Open Studios για την Παγκόσμια Μέρα Τέχνης

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες συμμετέχουν στα Open Studios, μια δράση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών [Ε.ΚΑ.ΤΕ] για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, όπως καθιερώθηκε να γιορτάζεται η 15η Απριλίου.

Τα ανοιχτά εργαστήρια στη Λεμεσό είναι μόνο μια από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην παραλιακή πόλη, ενώ μία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα και άλλη μία στη Λευκωσία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Η τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής. Μέρος της ανθρώπινης φύσης, καταγράφει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου από την εποχή τον σπηλαίων μέχρι σήμερα. Απαραίτητη για την κατανόηση της εξέλιξης του ανθρωπινού είδους, εμφανίζεται να ανθίζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με αποτέλεσμα να αποτελεί τον κύριο μάρτυρα του πολιτισμού.

Η Διεθνής Μέρα Τέχνης [World Art Day] που καθιερώθηκε το 2012 από το Διεθνή Οργανισμό Τέχνης γιορτάζεται στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αναγεννησιακού καλλιτέχνη που επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Οι εκδηλώσεις

love (IN) [dis]order. – Λεμεσός

Η πρώτη εκδήλωση του E.KA.TE γίνεται στη Λεμεσό σε συνεργασία με το Beat Παζάρ και παρουσιάζει το love (IN) [dis]order., μια επταήμερη εκδήλωση τέχνης την οποία επιμελείται η Σύλια Παναγιωτίδου. Οι καλλιτέχνες καλούνται ουσιαστικά θα δημιουργούν μέσα στον ίδιο χώρο (Beat Παζάρ) για τέσσερις μέρες ξεκινώντας από τις 11 Απριλίου, και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί και να έχει άμεση επαφή μαζί τους ενώ δουλεύουν. Η έκθεση με τα τελικά έργα θα ανοίξει για το κοινό το βράδυ της 15ης Απριλίου, και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 του μηνός.

Βίντεο /εγκαταστάσεις – Λεμεσός 

Στη δεύτερη εκδήλωση το Ε.ΚA.ΤE. συνεργάζεται με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και διοργανώνουν, με επιμελήτρια την Κατίνα Κώστα, μια έκθεση με βίντεο-εγκαταστάσεις στο Παλιό ξυδάδικο στο κέντρο της Λεμεσού. Στους καλλιτέχνες που έχουν κληθεί να στείλουν τις προτάσεις τους με βίντεο ή link, για το σκεπτικό του έργου και τις τεχνικές απαιτήσεις, έχει δοθεί χώρος μέχρι 3μ. Η έκθεση θα ανοίξει στις 15 Απριλίου για μία μέρα.

Open Studios – Λεμεσός

Τα Open Studios είναι μια δράση σε επιμέλεια της Έλενας Κοτασβίλι και του Εύη Μιχαηλίδη, οι οποίοι καλούν όλους τους καλλιτέχνες από όλα τα μέσα τέχνης και σχεδίου [art & design], που έχουν οργανωμένα studios στη Λεμεσό, να ανοίξουν τις πόρτες τους από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 15-17/4 για το κοινό. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αποσκοπεί να φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με τον καλλιτέχνη και τον χώρο δημιουργίας. Τα ονόματα των καλλιτεχνών συμπεριλαμβάνονται σε χάρτη που θα κυκλοφορεί εκείνες τις μέρες καθοδηγώντας το κοινό στα εργαστήρια των καλλιτεχνών.

Ομαδική Έκθεση Νέων Μελών – Λευκωσία

Πρόκειται για μια έκθεση που θα καθιερωθεί ως θεσμός: ένα κάλεσμα προς τα νεοεισερχόμενα μέλη του Επιμελητηρίου (2015-16). Η ομαδική έκθεση θα λάβει χώρα στο Οίκημα του Ε.ΚΑ.ΤΕ. στη Λευκωσία, θα ανοίξει την Παρασκευή 15 Απριλίου και θα διαρκέσει ένα μήνα, μέχρι τις 15/5/16.

Art in The Street –Λάρνακα

Τέλος το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου συνεργάζεται με τον Δήμο Λάρνακας και συνδιοργανώνουν με επιμελήτρια την Ανδρούλλα Αντωνιάδου την καθιερωμένη μέρα της τέχνης στους δρόμους της πόλης την Παρασκευή 15 Απριλίου.

You May Also Like

Φθινόπωρο στο klubd

Τον Οκτώβριο το klubd επιστρέφει για την δέκατη του χρονιά. Πέραν της ανακαίνισης του ...

«Η λίμνη των κύκλων» από το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε

Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε παρουσιάζει τη νέα χορογραφική δουλειά της Χλόης Μελίδου «Η Λίμνη ...

Το μοναδικό πλωτό μουσείο στην Ελλάδα

Το μοναδικό στη Ελλάδα πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα ...

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δύο χρόνων λειτουργίας του ...

Λέμπα: Προς υλοποίηση το πολιτιστικό χωριό

Γράφει ο Κώστας Νάνος Το όραμα του Στας Παράσκου και Άκη Κλεάνθους εισέρχεται σε ...

X