Open Studios για την Παγκόσμια Μέρα Τέχνης

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες συμμετέχουν στα Open Studios, μια δράση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών [Ε.ΚΑ.ΤΕ] για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, όπως καθιερώθηκε να γιορτάζεται η 15η Απριλίου.

Τα ανοιχτά εργαστήρια στη Λεμεσό είναι μόνο μια από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην παραλιακή πόλη, ενώ μία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα και άλλη μία στη Λευκωσία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Η τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής. Μέρος της ανθρώπινης φύσης, καταγράφει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου από την εποχή τον σπηλαίων μέχρι σήμερα. Απαραίτητη για την κατανόηση της εξέλιξης του ανθρωπινού είδους, εμφανίζεται να ανθίζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με αποτέλεσμα να αποτελεί τον κύριο μάρτυρα του πολιτισμού.

Η Διεθνής Μέρα Τέχνης [World Art Day] που καθιερώθηκε το 2012 από το Διεθνή Οργανισμό Τέχνης γιορτάζεται στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αναγεννησιακού καλλιτέχνη που επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Οι εκδηλώσεις

love (IN) [dis]order. – Λεμεσός

Η πρώτη εκδήλωση του E.KA.TE γίνεται στη Λεμεσό σε συνεργασία με το Beat Παζάρ και παρουσιάζει το love (IN) [dis]order., μια επταήμερη εκδήλωση τέχνης την οποία επιμελείται η Σύλια Παναγιωτίδου. Οι καλλιτέχνες καλούνται ουσιαστικά θα δημιουργούν μέσα στον ίδιο χώρο (Beat Παζάρ) για τέσσερις μέρες ξεκινώντας από τις 11 Απριλίου, και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί και να έχει άμεση επαφή μαζί τους ενώ δουλεύουν. Η έκθεση με τα τελικά έργα θα ανοίξει για το κοινό το βράδυ της 15ης Απριλίου, και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 του μηνός.

Βίντεο /εγκαταστάσεις – Λεμεσός 

Στη δεύτερη εκδήλωση το Ε.ΚA.ΤE. συνεργάζεται με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και διοργανώνουν, με επιμελήτρια την Κατίνα Κώστα, μια έκθεση με βίντεο-εγκαταστάσεις στο Παλιό ξυδάδικο στο κέντρο της Λεμεσού. Στους καλλιτέχνες που έχουν κληθεί να στείλουν τις προτάσεις τους με βίντεο ή link, για το σκεπτικό του έργου και τις τεχνικές απαιτήσεις, έχει δοθεί χώρος μέχρι 3μ. Η έκθεση θα ανοίξει στις 15 Απριλίου για μία μέρα.

Open Studios – Λεμεσός

Τα Open Studios είναι μια δράση σε επιμέλεια της Έλενας Κοτασβίλι και του Εύη Μιχαηλίδη, οι οποίοι καλούν όλους τους καλλιτέχνες από όλα τα μέσα τέχνης και σχεδίου [art & design], που έχουν οργανωμένα studios στη Λεμεσό, να ανοίξουν τις πόρτες τους από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 15-17/4 για το κοινό. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αποσκοπεί να φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με τον καλλιτέχνη και τον χώρο δημιουργίας. Τα ονόματα των καλλιτεχνών συμπεριλαμβάνονται σε χάρτη που θα κυκλοφορεί εκείνες τις μέρες καθοδηγώντας το κοινό στα εργαστήρια των καλλιτεχνών.

Ομαδική Έκθεση Νέων Μελών – Λευκωσία

Πρόκειται για μια έκθεση που θα καθιερωθεί ως θεσμός: ένα κάλεσμα προς τα νεοεισερχόμενα μέλη του Επιμελητηρίου (2015-16). Η ομαδική έκθεση θα λάβει χώρα στο Οίκημα του Ε.ΚΑ.ΤΕ. στη Λευκωσία, θα ανοίξει την Παρασκευή 15 Απριλίου και θα διαρκέσει ένα μήνα, μέχρι τις 15/5/16.

Art in The Street –Λάρνακα

Τέλος το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου συνεργάζεται με τον Δήμο Λάρνακας και συνδιοργανώνουν με επιμελήτρια την Ανδρούλλα Αντωνιάδου την καθιερωμένη μέρα της τέχνης στους δρόμους της πόλης την Παρασκευή 15 Απριλίου.

You May Also Like

Η… Κάρλα Μπρούνι σηκώνει την αυλαία

Με τη νέα ρομαντική κωμωδία του Γούντι Άλεν Μεσάνυχτα στο Παρίσι ανοίγει φέτος το ...

H ΔΗ.ΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων στηρίζει τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Μάριο ...

Σκίτσο του Ρούμπενς πωλήθηκε αντί 8,2 εκατ. δολαρίων

Ένα σκίτσο του φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς πουλήθηκε αντί 8,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη ...

Δράση συμπαράστασης στις Pussy Riot, στη Λευκωσία

Οι χαρακτηριστικές χρωματιστές κουκούλες των Pussy Riot έκαναν χθες την εμφάνισή τους στα αγάλματα του ...

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπανός

Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Γιάννης ...

Διαλέξεις για την Κερύνεια

Μπορεί η -απομακρυσμένη- πιθανότητα πραγματοποίησης των συναυλιών που πρότεινε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη ο συνθέτης ...

X