Τα βραβεία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2016

 

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ Κυριακής 24 Απριλίου 2016, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, το διεθνές φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2016», που διήρκεσε δέκα ημέρες, και παρουσίασε ταινίες σε πρώτη παγκύπρια προβολή και άλλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Λεμεσό (Θέατρο Ριάλτο) και Λευκωσία (Ζήνα Πάλας).

Εντυπωσιακό ήταν το live cinema performance, από την ομάδα Zoomwooz από την Ισπανία, το οποίο άνοιξε την τελετή λήξης.

Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης

 

 

ZoomwoozLive3

ZoomwoozLive2

ZoomwoozLive1

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής Αντρέας Τσέλεπος, καλωσόρισε το κοινό στην τελετή βράβευσης, ανεβάζοντας στη σκηνή την καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ, τον ακαδημαϊκό Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη, τη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Τώνια Μισιαλή και τον σκηνοθέτη και παραγωγό Μάριο Στυλιανού, που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές και τους χορηγούς ενός ακόμη επιτυχημένου φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους», του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβαν ο σκηνοθέτης David Hands και η σεναριογράφος – συνθέτις Δρ Χριστίνα Γεωργίου, παρουσίασε δύο ταινίες μικρού μήκους που έφτιαξαν παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια κινηματογράφου. Στην συνέχεια, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς, απένειμε στα παιδιά διπλώματα για τη συμμετοχή τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη παιδικού τμήματος στο Φεστιβάλ, και την προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στον τόπο μας.

Η Διεθνής Κριτική επιτροπή, που φέτος αποτελούνταν από τους Julek Kedzierski (Πολωνικής καταγωγής συντονιστή του Mannheim Meeting Place), Vicky Krieps (Λουξεμβουργιανή ηθοποιό), Κύρο Παπαβασιλείου (Κύπριο σκηνοθέτη), Christine Haupt (Γερμανίδα παραγωγό), με Πρόεδρό της την Κυπριακής καταγωγής Υποψήφια για Emmy Ενδυματολόγο Jo Katsaras, απένειμε στη συνέχεια τα βραβεία του Φεστιβάλ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

(Παρατίθενται τα σκεπτικά της επιτροπής)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ : «The Gulls»

«Για την καλλιτεχνική συνοχή στη σκιαγράφηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ένα άγνωστο πολιτισμικό περιβάλλον, για την οπτική αυθεντικότητα και ακεραιότητά της, αλλά και για την ευκαιρία που μας χάρισε να γνωρίσουμε μία πρωτοεμφανιζόμενη και ταλαντούχα σκηνοθέτιδα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία ΤΗΕ GULLS, της Ella Manzheeva.» Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €6000.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ : «Let them come»

«Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε «σε μία αξιοσημείωτη σκιαγράφηση μιας ιστορικής περιόδου, άγνωστης σε μεγάλο βαθμό για τον δυτικό κόσμο, η οποία εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει το πολιτικό κλίμα της εποχής μας. Για την κοινωνική ευαισθησία και το θάρρος της». Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία LET THEM COME του Salem Brahimi. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €3000.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ : «Mellow Mud»

«Για το οπτικό ύφος του σκηνοθέτη που συμβάλλει στη σύνθεση μιας συνεκτικής αφήγησης, για την επιμελή και συγκροτημένη συνεργασία του με μία μη επαγγελματία ηθοποιό, καθώς και για τη διαδραστικότητα μεταξύ ρυθμού και σύνθεσης χαρακτήρων, με αποτέλεσμα το όραμα του σκηνοθέτη να μεταφράζεται επιτυχώς στην οθόνη», το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Renars Vimba, για την ταινία του Mellow Mud.» To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000 και υπηρεσίες post production mastering, αξίας €3500 από την Ελληνική εταιρεία Authorwave. Το βραβείο παρέδωσε ο κος Πάνος Μπίσδας, διευθυντής της Εταιρείας Authorwave.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ :

«Losers» για τη φωτογραφία που υπογράφει ο Emil Christov

 «Για τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει μία δύσκολη δραματουργία και για την εξαίρετη απόδοση σε ασπρόμαυρο.»

«Baba Joon», του Yuval Delshad

«Για την πρωτότυπη διανομή ρόλων και τη σκηνοθεσία του νεαρού πρωταγωνιστή της, καθώς επίσης και για την αξιόπιστη σκιαγράφηση του πατριαρχικού συστήματος της περιοχής.»

«Interruption», του Γιώργου Ζώη

«Για την πρωτοποριακή προσέγγισή του στο αντικείμενο και για το έντονο οπτικό του ύφος, κυρίως από άποψης φωτογραφίας, για τη σκηνογραφία και τα κουστούμια.»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: «SMAC»

To ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ «ΤΗΕ FAMOUS GROUSEκέρδισε η ταινία SMAC, του Ηλία Δημητρίου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000, μια χορηγία της ACM CHRISTOFIDES Ltd.

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2017, για την 15η έκδοσή του.

Jury2Η κριτική επιτροπή

ArtisticCommitteeΗ καλλιτεχνική επιτροπή

EliasDemetriouAudienceAwardΟ Ηλίας Δημητρίου

JulekKedzierskiΟ Τζουλέκ Κετζιέρσκυ

JuryKazamias&IsraeliEmbassyJury&OrganisersΟι διοργανωτές και η κριτική επιτροπή

KyrosPapavasiliouΟ Κύρος Παπαβασιλείου

VickyKriepsJuryΗ Vicky Krieps

ZoisThankO Γιώργος Ζώης

Tselepos_ParousiastisO Αντρέας Τσέλεπος

YuvalDelshadΟ Yuval Delshad

RenarsVimbaWINNERΟ Renars Vimba

ChristineHauptΗ Christine Haupt

EllaManzheevaBESTFILMΗ Ella Manzheeva μέσω skype

VolunteersΟι εθελοντές

NaughtyClaudiaBandNaughtyClaudiaBand1Naughty Claudia Band

 

You May Also Like

Τμήμα Αρχαιοτήτων για την πρόσφατη κατάρρευση Ενετικών Τειχών

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκφράζει μεγάλη θλίψη και τεράστια απογοήτευση ...

Οι TriCoolOre συναντούν τον Παντελή Στόικο

Με έναν  από τους μεγαλύτερους τρομπετίστες των Βαλκανίων, τον Παντελή Στόικο θα συνευρεθούν οι ...

O χορευτής που στάθηκε στην Πλατεία Ταξίμ

O «άνθρωπος που στέκεται» είναι ο Ερντέμ Γκιουντούζ, ένας νεαρός χορευτής ο οποίος ξεκίνησε ...

Συναντήσεις αυτοσχεδιασμού, παραστατικών και εικαστικών τεχνών

Στις 27 Ιανουαρίου 2019 ξεκινά μια νέα σειρά συναντήσεων αυτοσχεδιασμού.Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια συνένωσης ...

Ακυρώνονται εκδηλώσεις

Πολλές από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ημέρας έχουν ακυρωθεί λόγω των τραγικών γεγονότων που ...

Ένα πολύτιμο βιβλίο στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ...

X