτρεψε να μαγειρέψουμε παρέα, να μοιραστούμε, να περπατήσουμε, να εξορμήσουμε μαζί σε ένα ταξίδι στη φαντασία των Κυπρίων που έχουν ανάψει τη φλόγα που φωτίζει μια νέα πορεία.

Η έκθεση αυτή δίνει μια στοιχειώδη εικόνα της πραγματικότητας, των ονείρων και των φιλοδοξιών των ανθρώπων που μάς επέτρεψαν να μοιραστούμε μια πρώτη θέαση ενός ουτοπικού μέλλοντος· ενός τόπου που αν και δεν υπάρχει ακόμα, εμείς οδεύουμε πάντα προς αυτόν. Στις εμπειρίες μας, περιλαμβάνονται γνωριμίες με νεαρούς οραματιστές που διευρύνουν τον ορίζοντά τους μέσα από το χορό, με καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων που ανανεώνουν το χώμα και καλλιεργούν παραδοσιακούς σπόρους, με μέλη μιας κολεκτίβας που κτίζουν μια κοινότητα στα συντρίμμια ενός παλιού στρατοπέδου, με μάγειρες, νεαρούς γλύπτες, και ηγετικές μορφές που στρέφονται σε ένα νέο πρότυπο τόσο σε πρακτικό όσο και σε φαντασιακό επίπεδο, επηρεάζοντας αντίστοιχα τις κοινότητες τους. Ουσιαστικά, προσκληθήκαμε σε μια διαδικασία που από μόνη της προέχει του αποτελέσματος.

Αυτή η εξερεύνηση σε τόπους άπιαστους ακόμα, υποκίνησε την περιέργεια και επέτρεψε τη μερική θέαση νέων υποσχέσεων. Ο ημιτελής θόλος, το γλυπτό του μέλλοντος, ο διττότητα των επιλογών, η άνθιση της ζωής, όλα αποτελούν εικόνες βλάστησης, μια ρωγμή στην τροχιά της περιορισμένης δημιουργικότητας, μια πρόκληση του παλαιού τρόπου ύπαρξης.

Η εικόνα του 16ου αιώνα που επιλέξαμε να αντιπροσωπεύσει την έκθεση, απεικονίζει μια ανδρική φιγούρα που εισέρχεται σε μια νέα σφαίρα, αινιγματική αλλά γεμάτη δυνατότητες. Σε αυτή τη στιγμή δέους, όλα είναι πιθανά και τα πάντα είναι μεταβλητά, προσωρινά και πειραματικά. Όπως ακριβώς αυτός ο τόπος που δεν υπάρχει ακόμα, η ουτοπία, όπου όλα είναι ταυτόχρονα ορατά και αόρατα.

Το έργο αυτής της έκθεση στοχεύει στο να καθρεφτίσει την εμπειρία που βιώσαμε μέσα από την προσπάθεια κατάργησης της ατομικής γραφής, και να απευθυνθεί σε ερωτήματα και προβληματισμούς μέσα από μια συλλογική έκφραση αυτής της ατελούς εικόνας ενός απόλυτα απρόβλεπτου μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που όμοια με το σύμπαν και την απεραντοσύνη του, ταυτόχρονο μας ελκύει, μας προοκαλεί αλλά και προκαλεί ιη διαρκή εξερεύνησή του.»

Καλλιτέχνες:

Abdullah Denizhan

Beatrice Catanzaro

Λεόντιος Τουμπουρής

Sarah Beddington

Vivien Sansour

Επιμελήτρια: Viviana Checrhia

Το πρόγραμμα «Confrontation Through Art/ Αντιπαράθεση μέσω Τέχνης: Η Σύγχρονη Τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης στην Κύπρο» επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το Σχέδιο Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών στο Πρόγραμμα Δράσης. Πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας 30 μηνών, που συστάθηκε από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκής Μεσογειακής Τέχνης (European Mediterranean Art Association EMAA) σε συνεργασία με το Rooftop Theatre Group.

To πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει κυρίως στην προώθηση της συμφιλίωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης, της διαλλακτικότητας καθώς και της δημιουργικής ευαισθητοποίησης και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων ανάμεσα στις κοινότητες στην Κύπρο.

Κύριες Δραστηριότητες:

  • Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νεαρών Καλλιτεχνών

σειρά 10-ήμερων εργαστηρίων σε Κύπρο, Ελλάδα και Γερμανία

  • Δραστηριότητες σε χωριά – σειρές μονοήμερων εργαστηρίων σε παιδιά/νέους σε τέχνη, θέατρο και κινούμενα σχέδια

  • Πρόγραμμα για Καλλιτέχνες

σειρά εκπαιδευτικών παρουσιάσεων/διαλέξεων στην Τουρκική

  • Πρόγραμμα Ανάπτυξης Διεθνών Ενήλικων Καλλιτεχνών σειρά 10-ήμερων εργαστηρίων στην Κύπρο

  • Διάδοση της μεθοδολογίας και της εικαστικής καταγραφής μέσω τρίγλωσσου καταλόγου

Δικαιούχοι:

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Κύπριους και διεθνείς καλλιτέχνες που θα εμπλακούν σε προγράμματα διαμονής, σε παιδιά και νέους από αγροτικές περιοχές της Κύπρου, στις οικογένειες των παιδιών και των νέων που θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος, στους κατοίκους των χωριών που θα επιλεγούν και, έμμεσα, σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

contmpar2

contmpart3

contmpar4

contmpart5

contmpart6

contmpart7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Mustafa Erkan

You May Also Like

The Performance Shop | On Display: Ευριπίδης Λασκαρίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Παύλος Βρυωνίδης Ο Έλληνας σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής ταινιών μικρού μήκους και περφόρμερ Ευριπίδης ...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εργαστηρίου Emergence

Ένα ενδιαφέρον εργαστήρι σχετικά με τη συλλογική μνήμη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργική ...

Ο Ανδρέας Πάντζης πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Δράμας

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης είναι ο πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ...

Παλιό Βαν των Aerosmith βρέθηκε σε δάσος

 Ένα εγκαταλελειμμένο βαν που χρησιμοποιούσαν οι θρύλοι της ροκ Aerosmith βρέθηκε κατά τη διάρκεια ...

Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

Η Πολιτιστική Κίνηση Ex Artis, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Λεβέντειο Δημοτικό ...

Τοπία της Λεμεσού στα έργα του Πανίκου Τσαγγαρά

«Της Λεμεσού χρώματα» ζωγραφίζει στον καμβά του ο Πανίκος Τσαγγαράς και παρουσιάζει τα έργα ...

X