Τα βραβεία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2016

 

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ Κυριακής 24 Απριλίου 2016, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, το διεθνές φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2016», που διήρκεσε δέκα ημέρες, και παρουσίασε ταινίες σε πρώτη παγκύπρια προβολή και άλλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Λεμεσό (Θέατρο Ριάλτο) και Λευκωσία (Ζήνα Πάλας).

Εντυπωσιακό ήταν το live cinema performance, από την ομάδα Zoomwooz από την Ισπανία, το οποίο άνοιξε την τελετή λήξης.

Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης

 

 

ZoomwoozLive3

ZoomwoozLive2

ZoomwoozLive1

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής Αντρέας Τσέλεπος, καλωσόρισε το κοινό στην τελετή βράβευσης, ανεβάζοντας στη σκηνή την καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ, τον ακαδημαϊκό Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη, τη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Τώνια Μισιαλή και τον σκηνοθέτη και παραγωγό Μάριο Στυλιανού, που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές και τους χορηγούς ενός ακόμη επιτυχημένου φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους», του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβαν ο σκηνοθέτης David Hands και η σεναριογράφος – συνθέτις Δρ Χριστίνα Γεωργίου, παρουσίασε δύο ταινίες μικρού μήκους που έφτιαξαν παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια κινηματογράφου. Στην συνέχεια, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς, απένειμε στα παιδιά διπλώματα για τη συμμετοχή τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη παιδικού τμήματος στο Φεστιβάλ, και την προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στον τόπο μας.

Η Διεθνής Κριτική επιτροπή, που φέτος αποτελούνταν από τους Julek Kedzierski (Πολωνικής καταγωγής συντονιστή του Mannheim Meeting Place), Vicky Krieps (Λουξεμβουργιανή ηθοποιό), Κύρο Παπαβασιλείου (Κύπριο σκηνοθέτη), Christine Haupt (Γερμανίδα παραγωγό), με Πρόεδρό της την Κυπριακής καταγωγής Υποψήφια για Emmy Ενδυματολόγο Jo Katsaras, απένειμε στη συνέχεια τα βραβεία του Φεστιβάλ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

(Παρατίθενται τα σκεπτικά της επιτροπής)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ : «The Gulls»

«Για την καλλιτεχνική συνοχή στη σκιαγράφηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ένα άγνωστο πολιτισμικό περιβάλλον, για την οπτική αυθεντικότητα και ακεραιότητά της, αλλά και για την ευκαιρία που μας χάρισε να γνωρίσουμε μία πρωτοεμφανιζόμενη και ταλαντούχα σκηνοθέτιδα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία ΤΗΕ GULLS, της Ella Manzheeva.» Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €6000.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ : «Let them come»

«Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε «σε μία αξιοσημείωτη σκιαγράφηση μιας ιστορικής περιόδου, άγνωστης σε μεγάλο βαθμό για τον δυτικό κόσμο, η οποία εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει το πολιτικό κλίμα της εποχής μας. Για την κοινωνική ευαισθησία και το θάρρος της». Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία LET THEM COME του Salem Brahimi. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €3000.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ : «Mellow Mud»

«Για το οπτικό ύφος του σκηνοθέτη που συμβάλλει στη σύνθεση μιας συνεκτικής αφήγησης, για την επιμελή και συγκροτημένη συνεργασία του με μία μη επαγγελματία ηθοποιό, καθώς και για τη διαδραστικότητα μεταξύ ρυθμού και σύνθεσης χαρακτήρων, με αποτέλεσμα το όραμα του σκηνοθέτη να μεταφράζεται επιτυχώς στην οθόνη», το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Renars Vimba, για την ταινία του Mellow Mud.» To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000 και υπηρεσίες post production mastering, αξίας €3500 από την Ελληνική εταιρεία Authorwave. Το βραβείο παρέδωσε ο κος Πάνος Μπίσδας, διευθυντής της Εταιρείας Authorwave.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ :

«Losers» για τη φωτογραφία που υπογράφει ο Emil Christov

 «Για τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει μία δύσκολη δραματουργία και για την εξαίρετη απόδοση σε ασπρόμαυρο.»

«Baba Joon», του Yuval Delshad

«Για την πρωτότυπη διανομή ρόλων και τη σκηνοθεσία του νεαρού πρωταγωνιστή της, καθώς επίσης και για την αξιόπιστη σκιαγράφηση του πατριαρχικού συστήματος της περιοχής.»

«Interruption», του Γιώργου Ζώη

«Για την πρωτοποριακή προσέγγισή του στο αντικείμενο και για το έντονο οπτικό του ύφος, κυρίως από άποψης φωτογραφίας, για τη σκηνογραφία και τα κουστούμια.»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: «SMAC»

To ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ «ΤΗΕ FAMOUS GROUSEκέρδισε η ταινία SMAC, του Ηλία Δημητρίου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000, μια χορηγία της ACM CHRISTOFIDES Ltd.

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2017, για την 15η έκδοσή του.

Jury2Η κριτική επιτροπή

ArtisticCommitteeΗ καλλιτεχνική επιτροπή

EliasDemetriouAudienceAwardΟ Ηλίας Δημητρίου

JulekKedzierskiΟ Τζουλέκ Κετζιέρσκυ

JuryKazamias&IsraeliEmbassyJury&OrganisersΟι διοργανωτές και η κριτική επιτροπή

KyrosPapavasiliouΟ Κύρος Παπαβασιλείου

VickyKriepsJuryΗ Vicky Krieps

ZoisThankO Γιώργος Ζώης

Tselepos_ParousiastisO Αντρέας Τσέλεπος

YuvalDelshadΟ Yuval Delshad

RenarsVimbaWINNERΟ Renars Vimba

ChristineHauptΗ Christine Haupt

EllaManzheevaBESTFILMΗ Ella Manzheeva μέσω skype

VolunteersΟι εθελοντές

NaughtyClaudiaBandNaughtyClaudiaBand1Naughty Claudia Band

 

You May Also Like

Times World Universities Rankings: 1ο το ΤΕΠΑΚ σε Κύπρο και Ελλάδα

Την πρώτη θέση στα κυπριακά και ελληνικά Πανεπιστήμια κατακτά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ...

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» | προβολή στην Κύπρο

Η ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», η οποία απέσπασε το κορυφαίο ...

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας Πολίτης Τρίτης Ηλικίας (Senior Citizen)

Ολοκληρώθηκαν χθες 27 Μαρτίου 2019 τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Μαρίνου Καρτίκκη με ...

Νέος δίσκος από τους ΤRIO TEKKE & DAVE DE ROSE | ZIVO

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, το καταξιωμένο “νεο-ρεμπέτικο” γκρουπ  Τρίο Τεκκέ επιστρέφει με την τρίτη ...

Oι 12 επιτοίχιοι τάπητες που σχεδίασε ο Ραφαήλ στο Καπέλα Σιστίνα

Το να προσθέσεις κάποιο έργο, όσο μεγαλόπνοο και να είναι τούτο, πλάι στις αριστουργηματικές ...

Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε το Υπουργικό

Τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ...

X