Μουσικό Χωριό Φέγγαρος | Συμβιωτικά εργαστήρια στον Κάτω Δρυ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου

Δώδεκα εργαστήρια με εισηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού Μουσικού Χωριού Φέγγαρος, ενός θεσμού που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο χωριό Κάτω Δρυς. Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου και για έξι μέρες θα κατακλύσει το χωριό με μουσικές και λόγια, με δασκάλους που κινούνται έξω από τις νόρμες της διδασκαλίας και μαθητές που έχουν μεγάλη διάθεση να μάθουν.
Ο θεσμός του Μουσικού Χωριού είναι ένας από τους κύριους πυλώνες δράσης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι και πραγματοποιείται ετήσια, μία βδομάδα πριν το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος. Μάλιστα, μερικοί από τους εισηγητές των εργαστηρίων συμμετέχουν ως μουσικοί στο φεστιβάλ.

Λέξη-κλειδί: εναλλακτικό

Να τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος: καθημερινά από το πρωί πραγματοποιούνται εργαστήρια που συνεχίζονται μέχρι το απόγευμα, με ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι. Και το βράδυ, μαθητές και δάσκαλοι δίνουν συναυλίες ανοιχτές στο κοινό.

“Για μένα το πιο σημαντικό κομμάτι του εργαστηρίου είναι στο τέλος κάθε μέρας, όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί”, σημειώνει ο συνθέτης Άντης Σκορδής, ο οποίος συμμετέχει στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος από την πρώτη έκδοσή του, το 2014.

Προτείνοντας ακριβώς εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης και δημιουργίας, το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος καλεί στην τρίτη έκδοσή του δεκατρείς εισηγητές για την πραγματοποίηση δώδεκα εργαστηρίων: δέκα μουσικών, ενός θεατρικού και ενός με θέμα την αφήγηση.

“Συμβιωτικά” εργαστήρια

Οι στόχοι του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος είναι συγκεκριμένοι και καταγραμμένοι με σαφήνεια. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται διαδραστικά εργαστήρια, τα οποία υλοποιούν καλλιτέχνες, αναγνωρισμένοι στον τομέα τους, οι οποίοι προέρχονται από τη σύγχρονη αλλά και την παραδοσιακή μουσική δημιουργία. Οι καλλιτέχνες δεν παραδίδουν τυπικά μαθήματα. Αντίθετα, εστιάζουν σε πρωτότυπους τομείς καλλιτεχνικής ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι το Μουσικό Χωριό στόχο έχει, μεταξύ άλλων, τη “δημιουργία μιας υβριδικής καλλιτεχνικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δημιουργίας όσο και στην παραγωγή/διανομή καλλιτεχνικού υλικού”. Το κοινό ως ο δέκτης του καλλιτεχνικού προϊόντος δεν είναι αμέτοχο στη διαδικασία. Κι αυτό γιατί ο θεσμός προσβλέπει, εν τέλει, στην “επωφελή ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, φιλότεχνων και συμμετεχόντων”.

Τι ξεχωρίζει τα εργαστήρια του Μουσικού Χωριού από ένα οποιοδήποτε εργαστήρι μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή;

“Η κύρια διαφορά είναι ότι υπάρχουν πολλά εργαστήρια κι αυτό οδηγεί στη συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε έναν κοινό χώρο, όπου ασχολούνται με τη μουσική μεν, αλλά με ξεχωριστό τρόπο ο καθένας”, επισημαίνει ο Άντης Σκορδής.

“Αυτή η συμβίωση δημιουργεί μοναδικές μικροομάδες σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι συμμετέχοντες μπορούν να βγουν από τον συνηθισμένο τρόπο δράσης τους, να εμπνευστούν και να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα. Δημιουργείται μια τριβή κι ο καθένας μπορεί να εμπνευστεί, να μάθει και να δοκιμάσει πράγματα με τον άλλον”.

