Άλματα στον Φέγγαρο

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως

Ξεκίνησε το 2011 με τη συμμετοχή τριών συγκροτημάτων, για μια μέρα, στο χωριό Λόφου. Στη φετινή έκτη έκδοσή του, το Φεστιβάλ Φέγγαρος φιλοξενεί περισσότερα από 35 μουσικά σχήματα από τέσσερις χώρες, για τρεις μέρες, στο χωριό Κάτω Δρυς. Η ανάπτυξη του πιο συγκροτημένου μουσικού καλοκαιρινού φεστιβάλ στη χώρα μας οφείλεται σε λόγους που εξηγεί στο Π ο Αντρέας Τραχωνίτης.

Οι χορηγοί, η ποιότητα, οι σταθεροί συνεργάτες και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι οι κύριες παράμετροι που καθιστούν πραγματικότητα -για έκτη συνεχόμενη χρονιά- το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος. Πρόκειται για μια διοργάνωση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι, η οποία κάθε χρόνο μεγαλώνει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις της.

Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 29 μέχρι τις 31 Ιουλίου στο χωριό Κάτω Δρυς. Στις τρεις μέρες της διοργάνωσης, θα ανέβουν στις τρεις σκηνές του φεστιβάλ περισσότερα από 35 σχήματα ή σόλο καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα δρώμενα θα ολοκληρώνουν μια φεστιβαλική -εν τέλει- εμπειρία.

Οι χορηγοί

“Για να δουλέψει μια τέτοια παραγωγή, με εισιτήριο σχετικά χαμηλό, χρειάζονται χορηγοί”, τονίζει ο Ανδρέας Τραχωνίτης, ένας από τους τρεις ανθρώπους της Λουβάνα Δίσκοι που τρέχει το φεστιβάλ ολόχρονα. “Το κόστος ‘ξεφεύγει’ και αν δεν υπάρχουν χορηγοί, το εισιτήριο θα είναι υπερδιπλάσιο”, εξηγεί. “Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορούσε να έρθει πολύς κόσμος, άρα γιατί να κάνεις ένα φεστιβάλ χωρίς κοινό;”. Ο ίδιος ομολογεί ότι, ως διοργανώτρια, η Λουβάνα Δίσκοι ήθελε -για ιδεολογικούς κυρίως σκοπούς- να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ χωρίς χορηγίες. Σήμερα χαρακτηρίζει τους χορηγούς ως αναγκαίο… καλό, αφού τα χρήματα που δίνουν εξυπηρετούν κυρίως το ίδιο το κοινό.

“Σκεφτείτε μόνο πως ο πρώτος ‘Φέγγαρος’, το 2011, που είχε τρεις μπάντες για μια μόνο μέρα, είχε εισιτήριο 25 ευρώ προπώληση και ο ‘Φέγγαρος’ του 2016, με μουσικούς σε τρεις σκηνές και ονόματα που δεν θα έρχονταν υπό άλλες συνθήκες στην Κύπρο, έχει 30 ευρώ προπώληση για ολόκληρο το φεστιβάλ. Εδώ νομίζω πως φαίνεται η ανάγκη των χορηγών. Κι είναι απίστευτη η δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθούν οι χορηγοί. Επιπλέον, η Λουβάνα είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, δεν έχει σκοπό να βγάζει άπειρο κέρδος. Σκοπός της είναι να πληρώνει τον κόσμο που δουλεύει, να προχωρά και να επενδύει πίσω στην τέχνη. Είναι τόσο απλό. Και αυτό κάνουμε. Μετά τον περσινό ‘Φέγγαρο’, κυκλοφορήσαμε δύο δίσκους, μια σειρά από βίντεο της χορωδίας Amalgamation και είχαμε αρκετά λεφτά για να δώσουμε ως προκαταβολή για τη φετινή διοργάνωση.”

Οι μουσικοί

Για τη φετινή διοργάνωση, η Λουβάνα φιλοξενεί “άπειρους” καλλιτέχνες από Κύπρο, Αγγλία, Ελλάδα και Ισραήλ. Με κύριο όνομα τη σύγχρονη ντίβα της soul Τζος Στόουν το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πλουραλιστικό σε μουσικά είδη πρόγραμμα: περσικά νέυ διασταυρώνονται με ηλεκτρικές κιθάρες και δημιουργούν ένα σύμπαν από ήχους που δεν θα αφήσουν τα αυτιά μας αδιάφορα.

