Μια εικαστική έκθεση με τίτλο «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.
Πρόκειται για μια έκθεση που παίρνει αφορμή από τα Κειμήλια της Μόνιμης Συλλογής του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη.
Πέραν των τριακοσίων κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τα οποία δωρίστηκαν στον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, απέκτησαν μετά από 92 χρόνια μόνιμη στέγη στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος, εμπλουτίζοντας την Εθνογραφική Συλλογή της Πινακοθήκης, η οποία σκοπό έχει «να εξάρει τη συμμετοχή της Κύπρου στους αγώνες του Ελληνισμού, από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας. Εμβληματική μορφή της Μικρασιατικής Συλλογής αποτελεί ο Αιγυπτιώτης Κύπριος Χαράλαμπος Θεοδοσίου, ο οποίος πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον Σαγγάριο ποταμό το 1921, αλλά και οι αφανείς ήρωες της Μικρασίας που χάθηκαν στα Τάγματα Εργασίας, στις φλόγες της Σμύρνης ή μέσα στα κύματα, αναζητώντας μια νέα πατρίδα» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών κάλεσε τους καλλιτέχνες της Κύπρου να επισκεφθούν τη Συλλογή των Κειμηλίων για να αποτυπώσουν εικαστικά τις εντυπώσεις τους από αυτή.
Το αποτέλεσμα είναι 33 νέα έργα από 21 σύγχρονους καλλιτέχνες.
Στην έκθεση «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά» συμμετέχουν οι:
Άννα Βασιλείου, Αντριάνα Γεμέττα-Κεδαρίτη, Γιώργος Γεροντίδης, Ελένη Θεοδούλου, Γιώργος Θεοχάρους, Βάσω Θούπου, Έφη Ιωακείμ, Αργύρης Κωνσταντίνου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλενα Κούμα, Σάββας Κουρέας, Κυπριανός Κυπριανού, Λία Λαπίθη, Στέλιος Παπαμάρκου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Παναγιώτης Πασάντας, Μαίρη Πλαντ, Αννέττα Στυλιανού, Ανδρέας Τόμπλιν, Ματθαίος Χρίστου και Ελεάνα Χρυσάνθου-Πετούση.
Παναγιώτης Πασάντας
Αντρέας Τόμπλιν
Αντριάνα Γεμέττα-Κεδαρίτη
Άννα Βασιλείου
Αννέττα Στυλιανού
Έλενα Κούμα
Γιώργος Γεροντίδης
Οι καλλιτέχνες απεικόνισαν σε καμβά, γύψο, μεικτές τεχνικές κ.ά. τις εντυπώσεις από την Έκθεση και τον Κατάλογο, «ξεδιπλώνοντας στα μάτια του θεατή τη δική τους οπτική γωνία για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς Κύπρου και Μικρασίας.»