«Ο Ντοστογιέφσκι στο υπόγειο» και στο Βιβλιοτρόπιο

Την πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγου Τέχνης Συναντήσεις» πραγματοποιεί στις 22 Απριλίου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, με τίτλο «Ο Ντοστογιέφσκι στο Υπόγειο. Υπόγειες κραυγές αναζητούν ακροατήριο».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, με εισηγητή τον Μιχάλη Πέτρου – ψυχαναλυτή, μέλος του International Psychoanalytical Association.

Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου αρκεί αφ’ εαυτής. Μπορεί όμως να τύχει μεγαλύτερης εμβάθυνσης μέσω μιας φιλολογικής, σημειολογικής ή άλλης προσέγγισης.

Η Ψυχανάλυση, ως ερμηνευτική του ασυνειδήτου, είναι ένα εξαιρετικό μέσο πρόσβασης σε άδηλες ή λανθάνουσες διαστρωματώσεις τόσο της λογοτεχνικής δημιουργίας όσο και του ίδιου του αναγνώστη της: διαστάσεις της ασυνείδητης εργασίας της γραφής τέμνουν αναγκαστικά διαστάσεις της επίσης ασυνείδητης εργασίας της ανάγνωσης. Συγγραφέας και αναγνώστης, ως συν-δημιουργοί του έργου, βγαίνουν διπλά κερδισμένοι απολαμβάνοντας, ίσως με κάποιο πόνο, ανεπίγνωστες περιοχές του εαυτού τους.

Η εκ βαθέων εξομολόγηση του συγγραφέα των Σημειώσεων του Υπογείου του Ντοστογιέφσκι είναι γεμάτη από την πικρία του για τον κόσμο. Η οποιαδήποτε προσπάθεια συναναστροφής είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Κι ο ίδιος πού βρίσκεται; Δεν είναι συναυτουργός αυτής της εκ των προτέρων καταδίκης;

Tην εκδήλωση συντονίζει ο Κώστας Μακρίδης, λογοτέχνης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αντώνης Κοκιαντώνης και Έλενα Χειλέτη. 

Οι συντελεστές

Ο Μιχάλης Πέτρου είναι Κλινικός Ψυχολόγος και Κοινωνικός Ανθρωπολόγος του Πανεπιστήμιου Lumière της Λυών, όπου δίδαξε κλινική Ψυχολογία ως chargédecours, καθώς και Εθνοψυχολογία στα Ινστιτούτα Εκπαίδευσης Ψυχιατρικών Νοσηλευτών.

Είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της International Psychoanalytical Association.

Εργάστηκε σε ανοικτό παιδοψυχιατρικό πλαίσιο της Λυών, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε πρόγραμμα αποϊδρυματισμού. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου για τον αυτισμό «Το Περιβολάκι ΙΙΙ».

Δημοσίευσε άρθρα σε ελληνικά και γαλλικά επιστημονικά περιοδικά για τον αποϊδρυματισμό, την εκπαίδευση, τον αυτισμό, την απώλεια, το πένθος και τη μνήμη, τη μητριαρχία, την κακοποίηση, την εφηβεία κ.λπ.

Ο Κώστας Μακρίδης γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1949. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα για τρία χρόνια. Το 1978 δημιούργησε το βιβλιοπωλείο-πολιτιστικό κέντρο ΘΕΜΕΛΙΟ, το οποίο από το 1981 λειτούργησε και ως Γκαλερί. Από το 1993 μέχρι σήμερα διευθύνει τον Τεχνοχώρο ΦΑΣΜΑ, που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των συλλεκτικών ειδών, με ιδιαίτερη έμφαση στο παλιό Κυπρολογικό βιβλίο.

Μαζί με τον Μάριο Αγαθοκλέους και τον Χριστάκη Κ. Μελίδη εξέδιδαν το λογοτεχνικό περιοδικό Η ΑΜΑΞΑ, ενώ από το 1993 μέχρι το 2001 εξέδιδε την πολιτιστική επιθεώρηση ΔΙΑΔΡΟΜΗ.

Υπήρξε  ιδρυτικό στέλεχος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού και της  Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού. Έγραψε, κατά καιρούς, κριτική θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς και κείμενα για την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία σε εφημερίδες και περιοδικά. Διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών για τους Αγώνες Σχολικού Θεάτρου, που διοργανώνει ο ΘΟΚ,  μέλος κριτικής επιτροπής για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κυπρίων Σκηνοθετών, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σεμινάρια κινηματογράφου που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και άλλοι φορείς.

Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ 1981, ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ 1983 (κρατικός έπαινος), ΑΣΚΗΣΗ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑΣ 1987 και ΑΘΕΑΤΑ ΠΕΔΙΑ 2014, ενώ συμμετείχε στην κοινή έκδοση ΔΕΚΑ ΓΡΑΦΕΣ, το 1981.

Το Βιβλιοτρόπιο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριους στόχους την προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσα από τη διάδοση του θεσμού των Λεσχών Ανάγνωσης, την έκδοση ενημερωτικών δελτίων αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διαλέξεων που έχουν σχέση με τον χώρο του βιβλίου.

Τα ιδρυτικά μέλη προέρχονται από τις Λέσχες Ανάγνωσης «Βιβλιοτρόπιο» και «Διά-Λογος» που δραστηριοποιούνται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Λεμεσό, πραγματοποιώντας μηνιαίες συναντήσεις για συζήτηση βιβλίου, αλλά και μια σειρά από εκδηλώσεις.

+ Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 19:30 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ / Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» [Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός]. Πληροφορίες τηλ. 99667599.

www.bibliotropio.blogspot.com, https://www.facebook.com/bibliotropioorg/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πορτρέτο [λεπτομέρεια] του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι από τον Βασίλι Περοφ, 1872.

dostoevsky_invitation

 

 

You May Also Like

Δέκα θραύσματα του Παρθενώνα αποδόθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης

Δέκα θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα παραχώρησε στο Μουσείο της Ακρόπολης το Εθνικό ...

Για «πολιτιστική γενοκτονία» κατηγορεί την Κίνα ο Δαλάι Λάμα

Ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης των θιβετανών βουδιστών, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ότι η ...

«Συρανό ντε Μπερζεράκ» ακυρώνεται η παράσταση της 18ης Ιανουαρίου

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ενημερώνει το κοινό ότι η προγραμματισμένη παράσταση της Παρασκευής 18 ...

Αντίδραση συνδέσμων εικαστικών δημιουργών στις δηλώσεις του Υ.Π.Π.Α.Ν.

Σύσσωμη  η κοινότητα των τριών συνδέσμων εικαστικών δημιουργών -Ε.ΚΑ.ΤΕ, Φυτωριο και Κύπριοι Χαράκτες- αντιδρούν ...

Η Πάολα Ρεβενιώτη στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Επανέρχεται στην Κύπρο η έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση», της Ελληνίδας τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη. Η ...

ΑγλανJazz 2016 στις 4 και 5 Ιουλίου

Δύο μέρες γεμάτες τζαζ προσφέρει το 10ο Φεστιβάλ ΑγλανJazz, στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς, ...

X