Οι διοργανωτές έχουν φτάσει στο σημείο -σε πολλές περιπτώσεις- να τους αναζητούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες για να παίξουν στο φεστιβάλ. Κι αυτό σημαίνει πολλά. “Δεν είναι μόνο επειδή ξέρουν πως θα περάσουν καλά, θα έχουν καλή φιλοξενία και θα πληρωθούν εκείνα που θα ζητήσουν [ή σχεδόν εκείνα που θα ζητήσουν]. Ξέρουν επίσης πως θα βγουν στη σκηνή να παίξουν και θα είναι όλα όπως πρέπει. Είναι μικρή η κοινότητα των καλλιτεχνών, όλοι ξέρουν όλους και οι πληροφορίες κυκλοφορούν”. Η ποιότητα του φεστιβάλ είναι γνωστή, διατηρείται και μεγαλώνει και, σύμφωνα με τον κ. Τραχωνίτη, αντικατοπτρίζεται στη σημασία που δίνουν οι διοργανωτές σε δύο συγκεκριμένους τομείς: στην ποιότητα του ήχου και των φώτων. “Είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ και σχεδόν ποτέ δεν είχαμε αρνητικό σχόλιο γι’ αυτά. Πέραν του ότι είναι η δουλειά μας και μας ενδιαφέρει, διαθέτουμε ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού μας σ’ αυτό τον τομέα που είναι και έγνοια για τους ίδιους τους καλλιτέχνες.”

Οι συνεργάτες

Οι μουσικοί, τα φώτα και ο ήχος δεν είναι οι μόνοι που συμβάλλουν στη διοργάνωση. Ο Φέγγαρος διατηρεί συνεργασίες με ανθρώπους από την πρώτη κιόλας διοργάνωσή του. “Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο κομμάτι του ήχου, των φώτων και αλλού είναι οι ίδιοι. Έχουμε εθελοντές που δουλεύουν από τον δεύτερο χρόνο μαζί μας. Είναι πολύ σημαντικό για μας. Αρχικά γιατί ξέρουν τη δουλειά, όμως και οι ίδιοι θέλουν να επιστρέφουν κι αυτό σημαίνει ότι περνούν καλά. Είναι όμως και θέμα εμπιστοσύνης. Πέρσι την πρώτη μέρα του φεστιβάλ έβρεχε από τις 3 μέχρι τις 5, έριχνε… καρεκλοπόδαρα, ήταν χαμός. Κι όμως η ομάδα με τους εθελοντές μέσα σε δύο ώρες καθάρισε τα πάντα, έγινε soundcheck με όλες οι ομάδες και έπαιξαν χωρίς κανένα πρόβλημα, με μόνη καθυστέρηση 20 λεπτών στο πρόγραμμα. Εκείνες τις δύο ώρες της βροχής καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος που δουλεύει μαζί σου σε εκτιμά, γιατί τον εκτιμάς κι εσύ. Με πιστολάκια από όλο το χωριό έτρεχαν να στεγνώσουν τις πρίζες!”

Οι στόχοι

“Σαν ομάδα δεν είμαστε καθόλου της θεωρίας. Δεν θυμάμαι να έχουμε θέσει στόχους ποτέ, ότι θα κάνουμε αυτό και τ’ άλλο. Όμως φαντάζομαι ότι οι στόχοι είναι μέσα στο μυαλό όλων μας και είναι πάντα να μεγαλώνει το φεστιβάλ και σε ποιότητα, αλλά και σε ποσότητα, για να πλησιάσει κάποιες διοργανώσεις που παρακολουθούμε και μας αρέσουν. Πρόκειται για πολιτιστικά γεγονότα σε χώρες που γίνονται πασίγνωστα και τα περιμένει το κοινό.
Παράλληλα, ίσως ένας από τους στόχους ήταν να προσφέρουμε περισσότερα στο να μαθαίνει ο κόσμος. Αυτό το κάνουμε και με τη δισκογραφία. Είναι σημαντικό για μας κάποιος να ασχολείται με τη δισκογραφία. Και να γράφει τη δική του μουσική. Θέλαμε να γίνει το ίδιο και με την εκπαίδευση. Κάποια πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα ή βλέπουμε ότι γίνονται, νιώσαμε πως δεν γίνονται στην Κύπρο και γι’ αυτό ξεκίνησε η προσπάθεια με το Μουσικό Χωριό [πρόκειται για την εβδομαδιαία δράση που προηγείται του φεστιβάλ, στο χωριό Κάτω Δρυς, με την πραγματοποίηση σειράς εργαστηρίων]. Γι’ αυτό προσπαθούμε μ’ αυτό και είναι ένα μεγάλο στοίχημα να δουλέψει και να καθιερωθεί.

Και το φεστιβάλ θέλουμε να μπορεί να προσελκύει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που μας ενδιαφέρει η μουσική τους. Δεν είναι εύκολο να γίνει, άρχισε όμως να γίνεται και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Χωρίς απαραίτητα να παίζει μεγάλο ρόλο το όνομα. Θέλουμε να μπορούμε να προσφέρουμε αυτό που μας αρέσει, που νομίζουμε ότι ταιριάζει στο πρόγραμμα ή που θα αρέσει στον κόσμο ή και που δεν θα αρέσει, αλλά που νομίζουμε πως πρέπει να το ακούσει.”

