Ημερίδα για τα Κυπριακά Μουσεία

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη στις 21 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου).

Η ημερίδα έχει τίτλο «Κυπριακά Μουσεία: πολιτιστικά τοπία και μνήμη» και στο πλαίσιό της θα εξεταστούν οι αφηγήσεις που ξεδιπλώνονται στα κυπριακά μουσεία και οι τρόποι με τους οποίους αυτές επηρεάζουν τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα. Θα εξεταστεί, επίσης, ο ρόλος που διαδραματίζουν τα κυπριακά μουσεία στην κοινωνία ως εν δυνάμει φορείς κοινωνικής αλλαγής.

Κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα θα είναι η Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνής Επιτροπή Μουσείων).

Μουσεία και αφηγήσεις

Η πολιτισμική ταυτότητα που αντικατοπτρίζουν τα κυπριακά μουσεία, οι ιδεολογικές τους διαδρομές, η σχέση τους με τον ψηφιακό κόσμο, η ταυτότητά τους είναι μερικά από τα θέματα που θα θίξουν οι εισηγητές στην ημερίδα, στην οργανωτική επιτροπή της οποίας βρίσκονται οι Θεοπίστη Στυλιανού Lambert (ΤΕΠΑΚ), Βάγια Καραΐσκου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Γιώργος Παπαϊωάννου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Νίκος Σουλελές (ΤΕΠΑΚ) και Νατάσα Χαραλάμπους (ΤΕΠΑΚ).

Το πρόγραμμα

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με την ομιλία της Αλεξάνδρας Μπούνια στις 9:30 το πρωί. Θέμα της κ. Μπούνια θα είναι το ομότιτλο της ημερίδας.

Θα ακολουθήσει στις 10:30 η εισήγηση του Γιάννη Τουμαζή, διευθυντή του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Frederick, με θέμα «Το νέο μουσείο της Αμμοχώστου: η επανεμφάνιση μιας στοιχειωμένης πολιτείας σε ένα ομοσπονδιακό περιβάλλον» και στις 11:00 η εισήγηση του Γεώργιου Παπαϊωάννου για τις ψηφιακές πραγματικότητες και τις προοπτικές των κυπριακών μουσείων.

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι η εισήγηση της Βάγιας Καραΐσκου με θέμα «Τα μουσεία ως ενισχυτές και επικυρωτές της πολιτισμικής μνήμης» και στις 12:30 η εισήγηση της Πωλίνας Νικολάου με θέμα «Κυπριακό Μουσείο: ιστορική γεωγραφία και ο δυνητικός της ρόλος στη διαμόρφωση του ’νέου μουσείου’».

Εργαστήρι

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με θέμα «Η συμμετοχική μουσειακή εμπειρία: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για/με το κοινό» από τις Έλενα Στυλιανού (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο), Δέσπω Πασιά (University of London) και Χρυστάλλα Αντωνίου (ΤΕΠΑΚ).

Νέα έκδοση

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενδιαφέρουσας -αγγλικής- έκδοσης που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο «The Political Museum: power, conflict and identity in Cyprus» (Το Πολιτικό Μουσείο: εξουσία, σύγκρουση και ταυτότητα στην Κύπρο). Το βιβλίο υπογράφουν η Αλεξάνδρα Μπούνια και η Θεοπίστη Στυλιανού – Lambert, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Routledge και θα το παρουσιάσουν την ημέρα της ημερίδας, στις 19:00, οι Γιάννης Τουμαζής και Johann Pillai.

+ Στις 21 Μαΐου 2016 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη (Παλιάς Ηλεκτρικής 19, Λευκωσία). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 14 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 22797400.

You May Also Like

6η Μπιενάλε Πεκίνου | υποβολή προτάσεων συμμετοχής

Προτάσεις για συμμετοχή στην 6η Διεθνή Μπιενάλε Πεκίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ...

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [και στη Λευκωσία]

Ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαρτίου 2014 το ...

Στέγη στο Παν/μιο Κύπρου για τα Μουσικά Ταλέντα

Ένα πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων θα έχουν ...

Ενίσχυση του Μουσείου Παραμυθιού αποφάσισε το Υπουργικό

Την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Παραμυθιού με έκτακτη χορηγία ύψους 20 χιλιάδων ευρώ αποφάσισε ...

Ψηφιακό Κανάλι Ιδρύματος Ωνάση: Το πρόγραμμα μέχρι τις 24 Απριλίου

Το Ίδρυμα Ωνάση προσθέτει, από την Παρασκευή 17 Απριλίου, και άλλες σημαντικές στιγμές από ...

«Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2020»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Θέατρο ...

X