Μένοντας στα προφανή

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Κάποτε θα ήταν υπέρβαση και ένδειξη πολιτικής εμμονής ένας υποψήφιος βουλευτής να μιλά για τον πολιτισμό. Ήταν ο καιρός που δεν συνέβαιναν και πολλά πράγματα, που κύριο παράπονο των πολιτιστικών εντύπων ήταν η απουσία κουλτούρας.

Σήμερα η δημιουργία δεν περιορίζεται σε μερικές θεατρικές ομάδες, μια-δυο μουσικές σκηνές με covers έντεχνων και εκθέσεις για τους λίγους και τους κοσμικούς κύκλους. Σήμερα άνθρωποι που έψαξαν για ερεθίσματα από το εσωτερικό και από την κυπριακή εμπειρία και ιστορία φτιάχνουν θέατρο, μουσική και πολλά άλλα έξω από τα περιθώρια των επίσημων φορέων. Και παράγουν νέα πράγματα, και όχι την ηχώ μιας εξιδανικευμένης κουλτούρας της Ελλάδας. Πράγματα και τάσεις που δεν προκαλούν απλώς έντονες αντιπαραθέσεις στις στήλες των εφημερίδων, αλλά γεμίζουν χώρους και προσβλέπουν στην οικονομική βιωσιμότητα.

Σε αυτό το σημερινό πλαίσιο, όμως, κανένας υποψήφιος βουλευτής δεν μίλησε τις μέρες της προεκλογικής εκστρατείας για τον πολιτισμό. Κανένας δεν τον ενέταξε στο πρόγραμμά του. Άντε να μου ξέφυγε μια καθηκόντως αναφορά, κατά τον στερεότυπο τρόπο, στην έννοια του πολιτισμού, έτσι γενικά, για να υπάρχει.

Η απουσία αντίληψης και αναφορών σε αυτόν τον τομέα από τους υποψηφίους δείχνει πως τη στιγμή που η κοινωνία αλλάζει, η πολιτική τάξη ζει ακόμα στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων, μιαν άλλη πραγματικότητα. Δεν βλέπουν την πολιτιστική παραγωγή ως πολιτική πράξη και αντικείμενο πολιτικής, αλλά αυτό που ενδεχομένως καταναλώνουν, ως άτομα, μεταξύ γραφείου και ποτού.

Δεν είναι πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται του πολιτισμού. Όπως τα πιθανά κίνητρα για προσέλκυση κινηματογραφικών συνεργείων στην Κύπρο, για να δώσουμε ένα παράδειγμα. Όμως η φαντασία των υποψηφίων δεν κινήθηκε, και πάλι, πέρα από τα talking points των κομμάτων ή πέρα από την οικονομία. Ελπίζουμε τη φαντασία να τη δείξουν έστω στα προφανή.

You May Also Like

Όμορφο τσιμέντο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ήταν μια περίοδος τη δεκαετία του ’90 που η παλιά ...

Όχι άλλους ήρωες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι έγινε από πέρσι; Τι άλλαξε από πέρσι; Οι κομματάρχες ...

Fraud police

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Σε ομιλία της, απευθυνόμενη στους αποφοίτους του New England Institute ...

Οπτική

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Να μπορούσαμε μόνο να διατηρήσουμε αυτήν την αίσθηση που δημιουργείται ...

Καπριολέ τζαι κκεφίγια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το καλοτζαίρι ο πατριωτισμός πολλαπλασιάζεται, αυξάνεται τζαι πληθύνεται. Άνθρωποι που ...

Ναι στο “ναι”, ναι στο “όχι”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το ποίημα του Καβάφη “Che fece… il gran rifiuto”, από ...

X