16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Παρά τις οικονομικές «αντιξοότητες», το γνωστό φεστιβάλ επιστρέφει, προσφέροντας στο κοινό συναυλίες από μερικούς απ’ τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του διεθνούς χώρου με εισιτήριο 10 ευρώ.

Στις 19 Μαΐου σηκώνει αυλαία η 16η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, μια από τις κορυφαίες πολιτιστικές διοργανώσεις στη χώρα μας.

Το φεστιβάλ, που έχει το βλέμμα στραμμένο στον διεθνή χώρο, τόσο σε σχέση με τους μουσικούς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του όσο και σε σχέση με το κοινό που το παρακολουθεί, είναι ήδη αναγνωρισμένο σε Κύπρο και εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει την ενθουσιώδη ανταπόκριση του διεθνούς Τύπου, με εκτενή αφιερώματα στο BBC Music Magazine, στους New York Times κ.α.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε Λευκωσία και Πάφο: στο The Shoe Factory -μόνιμο συναυλιακό χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος που διοργανώνει το φεστιβάλ- και στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών στην Παλαίπαφο. Προτείνει, δε, μια αναδίφηση στο ποικίλο και ενδιαφέρον παρελθόν της μουσικής δωματίου, προσφέροντας ένα δελεαστικό πρόγραμμα με σπάνια αριστουργήματα των Παγκανίνι και Μποκερίνι, σπουδαία κλασικά έργα των Μότσαρτ, Σούμπερτ και Μπραμς και κορυφαίες συνθέσεις των Σοστακόβιτς και Προκόφιεφ.

Αυλαία στη Λευκωσία

Την πρώτη συναυλία της διοργάνωσης θα δώσει στις 19 Μαΐου ο νεαρός Βιεννέζος βιολονίστας Emmanuel Tjeknavorian, ο οποίος εντυπωσίασε προ μηνών το διεθνές φιλόμουσο κοινό όταν απέσπασε το δεύτερο, ειδικό βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Γιαν Σιμπέλιους, στο Ελσίνσκι. Σε συνεργασία με τον επίσης Βιεννέζο πιανίστα Maximilian Kromer, θα παρουσιάσουν έργα των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Φρανκ και Κράισλερ.

 

Ο κύριος κορμός

Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέχρι τη συνέχιση του φεστιβάλ στη Μεσαιωνική Έπαυλη στα Κούκλια, από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Μουσικοί που έχει ήδη φιλοξενήσει το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος σε ατομικά ρεσιτάλ αλλά και πολλοί που συμμετείχαν ξανά στη διοργάνωση θα δώσουν το παρών τους σε μια σειρά από έξι συναυλίες.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην Κύπρο, τη σπουδαία Yuja Wang – μια πιανίστρια που έχει χαρακτηριστεί «απλώς η πιο εκθαμβωτική και εξωπραγματικά χαρισματική πιανίστρια της εποχής μας».

Yuja Wang. Photo credit-Norbert KniatΗ Yuja Wang. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Norbert-Kniat

Στο φεστιβάλ επιστρέφει ο Yevgeny Sudbin, «πιθανότατα ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες του 21ου αιώνα», ενώ τακτικοί πια συμμετέχοντες δηλώνουν και πάλι παρόντες: ο διακεκριμένος τσελίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Alexander Chaushian, ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Daishin Kashimoto, οι βιολονίστες Boris Brovtsyn και Levon Chilingirian και η βιολίστρια Diemut Poppen.
Στη Μεσαιωνική Έπαυλη θα δούμε επίσης τη Γερμανίδα πιανίστρια Katharina Treutler, τον φημισμένο για τη φυσική του μουσικότητα, δεξιοτεχνία και ομορφιά του ήχου του βιολονίστα Henning Kraggerud, τον διεθνούς φήμης κοντραμπασίστα Nabil Shehata, τον Alessandro Carbonare – πρώτο κλαρινέτο της Ορχήστρας Santa Cecilia της Ρώμης, τον κιθαριστή Fabio Zanon, τη βιολονίστρια Monika Urbonaite, τους βιολιστές David Abrahamyan και Shira Majoni και τον τσελίστα Tim Park, καθώς και δύο υπέροχους και εξαιρετικά χαρισματικούς νεαρούς τραγουδιστές – τη σοπράνο Ruzan Mantashyan και τον Κύπριο βαρύτονο Μάρκο Κλεοβούλου.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, ορισμένοι από αυτούς τους εντυπωσιακούς σολίστες θα οδηγήσουν το φεστιβάλ πίσω στον χώρο όπου ξεκίνησε – στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, για ένα εορταστικό φινάλε σε ένα ποικίλο πρόγραμμα με έργα για έγχορδα, κιθάρα, πιάνο και φωνή.

+ Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, www.pharosartsfoundation.org. Πληροφορίες τηλ. 22663871. Εισιτήρια προς 10 ευρώ στο τηλ. 96669003, διαδικτυακά στη σελίδα του Φάρου και στο Βιβλιοπωλείο Κυριάκου στην Πάφο (τηλ. 26822850).

You May Also Like

Δωρεάν παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σήμερα γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και η Cyta, χορηγός των ελεύθερων επαγγελματικών ...

Ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΠ από επαγγελματίες και φορείς του πολιτισμού

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Εδώ και ένα μήνα ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ...

Ιταλία και Unesco δημιουργούν «κυανόκρανους» για τον πολιτισμό

Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Unesco για τη δημιουργία ...

«World in Progress» στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Μια εναέρια άποψη του εφήμερου πίνακα ζωγραφικής από τον Ελβετό Γάλλο καλλιτέχνη Saype με ...

Μειώνει τα εισιτήριά του το Σατιρικό Θέατρο

Μειώνοντας τα εισιτήριά του και ανοίγοντας τις πόρτες του εντελώς δωρεάν για τον μαθητόκοσμο, ...

Υπουργός Παιδείας για τη σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Τέθηκαν οι βάσεις για τη σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα είναι η ομπρέλα ...

X