Έκθεση σύγχρονης κεραμικής στην Πάφο

Επτά καλλιτέχνες εκθέτουν στην Πάφο

Με κοινό εφόδιο τον πηλό επτά σύγχρονοι Κύπριοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις τελευταίες τους αναζητήσεις . O καθένας μέσα από τη μοναχική του πορεία εκθέτει ενώπιο του κοινού τις δικές του εμπνεύσεις. Η σύγχρονη εγχώρια Κεραμική βρίσκεται στο απόγειό της, δίνοντας  αριστουργηματικά έργα τόσο από άποψη τεχνικής όσο και ποιότητας της Τέχνης που παρουσιάζεται. Η Κύπρος, έχοντας την τέχνη της Κεραμικής ριζωμένη βαθιά στην παράδοσή της από αιώνες, δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέχεια  σήμερα. Είναι αλήθεια ενδιαφέρον να βλέπουμε την εξέλιξη  της ευγενικής αυτής Τέχνης μέσα από τα έργα τέτοιων ανθρώπων που αγαπούν όσο κανείς τον πηλό εμφυσώντας του σχήμα, φόρμα και χρώμα.

Παρακολουθώντας τη σύγχρονη Παγκόσμια Κεραμική βλέπουμε ότι η μικρή μας Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες  χώρες και πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά είναι τα βραβεία που αποσπούν συχνά οι καλλιτέχνες μας , έχοντας να αναμετρηθούν με άλλους διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες. Το σημαντικό είναι βέβαια και οι συνεργασίες που έχουν μεταξύ τους τόσο όσον αφορά την ανταλλαγή ιδεών και τεχνικών, όσο και μέσω της στήριξης που αναπτύσσεται ανάμεσά τους. Μαζί, λοιπόν, εκθέτουν στη μαγευτική πόλη της Πάφου, προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την Τέχνη αυτή, αλλά και τους Κύπριους Κεραμίστες.

Ας αφεθούμε, λοιπόν, στα έμπειρα χέρια που πλάθουν τη λάσπη και φτιάχνουν ΤΕΧΝΗ, δηλώνουν την παρουσία τους και καταθέτουν Πολιτισμό σε μια εποχή που οι αξίες καθημερινά καταρρίπτονται . Η Τέχνη είναι η ελπίδα για τις μέλλουσες γενεές. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί, μας είναι αναγκαία.

Ανδρέας Παρασκευά

Ζωγράφος

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 14 Μαΐου στις 19:30 από τον καλλιτέχνη Peter Moore. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Έκθεση Σύγχρονης Κεραμικής

Χώρος:Πολιτιστικό Κέντρο Τεχνόπολις 20

Διάρκεια:14.5.2016 – 21.5.2016

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:30 – 18:00 & Σάββατο 9:30 – 14:00

Συμμετέχουν:Αναστασία Λαμπασκή, Βάσος Δημητρίου, Γιώργος Γεωργιάδης, Μαρία Μηνά, Celia Potoudis Macpherson, Φώτος Δημητρίου και Χριστίνα Κωνσταντίνου Giusti

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Αναστασία Λαμπασκή

Φοίτησε σε σχολή κεραμικής στην Αθήνα και συνέχισε παρακολουθώντας σεμινάρια για διάφορες τεχνικές ψησίματος στην κεραμική.Επιστρέφοντας στην Κύπρο άνοιξε το δικό της εργαστήρι κεραμικής στην Αθηένου.Χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι η ανθρώπινη φιγούρα σε τρισδιάστατες φόρμες και επιτοίχιαανάγλυφα. Μέθοδοι ψησίματος που χρησιμοποιεί είναι κυρίως το RAKU, NAKED RAKU, το ψήσιμο σε ψηλή θερμοκρασία με πηλό STONEWARE κ.α.  Για χρώμα χρησιμοποιεί άλλοτε μόνο οξείδια και χρωματιστούς μπαντανάδες και άλλοτε υαλώματα χαλκού, κοβαλτίου και μαγγανίου με μεταλλικές ανταύγειες από το ψήσιμο RAKU.Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα και Σικελία.Είναι μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αγγειοπλαστών Κεραμιστών.

Βάσος Δημητρίου

Ο Βάσος Δημητρίου σπούδασε Κεραμική Τέχνη στο Instituto d’ Arte per la Ceramica – Faenza στην Ιταλία. Από το 1982 διατηρεί το δικό του εργαστήριο στη Λάρνακα. Ειδικεύεται σε διάφορες τεχνικές, όπως raku, stoneware, terra sigillata, copper matte raku, και paper clay. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στη Κύπρο και το εξωτερικό και βραβεύθηκε 5 φορές στη Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στην Αθήνα.

