«Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά»

Μια εικαστική έκθεση με τίτλο «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.

Πρόκειται για μια έκθεση που παίρνει αφορμή από τα Κειμήλια της Μόνιμης Συλλογής του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη.

Πέραν των τριακοσίων κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τα οποία δωρίστηκαν στον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, απέκτησαν μετά από 92 χρόνια μόνιμη στέγη στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος, εμπλουτίζοντας την Εθνογραφική Συλλογή της Πινακοθήκης, η οποία σκοπό έχει «να εξάρει τη συμμετοχή της Κύπρου στους αγώνες του Ελληνισμού, από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας. Εμβληματική μορφή της Μικρασιατικής Συλλογής αποτελεί ο Αιγυπτιώτης Κύπριος Χαράλαμπος Θεοδοσίου, ο οποίος πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον Σαγγάριο ποταμό το 1921, αλλά και οι αφανείς ήρωες της Μικρασίας που χάθηκαν στα Τάγματα Εργασίας, στις φλόγες της Σμύρνης ή μέσα στα κύματα, αναζητώντας μια νέα πατρίδα» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών κάλεσε τους καλλιτέχνες της Κύπρου να επισκεφθούν τη Συλλογή των Κειμηλίων για να αποτυπώσουν εικαστικά τις εντυπώσεις τους από αυτή.

Το αποτέλεσμα είναι 33 νέα έργα από 21 σύγχρονους καλλιτέχνες.

Στην έκθεση «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά» συμμετέχουν οι:

Άννα Βασιλείου, Αντριάνα Γεμέττα-Κεδαρίτη, Γιώργος Γεροντίδης, Ελένη Θεοδούλου, Γιώργος Θεοχάρους, Βάσω Θούπου, Έφη Ιωακείμ, Αργύρης Κωνσταντίνου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλενα Κούμα, Σάββας Κουρέας, Κυπριανός Κυπριανού, Λία Λαπίθη, Στέλιος Παπαμάρκου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Παναγιώτης Πασάντας, Μαίρη Πλαντ, Αννέττα Στυλιανού, Ανδρέας Τόμπλιν, Ματθαίος Χρίστου και Ελεάνα Χρυσάνθου-Πετούση.

panayiotis_pasantas Παναγιώτης Πασάντας

andreas_tomblin Αντρέας Τόμπλιν 

andriana_yemmeta_kedaritis Αντριάνα Γεμέττα-Κεδαρίτη

anna_vassiliou Άννα Βασιλείου

anneta_stylianou Αννέττα Στυλιανού

elena_kouma Έλενα Κούμα

gerontidisΓιώργος Γεροντίδης

Οι καλλιτέχνες απεικόνισαν σε καμβά, γύψο, μεικτές τεχνικές κ.ά. τις εντυπώσεις από την Έκθεση και τον Κατάλογο, «ξεδιπλώνοντας στα μάτια του θεατή τη δική τους οπτική γωνία για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς Κύπρου και Μικρασίας.»

 

Τα κειμήλια της Συλλογής που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες και συγκινούν τους επισκέπτες του Μουσείου είναι μόνο ορισμένα από όσα μπόρεσαν οι ιδιοκτήτες τους να αποχωριστούν για να τα δωρίσουν στη συλλογική μνήμη.

Δρώμενα από τις Λία Λαπίθη και Μαριλένα Ιωαννίδου

Την ημέρα των Εγκαινίων θα παρουσιαστεί εικαστικό δρώμενο με τίτλο «Ταξίδι Ψυχών» από τη Λία Λαπίθη και Food Performance (γαστρονομικό δρώμενο) με τη Μαριλένα Ιωαννίδου να προσφέρει μικρασιατικό γλυκό σεκερπαρέ.

Την έκθεση που επιμελήθηκε ο δρ Ιωάνης Ηλιάδης, Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνοδεύει ένας πολυτελής κατάλογος 68 σελίδων με όλα τα έργα και τα κειμήλια που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες.

+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18:00 από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 9 Σεπτεμβρίου 2016, οπόταν θα ταξιδέψει στη Λεμεσό για έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 14 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

You May Also Like

Οι Metallica έγιναν κόμικ

Τις μορφές τους να τυπώνονται σε κόμικ είδαν οι Metallica, αφού η StormFront Media ...

ReARTcycle από την Αγγέλω Ευαγγέλου

Στο πολιτιστικό κέντρο «Μύλοι» στο Καϊμακλί παρουσιάζει την νέα ατομική της έκθεση η Αγγέλω ...

Σεμινάριο στο μουσικό θέατρο με τους Showstoppers!

Ο ΘΟΚ προσφέρει τριήμερο εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο μουσικό θέατρο που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, ...

«Μαμά θα κάνω μπάντα» | Οι Burger Project στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οι Burger Project θα παρουσιάσουν μια διαδραστική μουσική, εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά στο Πανεπιστήμιο ...

Λύση στο Παλαιστινιακό αναζητεί ο Ρότζερ Γουότερς

Τη συμμετοχή του στην επιτροπή του Δικαστηρίου Ράσελ για την Παλαιστίνη ανακοίνωσε ο Ρότζερ ...

«Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια» στον ΘΟΚ

Με τη νέα του παραγωγή, «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», ο ΘΟΚ ...

X