“Τα μαθήματα δεν γίνονται σε μια αίθουσα ωδείου από συμβατικούς δασκάλους με τον αποδεκτό τρόπο της εκπαιδευτικής διαδικασίας”, συμπληρώνει ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, μουσικός και δάσκαλος της κρητικής λύρας. “Γίνονται σε αυλές σπιτιών, σε πλατείες του χωριού, σε ένα περιβάλλον ιδανικό. Και τα μαθήματα δεν είναι ατομικά, λειτουργούμε όλοι σαν μια ομάδα όπου δουλεύει ο ένας με τον άλλον και η αδυναμία του ενός γίνεται πείσμα για τον άλλον”.

Το θέμα της συμβίωσης θίγει και η σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου, η οποία σε συνεργασία με τον Joel Horwood θα πραγματοποιήσει το μοναδικό εργαστήρι που εστιάζει στο θέατρο. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Κάσιου συμμετέχει στο Μουσικό Χωριό: “Ο καθένας έρχεται στα εργαστήρια με τις δικές του εμπειρίες και τα βιώματα.Παίρνεις πράγματα και αφήνεις πράγματα, κι αυτό γίνεται χωρίς να το ψάξεις καν”.

Ο μουσικός κρουστών Ρόδος Παναγιώτου θα συμμετέχει για πρώτη φορά ως εισηγητής. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το Μουσικό Χωριό προσφέρει κάτι περισσότερο από τα συμβατικά εργαστήρια: “Αυτή η μια βδομάδα φέρνει κοντά πολλά άλλα πράγματα: μαθαίνουν όλοι μαζί, γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί”.

Καλλιτεχνικές ανταλλαγές

“Είναι τόσο διαφορετικές οι προσεγγίσεις του κάθε μουσικού, αλλά οι στόχοι είναι παράλληλοι”, τονίζει η Αθηνά Κάσιου. Στην περσινή διοργάνωση, θυμάται στην πόρτα ενός εργαστηρίου να γράφει “Δεν παίζουμε το όργανο, παίζουμε τη μουσική”, μια φράση που αντικατοπτρίζει και το δικό της σκεπτικό. “Στο θέατρο δεν λες τα λόγια, προσπαθείς να ζήσεις την ιστορία. Εξάλλου, είσαι σε ένα χωριό που γίνεται δικό σου και το περιβάλλον γίνεται οικείο. Είσαι σε συνεχή επαφή με κόσμο, προκαλούνται ερωτήματα και συζητήσεις κι η ανταλλαγή δεν είναι μόνο την ώρα του μαθήματος, αλλά συνέχεια”.

Τη σημασία της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων με τους εισηγητές αλλά και αναμεταξύ τους και με το κοινό στις βραδινές συναυλίες τονίζει -και πάλι- ο Άντης Σκορδής: “Με το που φεύγουν οι σπουδαστές από το εργαστήρι μου και συναντούν τους σπουδαστές άλλων εργαστηρίων, θα έχουν μια πολύ διαφορετική εμπειρία λόγω των ξεχωριστών βιωμάτων που είχε ο καθένας. Οι μαθητές μαθαίνουν κάτι διαφορετικό σε κάθε εργαστήρι και μέσα από την ανταλλαγή τους δημιουργούν κάτι καινούργιο”.

Στο ίδιο σκεπτικό κινείται και ο πιανίστας Αντρέας Παντελή, ο οποίος συμμετέχει για τρίτη χρονιά ως εισηγητής στο Μουσικό Χωριό. “Τα εργαστήρια δεν είναι ατομικά, αλλά ομαδικά. Ο καθένας λοιπόν λειτουργεί μέσα σε ένα σύνολο, βλέπει την πρόοδο, την ικανότητα του διπλανού του κι αυτό δίνει κίνητρο στους συμμετέχοντες να προσπαθούν όλοι για το καλύτερο”.

Μουσική κοινότητα

“Το Μουσικό Χωριό είναι ένας τόπος που δίνει την ευκαιρία στους μουσικούς να έρθουν μαζί και δημιουργείται μια κοινότητα – μια συνεχής τριβή”, τονίζει ο πιανίστας Αντρέας Παντελή, ο οποίος συμμετέχει για τρίτη χρονιά ως εισηγητής στον θεσμό. Εισηγητές και συμμετέχοντες γνωρίζονται, παίζουν μαζί, κάποιοι μάλιστα σχηματίζουν γκρουπ μετά το μουσικό χωριό. Αυτό είναι σπουδαίο. Είναι κι ένας στόχος του Μουσικού Χωριού, να δημιουργηθούν σχήματα. Να γνωριστούν και τα μέλη της κοινότητας καλύτερα μεταξύ τους”.

