Εκθεση του Σωκράτη Σωκράτους στο Point

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point παρουσιάζει από τις 28 Μαΐου έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους με τίτλο Casts of an Island.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18:00 με ξενάγηση από τον επιμελητή της, Michelangelo Corsaro, στις 19:00.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Point μέχρι τις 16 Ιουλίου 2016.

Αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου:

Θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να ξεχάσει τους πολέμους, τις εθνικές διαμάχες, τους πρόσφυγες, τα οδοφράγματα και τις τρύπες από τις σφαίρες στην πρόσοψη του ξενοδοχείου Ledra Palace. Μπροστά στην άμμο θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να μιλήσει για την άμμο και τα μεγάλα της ταξίδια, από την Αφρική στη Μέση Ανατολή, και στις νότιες ακτές της Ευρώπης. Αλλά τα ταξίδια της άμμου ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές μ’ αυτές των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους, εθνικές διαμάχες και τη φτώχεια.

Αν τα έργα του Σωκράτους αναλυθούν στα στοιχεία που τα αποτελούν, είναι δυνατό να δει κανείς πως κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι στην πραγματικότητα ένα σήμα που φέρει μια μνήμη. Με τον ίδιο τρόπο που η ιστορία των λέξεων κρύβεται στην ετυμολογία τους, τα γλυπτά του Σωκράτους καθίστανται αναγνώσιμα από τη στιγμή που θα αναρωτηθούμε για τη γένεση τους. Πώς να διαχωριστεί, θεωρητικά και πρακτικά, το έργο από τον τόπο όπου δημιουργείται, με τις επιρροές του, τις μνήμες και τη δική του εντροπία; Με άλλα λόγια κάθε προσπάθεια να υποβληθούν αυτά τα έργα σε ιεραρχίες ανάμεσα στην εικαστική και εννοιολογική εκτέλεσή τους θα έβλαπτε την πολυπλοκότητα της πρακτικής του Σωκράτους: το να μιλήσουμε για συμβολισμό ή για καθαρή ομορφιά θα ήταν απλουστευτικό.

Αυτό που είναι πραγματικά εύγλωττο είναι η ταυτότητα της δουλειάς: οι τόποι γεννήσεως είναι τα εργαστήρια όπου ο Σωκράτους επιλέγει να δουλέψει, ζητώντας φιλοξενία και παρεμβαίνοντας στη ρουτίνα λειτουργίας τους. το χρώμα τους είναι αυτό των αμμοθυελλών που σαρώνουν τη Μεσόγειο, ανεξαρτήτως συνόρων, ή αυτό των παλιών κτηρίων που υψώνονται τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο της Κύπρου. το σχήμα τους υπαγορεύουν η θέληση και η επιδεξιότητα, αλλά και οι συγκυρίες, όπως το σχήμα των βουνών και των σπασμένων πραγμάτων.

Με μια νέα σειρά από έργα που προκύπτουν μέσα από τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών του Point, ο Σωκράτους στοχάζεται για άλλη μια φορά γύρω από την μορφοποίηση ζητημάτων ταυτότητας, διαφιλονικούμενων περιοχών και εκτοπισμού.

Ο Σωκράτης Σωκράτους ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Από το 1996 συμμετείχε σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιλεγμένες εκθέσεις περιλαμβάνουν: Έκθεση υποψηφίων καλλιτεχνών για το βραβείο DESTE στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2015), ‘Pier 94 Special Projects’, The Armory Show, Νέα Υόρκη (2015), Galerie Saint-Séverin, Παρίσι (2015), ‘This is not my beautiful house’, Kunsthalle Athena, Αθήνα (2014), ‘Ηow to Make a Garden’, Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, Λευκωσία (2012), ‘Gestures in Time’ Qalandia International: Art & Life in Palestine, Ιερουσαλήμ (2012), ‘Restless’, Αdelaide International Festival, Αδελαΐδα, (2012), ‘A Rock and a Hard Place’ 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, (2011), ‘Uncovered: Nicosia International Airport, Project #7’, Οδός Λήδρας/Locmaci Νεκρή Ζώνη, Λευκωσία, (2011), ‘Rumours’, συμμετοχή της Κύπρου στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας (2009), επιμέλεια Sophie Duplaix, ‘The Garden’, Ελληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε Τιράνων, Τίρανα (2001). Ο Σωκράτους εκπροσωπείται από τη γκαλερί The Breeder, Αθήνα.

O Michelangelo Corsaro ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην επιμέλεια εκθέσεων στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας, το 2012. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στο Kunsthalle Athena (2013 – 2015). Ανάμεσα στις εκθέσεις που έχει επιμεληθεί συγκαταλέγονται ‘Handsome, Young, and Unemployed’, Komplot, Βρυξέλλες, (2016), ‘Heirs of the Greek Catastrophe’, Parallel, Βιέννη, (2015), ‘We’ll Meet Again’, Kunsthalle Athena, Αθήνα, (2015), ‘The terrestrial globe is covered with volcanoes, which serve as its anus (G. Bataille)’, DADA DA Academy, Αθήνα, (2014), ‘They are indeed the principle of things, and yet they are not interpretable and empty as mirrors’, Totàl, Αθήνα, (2014). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως τα CAC Interviu, South as a State of Mind και ArtReview.

+ Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point [λεωφ. Ευαγόρου 2, Λευκωσία]. Εγκαίνια: 28 Μαΐου στις 18:00. Θα ακολουθήσει δεξίωση και μουσική στον κήπο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουλίου 2016. Ωράριο: Τετάρτη – Παρασκευή: 11:00 – 18:00 / Σάββατο: 11:00 – 15:00. Επίσκεψη στην έκθεση εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.

You May Also Like

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2013 | Αρχαίο δράμα, νέα ματιά

H Μήδεια-φλαμένκο αλλά και μετανάστρια, η Παλαιστίνια «Αντιγόνη», οι Βάκχες ως μιούζικαλ και άλλες ...

Δεύτερο άλμπουμ από τους The Ladderman

Το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο Anything Goes παρουσιάζουν The Ladderman, το μουσικό συγκρότημα ...

Στην Ηρώ Μπέζου το θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

H Ηρώ Μπέζου είναι η 13η νικήτρια του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται ...

Στις 2 Ιουλίου παραδίδεται ο Πύργος του Οθέλλου

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Με μια πολιτιστική εκδήλωση που θα αντλεί από την ιστορία ...

Διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο

Στο πλαίσιο Διάλεξη της Τετάρτης που διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα δοθεί στις 15 ...

Προκήρυξη θέσεων στη Μουσική Σχολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου

Αιτήσεις για την πρόσληψη καθηγητών στη Μουσική Σχολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου δέχεται ...

X