“Τσάι κυριών” for peace

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Αναρωτιόμουν εδώ και καιρό τι κάνει αυτή η -παλιά γνώριμη- Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

* Και μέσα στο τίποτα, ήλπιζα ότι θα ετοιμάζει κάτι μεγαλειώδες.

* Είναι γνωστό ότι από την αρχή της σύστασής της πρώτος είχε παραιτηθεί ο ζωγράφος Ουμίτ Ινάτσι, από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

* Ακολούθησε ο κ. Παύλος Παρασκευάς, διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

* Στο μεταξύ είχαμε μάθει -και γράψει- ότι ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου δεν πέρασε ποτέ την πράσινη γραμμή. Πώς αυτός ο άνθρωπος θα συνδιαλεγόταν με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και να πείσει από τη δική του θέση για την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων στη μια και στην άλλη πλευρά;

* Σήμερα, δεν ξέρουμε αν ο κ. Προδρόμου πήγε τελικά ή αν θυμάται κιόλας πως είναι μέλος αυτής της επιτροπής.

* Εμείς, πάντως, τείναμε να την ξεχάσουμε.

* Μέχρι που χάρη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μάθαμε ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη και η σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεράλ Ακιντζί, παρευρέθηκαν σε συναυλία νεαρών ταλέντων από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο Θέατρο Παλλάς.

* Η συναυλία, λέει, τέθηκε υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

* Υπάρχει ακόμη!

* Ανακούφιση…

* Η συμπρόεδρος της επιτροπής Ανδρούλλα Βασιλείου ανέφερε ότι έχουν ενθαρρυνθεί και στηριχθεί αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις…

* Πότε;

* Πού;

* … Και πως προγραμματίζονται κι άλλες στο εγγύς μέλλον.

* “Πιστεύουμε δε ότι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών στις εκδηλώσεις αυτές θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε η κ. Βασιλείου.
* Κορυφαίο;

* Διότι καμιά προηγούμενη ανακοίνωση δεν δόθηκε προς τα έξω, ή τουλάχιστον δεν έφτασε κοντά μας σχετικά μ’ αυτή τη συναυλία. Ούτε για όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

* Ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε, πάντως, και σε μια δεύτερη περίπτωση η τεχνική επιτροπή.

* Στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την Παρασκευή, ο Νίκος Αναστασιάδης δώρισε [;] στον Μουσταφά Ακιντζί το βιβλίο “Καρναβάλι Λεμεσού: μια μαγική ιστορία”.

* Ο κ. Ακιντζί παρέλαβε το δώρο του αστειευόμενος ότι δεν θα μπορεί να το διαβάσει καθώς είναι γραμμένο στα ελληνικά. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι θα πρέπει να το μεταφράσουμε…

* Λεπτομέρεια: το βιβλίο έγραψε ο Στέλιος Γεωργιάδης, μέλος της περίφημης Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

* Σε άλλες ειδήσεις, το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ανεβάζει το θεατρικό έργο της Αλιγιέ Ουμανέλ “Το σπίτι”, που μεταφράστηκε και στα ελληνικά για το ελληνόφωνο κοινό αυτού του τόπου [θα δοθεί μια παράσταση με τους ελληνικούς υπέρτιτλους στις 13 Μαΐου].

* Το θεατρικό έργο “Μπαμ!” του Γιώργου Νεοφύτου μεταφράστηκε και θα ανέβει επίσης στην άλλη πλευρά σύντομα.

* Και για να κλείσει το θέμα αυτής της -πολύ απογοητευτικής- Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, είναι προς τιμήν δύο μελών της που από το δικό τους πόστο ο καθένας προχωρούν σε γεφυρωτικά εγχειρήματα. Ο [παραιτηθείς] Παύλος Παρασκευάς από το πόστο του ως διευθυντής των ΠΥ και ο Γιάννης Τουμαζής από το διπλό του πόστο τόσο ως πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ αλλά και ως διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη. Αμφότεροι έχουν δείξει και ετοιμάζουν ακόμη πολλά πράγματα στο άμεσο μέλλον.

* Όλοι αυτοί προχωρούν σε πρωτοβουλίες έξω από τη δράση μιας θεσμικής επιτροπής που προτιμά να καλεί τους ηγέτες ή τις συζύγους τους σε εκδηλώσεις.

* Πρωτοβουλίες που έχουν στην έγνοια τους το ίδιο το κοινό, που δημιουργούν άλλες δυναμικές, πέρα από τη δυναμική ενός ειρηνοποιού τεΐου.

You May Also Like

Εξήγηση για την παρεξήγηση

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πώς διαβάζουμε την ιστορία; * Ποιες είναι οι παράμετροί ...

WTF Θυμέλη;

Δεκαοκτώ θεατρικά σχήματα μοιράζονται το ποσό του ενός εκατομμυρίου και 190 χιλιάδων ευρώ στο ...

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Σε πολύ διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν η ε/κ και η ...

Προβλήματα στον παράδεισο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το πόσο αστείοι -για να μην πω γελοίοι- μπορεί ...

Η πόλη – πρόβλημα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πόσο δύσκολο -ή εύκολο- είναι να βρεθεί η χρυσή ...

Πού πας χωρίς απάντηση;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει κανείς τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής ...

X