 

6-MOUSIKO CHORIO 2

Τα βράδια στο χωριό Κάτω Δρυς δεν είναι ήσυχα τις μέρες των εργαστηρίων. Εισηγητές, συμμετέχοντες, οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες του σμίγουν και παίζουν μαζί: ο μαθητής με τον δάσκαλο, ο μαθητής στο εργαστήρι ρυθμού με τον μαθητή στο εργαστήρι των ντραμς, ο δάσκαλος αυτοσχεδιασμού με τον δάσκαλο των πνευστών.

Λένε πως η εμπειρία στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος κάποιες νύχτες ξεπερνά το φεστιβάλ…

 

6-MOUSIKO CHORIO

Τα εργαστήρια

 • Βασιλική Αναστασίου – Η Δύναμη της Φωνής σου Vol.3

 • Χάρης Λαμπράκης – Ο ήχος, ο τρόπος και το μακάμ σήμερα

 • Αντης Σκορδής – Takedimi – Tadighinaton – Take για τον ρυθμό

 • Ζαχαρίας Σπυριδάκης – Κρητική Μουσική

 • Ρόδος Παναγιώτου – Afro-Brazilian Percussion

 • Ανδρέας Παντελή – Αυτοσχεδιασμός – Μουσικά Σύνολα (σε συνεργασία με τον Ερμή Μιχαήλ)

 • Ερμής Μιχαήλ – Μοντέρνα Κιθάρα – Μουσικά Σύνολα (σε συνεργασία με τον Ανδρέα Παντελή)

 • Mιχάλης Καπηλίδης – Practicing and Playing From Within

 • Κώστας Μακρυγιαννάκης – Eργαστήρι Κιθαριστικών Συνόλων

 • Δημήτρης Κούντουρας – Εργαστήρι Παλαιάς Μουσικής

 • Αθηνά Κάσιου / Joel Horwood – Μέσα Από το Κείμενο

 • Μαρίνα Κατσαρή – Με τη λέξη, τη λαλιά και με δυο χέρια

+ Διάρκεια εργαστηρίων: Περίπου 30 ώρες, πρωινές και απογευματινές συναντήσεις.
Κόστος συμμετοχής: 170 ευρώ – περιλαμβάνει πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2016
210 ευρώ – περιλαμβάνει 5 μεσημεριανά γεύματα και πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2016
Διαμονή: δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος [με ντους και τουαλέτες], αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση
Πληροφορίες/εγγραφές: 0035799735225 /0035799735225 /info@louvana.com.cy

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Από την περσινή διοργάνωση του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος, στο χωριό Κάτω Δρυς ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

You May Also Like

Εργαστήρι καλλιτεχνικής έκφρασης για εφήβους

Μια σειρά από εργαστήρια καλλιτεχνικής έκφρασης για εφήβους 12-18 ετών προσφέρονται αυτό το καλοκαίρι. ...

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ στη σκηνή μετά από 25 χρόνια

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά ...

Σκηνές ταινιών σε στυλ οθωμανικό

Ο Τούρκος καλλιτέχνης Μουράτ Παλτά εικονογραφεί κλασικές σκηνές κινηματογραφικών ταινιών, στο ύφος οθωμανικών έργων ...

Ενός λεπτού φωνή – βιντεοσκοπημένα μηνύματα για την Κύπρο

«Ενός Λεπτού Φωνή» τιτλοφορείται η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μέσω της οποίας περισσότερες ...

Στην Κύπρο τον Απρίλιο ο Κώστας Γαβράς

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορευτεί ο κορυφαίος σκηνοθέτης ...

Πολιτικοί και καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Θ. Μικρούτσικο

Ο «ανόητος» πυρετός των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκάλεσε ...

X