Boutique κέντρο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Το χωράφι στο σημείο όπου παλιά βρισκόταν το ΓΣΠ, στο τρίγωνο [καθώς ο δήμος μας αγαπά τα τρίγωνα!] υπουργείου Οικονομικών, ΘΟΚ και New Division, ή, αν προτιμάτε, στο τρίγωνο των οδών Γρηγόρη Αυξεντίου, Βασιλέως Παύλου και Ευαγόρου [έναν Πετρόπουλο να μας σημειολογήσει!] παραμένει εδώ και κάτι χρόνια αναξιοποίητο.

Το κράτος ψάχνει χρήματα για να υλοποιήσει αυτό που ζήτησε ο κόσμος με δημοτικό δημοψήφισμα [πάρκο, να μην το ξεχνάμε], δεν τα βρίσκει καθώς είναι κράτος, δεν είναι δουλειά του να υλοποιεί πολιτικές, και στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών πάντα, θέλει κάτι άλλο, που να δίνει ευκαιρίες απόσβεσης της επένδυσης που θα γίνει κ.λπ. κ.λπ.

Κάπως έτσι ο υπερυπουργός Σωκράτης Χάσικος, γερμένος νωχελικά στον θρόνο του ΥΠΕΣ, ανακάλυψε τον όρο boutique hotel. Το μπουτίκ αυτό ξενοδοχείο των 70 κλινών θα είναι “ενσωματωμένο στο τεχνητό ανάγλυφο του φυτεμένου τοπίου” και θα “αντλεί την ταυτότητά του ως boutique hotel από το αστικό κέντρο”, λέει ο υπουργός με ευφράδεια ενθουσιώδους φοιτητή αρχιτεκτονικής.

Ας συγκρατήσουμε όμως τα αντανακλαστικά που κάποτε δημιούργησαν εμφυλιοπολεμικό κλίμα με αφορμή τα δέντρα της πλατείας Ελευθερίας, ή το κλάδεμα των δέντρων περιμετρικά των τειχών. Εφόσον το [boutique] ξενοδοχείο παραμείνει κομμάτι της πλατείας και του πάρκου, και δεν καταστεί η πλατεία και το πάρκο αυλή του [boutique] ξενοδοχείου, και εφόσον υπάρχει ανάγκη για ακόμα ένα μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο [ο υπουργός μας λέει πως το αστικό τοπίο το σηκώνει, και πώς να τον αμφισβητήσω μετά από τις ορολογίες που χρησιμοποίησε], ποιο το πρόβλημα;

Ο ένας κίνδυνος είναι το ξενοδοχείο να αποτελέσει είτε αποτυχία και να εκμισθωθεί σε κάποιο υπουργείο, ενδεχομένως το Εσωτερικών, για να μην χρεοκοπήσει ο επιχειρηματίας που θα μας κάνει τη χάρη [νοιαζόμαστε για την ευημερία των επενδυτών μας]. Ο άλλος κίνδυνος είναι το ξενοδοχείο να είναι τόσο επιτυχημένο που να βγει εκτός ελέγχου και από boutique να καταστεί mall και να καταπιεί την πλατεία.

Με προγραμματισμό και αυστηρό έλεγχο του τρόπου ανάπτυξης και αυτής της τρύπας στον αστικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας όλα γίνονται. Κάτι τέτοιο υπόσχονται και οι αρμόδιες αρχές. Εδώ είμαστε για να παρατηρούμε τι συμβαίνει.

You May Also Like

Δύσκολες μέρες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι εβδομάδες σαν αυτές που δεν βρίσκεις νόημα σε ό,τι ...

Οδηγίες επιβίωσης Κυπριακού

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι παρακάτω εισηγήσεις ισχύουν για όσους παρακολουθούν ανελλιπώς τα ρεπορτάζ, ...

Φασίστες στον ορίζοντα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης, Στην Κύπρο δεν ζήσαμε κανονικά το φασισμό, τουλάχιστον στις “ελεύθερες” ...

Μισοτελειωμένη πόλη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το δημαρχείο αποφάσισε [αφού ο μέσος κάτοικος της Λευκωσίας το ...

Το «Midnight Shift», το εφικτό και το ευκταίο

Μετά που το κυπριακό πρότζεκτ «The Midnight Shift» κέρδισε το βραβείο του HBO Europe ...

Αγάλματα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ, πριν από μερικούς μήνες, βρέθηκα με ...

X