Τι απέμεινε από τα ερειπωμένα ερείπια της Παλμύρας

Ένας φωτογράφος της εφημερίδας The New York Times ταξίδεψε στην Παλμύρα, Συρία, για να δεί ό, τι απέμεινε από τον αρχαιολογικό θησαυρό της μετά από σχεδόν ένα χρόνο κάτω από τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους.

ΠΑΛΜΥΡΑ, Συρία – Καθώς μπαίνουμε στην σύγχρονη πόλη της Παλμύρας με την συνοδεία μου,  μας υποδέχεται το παραμορφωμένο σώμα ενός νεκρού μαχητή του ισλαμικού κράτους να σαπίζει στον ήλιο. Φαίνεται ότι τον βρήκαν τα σκυλιά αφού οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη πιστών πολιτοφύλακων,  οδήγησαν αυτόν και τους συντρόφους του έξω από την αρχαία πόλη μετά από σχεδόν ένα χρόνο υπο τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους.

 

05PALMYRA-LISTY-slide-TD0E-master1050

Στο διάστημα αυτό, το Ισλαμικό Κράτος, επίσης γνωστό ως ISIS ή ISIL, κατάστρεψε μερικά από τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που πριν από 2.000 χρόνια ήταν ένα μείγμα ρωμαϊκού, περσικού και άλλων τοπικών πολιτισμών.

Εκεί που στεκόταν ο εντυπωσιακός Ναός Μπελ στην Παλμύρα, έμεινε μόνο μια πέτρινη καμάρα για να πλαισιώσει ένα ορθογώνιο γαλανό ουρανό πάνω από την άνυδρη έρημο περίπου 160 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Ταξίδεψα στην Παλμύρα το Σάββατο με τα μέλη της Χεζμπολάχ, την λιβανική σιιτική πολιτοφυλακή σε συμμαχία με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας, για να δούμε τι έχει απομείνει από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας.

 

05PALMYRA-LISTY-slide-4U70-master1050Το Λιοντάρι του Al-Lat, ένα άγαλμα λιονταριού, 2,000 χρονών, με μια γαζέλα στο στόμα του, καταστράφηκε από μια ομάδα κατεδάφισης του ισλαμικού κράτους. Η σπασμένη μύτη του λέοντος τοποθετήθηκε μπροστά από τη σωρό των αρχαίων ερειπίων, με τα δύο μεγάλα ρουθούνια του να βλέπουν προς τα πάνω.

05PALMYRA-LISTY-slide-ASPU-master1050Εκρήξεις ισοπέδωσαν τους πέτρινους τοίχους και τις περισσότερες από τις ρωμαϊκές στήλες που υποστήριζαν τις αψίδες του θριάμβου της πύλης της πόλης. Ένα μέλος της Συριακής πολιτοφυλακής που πολεμά με τη Χεζμπολάχ παρατήρησε ότι οι «τα ερείπια έχουν ερειπωθεί»

 

05PALMYRA-LISTY-slide-GCBO-master1050Ανάμεσα στα ερείπια, ακούσαμε επανειλημμένους βομβαρδισμούς που προέρχονταν από το κέντρο της πόλης, από όπου καπνός και σκόνη ανέβαιναν στον ουρανό της ερήμου. Ο συνοδός μου μέλος της Χεζμπολάχ  και Συρίοι στρατιώτες εξήγησαν ότι οι ειδικές ομάδες ανέλαβαν την εκκαθάριση των ναρκών που άφησαν πίσω τους οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους καθώς υποχωρούσαν.

 

05PALMYRA-LISTY-slide-OYX6-master1050Σκονισμένες, καφέ κουκούλες από λινάτσα ρυπαίνουν το πάτωμα του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου, όπου ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους οργάνωσαν θεατρικά μια μαζική εκτέλεση.

 

05PALMYRA-LISTY-slide-MBR8-master1050Κατά τη διάρκεια της κατοχής τους, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέτρεψαν τις πύλες κατά μήκος της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, της Decumanus Maximus. Πρόσφατα σπασμένες κολόνες με την εξωτερική επιφάνεια σκονισμένη, αποκάλυπταν την λευκή πέτρα στον πυρήνα τους και κοίτονταν σε σωρούς ερειπίων, παράλληλα με κολόνες που είχαν πέσει αιώνες νωρίτερα.

 

05PALMYRA-LISTY-slide-KOYQ-master1050«Οι εχθροί μας είναι τόσο ηλίθιοι» δήλωσε ο Μοχάμμαντ Σάλεμ, ένα επίσημο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους από τα περίχωρα της Παλμύρας, τα οποία βρίσκονται δίπλα από τη σύγχρονη πόλη της Ταντμούρ.«Έχουμε καταλάβει μια ολόκληρη πόλη και σπίτια από αυτούς, και ανακατέλαβαν άμμο, ερείπια και  καταστροφή

 

05PALMYRA-LISTY-slide-4FWJ-master1050Το μεγάλο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Παλμύρα παρέμεινε όρθιο, αγριόχορτα φυτρώνουν μεταξύ των ρωγμών στα καθίσματα που χτίστηκαν τον δεύτερο αιώνα. Σε έναν τοίχο στο πίσω μέρος της σκηνής του αμφιθέατρου, ληστές του Ισλαμικού Κράτους σχεδίασαν δύο στόχους με κιμωλία. Πυκνά σημάδια πυροβολισμών πάνω στα αρχαία πέτρινα τείχη έδειχναν το σημείο όπου οι μαχητές εκπαιδέυονταν στο σημάδι.

ΠΗΓΗ : The New York Times/ Bryan Denton

 

 

 

You May Also Like

30 χρόνια Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

«Κοκόνα μου, η δουλειά εν δική σου». Με αυτή τη φράση, ο Λέλλος Δημητριάδης ...

Αλλαγή ημερομηνίας για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Στις 23 θα γιορτάσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, όπως ορίστηκε για ...

Μετατίθεται το 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου – οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

Συνάντηση Μητσόπουλου-Χατζηδημητρίου για την πολιτιστική κληρονομιά

Θέματα που άπτονται του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά συζήτησε ο ...

Ένα σημείωμα για την παράσταση «…Και Ιουλιέττα»

του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη Στον πολυχώρο «ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ» ανέβηκε σε παγκύπρια πρώτη ο μονόλογος «…Και ...

Λευκαρίτικο Κέντημα-Θερινό Εργαστήρι στα Λεύκαρα

Στο πλαίσιο των δράσεών της για προβολή και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ...

X