Χριστόφορος Σάββα, Τσαρούχης και… λευκαρίτικο στο σφυρί

Ένα έργο του Χριστόφορου Σάββα [1924-1968] δημοπρατείται μαζί με πολλά άλλα έργα τέχνης την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο της 20ής Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη. Το έργο, με τιμή εκτίμησης 28-40 χιλιάδες ευρώ, είναι ένα από τα 10 έργα σε λάδι που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το 1958 σε ένα χωριό της γαλλικής επαρχίας. Σε επιστολή του από το Λονδίνο στις 29 Σεπτεμβρίου 1958 προς τον Κώστα Οικονόμου, αναφέρει ο Σάββα: Το καλοκαίρι το ‘χω περάσει κάτω στο Aix Provence δίπλα σ’ ένα μικρό χωριό που σου θυμίζει τα χωριά της Πάφου, με το όνομα Cliousclat, μου το σύστησε ο Lhote γιατί είναι το χωριό του, δούλεψα αρκετά 50 ακουαρέλες και 10 λάδια σε δυο μήνες…”. Τη γνησιότητα του έργου, ώστε να δημοπρατηθεί, επιβεβαίωσε ο επίσης καλλιτέχνης και κουμπάρος του Σάββα, Κώστας Οικονόμου.
Στη δημοπρασία της 1ης Ιουνίου δημοπρατείται, επίσης, ένα έργο του Μιχάλη Κκάσιαλου που απεικονίζει το ίδιο του το σπίτι [τιμή εκτ. 19-25 χιλιάδες ευρώ], το έργο “Ακτή Καρπασίας” του Ιωάννη Κισσονέργη [8-12 χιλ. ευρώ], ένα έργο του Γιάννη Τσαρούχη που περιλαμβάνεται στα αρχεία του Ιδρύματος Τσαρούχη [3,5-6 χιλ. ευρώ] αλλά και ένα σπάνιο, ολόπλουμο λευκαρίτικο κέντημα πάνω σε λινό ύφασμα, από τη δεκαετία του ’50. Το κέντημα έχει τιμή εκτίμησης 15-20 χιλιάδες ευρώ.

+ Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στις 20:00 στο ξενοδοχείο Χίλτον. Πληροφορίες τηλ. 24621109 /24621109 .

You May Also Like

Η Κύπρος σε χαρακτικά

Την Κύπρο μέσα από μια σπουδαία συλλογή χαρακτικών παρουσιάζει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, διοργανώνοντας ...

The persistence of the Image

19.6.2011 Το συλλογικό έργο της Κλίτσας Αντωνίου σε συνεργασία με 85 καλλιτέχνες από διαφορετικά ...

“Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ”

“Μ’ αρέσει να φτιάχνω τρίπτυχα και ίσως αυτό σχετίζεται με την ιδέα που είχα ...

Τιγκράν

  Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της τζαζ διεθνώς, ο οποίος κατάφερε ...

Διεθνής Ημέρα Χορού

Η 29η Απριλίου γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα Χορού και τιμάται δεόντως [και] στην ...

Ξαναγέννηση

Ο τίτλος από ένα έργο του Πολ Γεωργίου δόθηκε στην έκθεση που εγκαινιάζεται το ...

X