Γιώργος Γεωργιάδης

Γεννήθηκε το 1959 στην Κερύνεια. Η ενασχόλησή του με τον πηλό ξεκινά από πολύ νωρίς, όταν ακόμη φοιτούσε στο σχολείο. Δούλεψε για δέκα χρόνια στο εργαστήρι του πατέρα του και μετά μαζί με την σύζυγό του Σωτηρούλα δημιούργησε το δικό του εργαστήρι στην Λέμπα της Πάφου, όπου εργάζεται εδώ και είκοσι-οκτώ χρόνια. Δουλεύει αποκλειστικά με πηλό stoneware ψηλής θερμοκρασίας και φτιάχνει τις δικές του φόρμες και υαλώματα, ως επί το πλείστο ματ και σε γήινους τόνους.Έλαβε μέρος σε δύο ατομικές εκθέσεις και έξι ομαδικές στην Κύπρο, καθώς επίσης και σε τρείς ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Μαρία Μηνά

Φοίτησε στην Γ’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας στον κλάδο Γραφικών Τεχνών και Διακόσμησης. Παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής σε διάφορα εργαστήρια. Από το 1995 συνεργάζεται με το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, το Κρατικό Κυπριακό Μουσείο καθώς και με άλλους οργανισμούς. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία και στο European Ceramic Context 2014 της Δανίας. Πήρε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής 2016.

Celia Potoudis Macpherson

Η Celia Potoudis Macpherson κατασκευάζει γλυπτά χειροποίητα αγγεία.  Οι λιτές μορφές της έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία και παραδοσιακή αγγειοπλαστική.  Η τεχνική που προτιμά είναι η σταδιακή κατασκευή, χρησιμοποιώντας ελικοειδείς λωρίδες πηλού.  Η τελική επιφάνεια έχει μια απαλή λάμψη. Το ψήσιμο raku αφήνει τη φωτιά να έχει τη τελευταία λέξη αφού ενσωματώνει την Ιαπωνική αισθητική wabi-sabi, η οποία καταξιώνει τα καπρίτσια της φύσης και εξαίρει τις ατέλειες και ανωμαλίες που παρουσιάζονται στο δημιουργικό γίγνεσθαι.  Το κάθε κομμάτι είναι έτσι μοναδικό και ούτε μπορεί να αντιγραφεί.«Αγαπώ που ο πηλός είναι και διαχρονικός και παγκόσμιος.  Από τη μια μας συνδέει με άλλους πολιτισμούς και άλλες γενιές και την ιδιά ώρα μας επιτρέπει να εκφράζουμε σύγχρονες αξίες – αρχαίες παραδόσεις με ένα καινούργιο στίγμα.»

Φώτος Δημητρίου

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1955. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Εφαρμοζόμενων Τεχνών Πράγας με τον τίτλο του ακαδημαϊκού γλύπτη, στον κλάδο πορσελάνη γλυπτική. Έκανε 14 ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί Αποκάλυψη και διεθνείς εκθέσεις σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Μάλτα, Αυστραλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Χριστίνα Κωνσταντίνου Giusti

Σπούδασε τέχνη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Ρώμης και στη συνέχεια σπούδασε κεραμική στο Hammersmith School of Art στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια διατηρούσε το δικό της στούντιο κεραμικής στο Λονδίνο ενώ σήμερα ζει στη Λευκωσία, όπου δουλεύει και εκθέτει. Έχει συμμετάσχει σε σόλο αλλά και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

You May Also Like

Οι ταινίες της εβδομάδας

The Iron Lady Σκηνοθεσία: Φιλίντα Λόιντ Παίζουν οι: Μέριλ Στριπ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ κ.ά. Ένα ...

Aphrogee: Κύπρος και Αφρική μαζί, με μια σειρά μπλουζάκια

Η Leatitia Tchakoute από το Καμερούν έφτασε στην Κύπρο το 2017 ως αιτήτρια ασύλου. ...

Δέκα θραύσματα του Παρθενώνα αποδόθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης

Δέκα θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα παραχώρησε στο Μουσείο της Ακρόπολης το Εθνικό ...

33οι ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ | Τα βραβεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργάνωσαν την τελετή βράβευσης ...

Η Ουκρανία φτάνει στη φετινή Μπιενάλε Βενετίας

Οι 78 χάλκινες χοάνες ήταν έτοιμες, η αντλία δοκιμάστηκε και το σκηνικό είχε σχεδόν ...

Λογοτεχνικοί περίπατοι για μαθητές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 ο πρώτος λογοτεχνικός περίπατος από ...

X