23

Από πάνω αριστερά και με τη φόρα του ρολογιού: Αντρέας Τραχωνίτης, Boom Pam, Παύλος Παυλίδης, Electric Litany, η φετινή αφίσα του φεστιβάλ, Τζος Στόουν.

Η αρχή

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2011 χωρίς πολλές βλέψεις. Η Λουβάνα Δίσκοι είχε φιλοξενήσει, τότε, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου για δύο συναυλίες στο Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, στη Λευκωσία. Για να βγουν τα έξοδα της παραγωγής, έπρεπε να γίνουν και δύο συναυλίες στη Λεμεσό. Η Λουβάνα συνεργάστηκε τότε με τον Στέλιο Κυπριανού. “Όταν οι συναυλίες τέλειωσαν, είπε ο Στέλιος ‘δεν κάνουμε μια συναυλία και το καλοκαίρι;’ Και τότε ο Λευτέρης [σ.σ Μουμτζής, ιδρυτικό μέλος της Λουβάνα Δίσκοι και μουσικός] αντιπρότεινε ‘δεν κάνουμε ένα φεστιβάλ;’ Έτσι δειλά-δειλά οργανώθηκε για τις 15 και 16 Ιουλίου με πολύ μικρό line up. Δύο μπάντες την πρώτη μέρα, δύο τη δεύτερη. Τελικά το φεστιβάλ ακυρώθηκε λόγω του Μαρί και μπορούσαμε τότε να πούμε ‘φτάνει’ γιατί χάσαμε πολλά χρήματα: πτήσεις, κρατήσεις σε ξενοδοχεία κ.λπ. Όμως αποφασίσαμε, μαζί με τον Στέλιο, να το κάνουμε. Έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου για μια μόνο μέρα με τρεις μπάντες: Μode Plagal, Θανάση Παπακωνσταντίνου και J. Kriste, Master of Disguise. Ήταν πολύ καλή η ανταπόκριση. Τα καταφέραμε. Αυτή ήταν η αρχή, με ένα μίνι φεστιβάλ”.

Το φετινό line up

29 Ιουλίου

Παύλος Παυλίδης & Τhe B-Movies
Boom Pam
Μανωλάκης / Σπυριδάκης / Παπατζάνης
Κουαρτέτο Χάρη Λαμπράκη
Rumba Attack
Echo Wants Her Voice Back
TSOP
Kukuwa
Kraaaouuu

30 Ιουλίου

Joss Stone
Larry Gus
Σωτήρες
Adam Beattie
Super Stereo
Sandy Brour
Black Anis
Awakened
Korasies
Blue Lagoon

31 Ιουλίου

Electric Litany
The Low Spark
Brooke Sharkey
The Noise Figures
Moa Bones
The Ladderman
AtoutaLeme
SMTF
Marlia Project
Αυγή Σταύρου

Εισιτήρια/Προπώληση

Προπώληση – €17 μονοήμερο / €30 τριήμερο

Στην είσοδο – €23 μονοήμερο / €40 τριήμερο

Διαδικτυακά εδώ και

Λευκωσία: Crepaland Έγκωμης (22261000/22261000 ), Καφενείο Πρόζακ (22104244 ), Crepaland Central (22261050/ 22261050 )
Λεμεσός: LMS Leons Music Store (25336079 /25336079 )
Λάρνακα: Τρία Πουλάκια Κάθονταν (24255880 /24255880 )
Πάφος: Vintage Espresso Bar (96838366 /96838366 )
Παραλίμνι: Expresso Coffee Shop (23820860 /23820860 )
Κάτω Δρυς: Καφενείο Κάτω Δρυ

Διαμονή
Δωρεάν κατασκηνωτικός χώρος με ντους και αποχωρητήρια. Ο χώρος θα είναι ανοικτός ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους κατόχους εισιτηρίων του φεστιβάλ. Αγροτουριστικά καταλύματα στον Κάτω Δρυ και στα γύρω χωριά (Λεύκαρα, Βάβλα, Βαβατσινιά, Σκαρίνου, Χοιροκοιτία κ.τ.λ.)

You May Also Like

Eurostat: Κύπρος και Ελλάδα ουραγοί στις πολιτιστικές δαπάνες

Στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ, ...

Εγκαινιάστηκε ο χώρος «Όαση: Χώρος Οπτικού Πειραματισμού»

Το βράδυ Σαββάτου εγκαινιάστηκε στη Λεμεσό το στούντιο της εικαστικού Χριστίνας Παπακυριακού με την ...

Ανδρέας Πάντζης: Περί Πανίκκου Χρυσάνθου και απεργίας πείνας

Και ο Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, παίρνει θέση στο επίμαχο θέμα που ...

Πάει Βουλή το αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Την πρόθεση να εγγράψουν το θέμα του Εθνολογικού Μουσείου (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) στη Βουλή ...

Παύλος Παρασκευάς: «Λευκωσιάτικο Λεωφορείο»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» με αφορμή την ...

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO απευθύνει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων σε δήμους, κοινότητες, Συνδέσμους, Μουσεία, ...

X