Glyn Hughes 1931-2014 : Αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνουν και παρουσιάζουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Glyn Hughes 1931-2014. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Glyn Hughes, σε επιμέλεια του Γιάννη Τουμαζή.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
κύριος Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, στις 19:00.

Λίγοι καλλιτέχνες έχουν αφήσει τόσο έντονο το στίγμα τους στην Κύπρο όπως ο Γκλυν Χιουζ. Αν και Ουαλός, η συνεχής παραμονή του στο νησί για σχεδόν έξι δεκαετίες (1956-2014) λειτούργησε καταλυτικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και όχι μόνο.

Ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, δάσκαλος και παιδαγωγός, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και κινηματογράφου, συγγραφέας, ποιητής, από τους πρωτοπόρους της περφόρμανς και των χάπενινγκ στην Κύπρο και πολλά άλλα, ο Γκλυν Χιουζ ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα, γεμάτη ένταση, χρώμα και φως, όπως ακριβώς και το έργο του.

Μέσα από μια διαχρονικά σταθερή πορεία, ο Γκλυν Χιουζ πάντα παρών σε οτιδήποτε ενδιαφέρον συνέβαινε στον τόπο, υπήρξε ο μεθοδικός και συνάμα ένθερμος πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στην Κύπρο. Με τη πολύπλευρη συμβολή του, ο Χιουζ δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που ενθάρρυναν την ενεργή συμμετοχή του κοινού στα όσα καινούργια και καινοτόμα συνέβαιναν στον χώρο της τέχνης.

Πολύ σημαντική υπήρξε επίσης η δημιουργική συνεργασία και η φιλία του με τον Χριστόφορο Σάββα, σε μια περίοδο που η Κύπρος είχε μόλις αποτινάξει τη βρετανική κυριαρχία και προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή. Η ίδρυση από τους δύο καλλιτέχνες της γκαλερί Απόφασις ήταν μια κίνηση θεμελιώδους σημασίας που αναμφισβήτητα άλλαξε την καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου. Για πρώτη φορά, οι σκόρπιες σκέψεις και τα οράματα μιας ομάδας νέων και δυναμικών ανθρώπων βρίσκουν κατάλληλο χώρο και πεδίο έκφρασης, σε ένα νησί όπου παρά την μόλις αποκτηθείσα ανεξαρτησία επικρατούσαν έντονες πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές αντιφάσεις.

Ο Χιουζ και ο Σάββα υπήρξαν οι πρωτοπόροι στην ανατροπή των μέχρι τότε δεδομένων της καλλιτεχνικής σκηνής της Κύπρου και κατάφεραν να εισάξουν στο νησί ένα καινούργιο και συναρπαστικό τρόπο σκέψης όσον αφορά την τέχνη. Μέσα από τις συνεχείς εικαστικές αναζητήσεις τους και τις καινοτόμες δράσεις τους, οι καλλιτέχνες αυτοί έθεσαν τις βάσεις του μοντερνισμού και της αφαίρεσης για μια συνειδητή μετάβαση από το τοπικό στο παγκόσμιο, ακριβώς τη στιγμή που η τέχνη είχε αρχίσει να παίρνει ένα σχεδόν ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

Ο καλλιτέχνης Γκλυν Χιουζ έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2014, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο, καίριο για την κατανόηση της εξέλιξης των εικαστικών στην Κύπρο τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η έκθεση, οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη, εξετάζει τις διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Γκλυν Χιουζ από το 1931 που γεννήθηκε μέχρι και τον θάνατό του και παρουσιάζει, πέρα από σημαντικά έργα του, τόσο ζωγραφικά όσο και ενδυματολογικά και σκηνογραφικά για το θέατρο, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, καθώς και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν κατά τη διάρκεια της πλούσιας δημιουργικής του πορείας. Στην έκθεση θα παρουσιασθεί επίσης η προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Χιουζ, καθώς και όλα τα άρθρα τα οποία δημοσίευσε στην Cyprus Weekly αλλά και την Cyprus Mail.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθεί σειρά παράλληλων εκδηλώσεων γύρω από τη ζωή και το έργο του Glyn Hughes. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών το Ανοικτό Αρχείο Glyn Hughes, στο οποίο θα μπορούν να δώσουν πληροφορίες όσοι έχουν έργα ή άλλο υλικό σχετικό με τον καλλιτέχνη. Επιδίωξη του Αρχείου Glyn Hughes είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το πολυσχιδές έργο του καλλιτέχνη με κύριο στόχο την έκδοση ενός πλήρους και αναλυτικού καταλόγου της δουλειάς του. Πληροφορίες για τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχείου θα ανακοινωθούν προς το καλοκαίρι.

Για την έκθεση, θα εφαρμοστεί επίσης ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην έννοια του Συμμετοχικού Μουσείου και σκοπό έχει να δημιουργήσει μια παιδαγωγική πλατφόρμα διαλόγου με το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες δύο έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από τις Δρ Έλενα Στυλιανού, Δέσπω Πασιά και Στάλω Αντωνίου, με τη συμμετοχή φοιτητών/τριών του μεταπτυχιακού προγράμματος Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η τρίτη και τελευταία φάση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις Δρ Άντρη Σάββα, της Ομάδας Εικαστικής Αγωγής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Δρ. Έλενα Στυλιανού.

Η πρώτη φάση αφορά εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήριο για φοιτητές και φοιτήτριες. Η δεύτερη στοχεύει στη συνεργασία φοιτητών/τριών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για την παραγωγή διαδραστικών δραστηριοτήτων που να ενθαρρύνουν τη δημιουργική εμπλοκή του ευρύτερου κοινού, ώστε το τελευταίο να μπορεί να παράξει τις δικές του ερμηνείες για την τρέχουσα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. Κατά την τρίτη φάση, το υλικό που θα παραχθεί από τα προηγούμενα δύο εργαστήρια θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μουσειακών και εικαστικών δραστηριοτήτων για ομάδα εφήβων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου Κύπρου (27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016).

NiMAC

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας-Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]

Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400, info@nimac.org.cy, www.nimac.org.cy

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας, 10:00-21:00

27 Μαΐου 2016 – 23 Ιουλίου 2016

6 Σεπτεμβρίου 2016 – 17 Δεκεμβρίου 2016

Εγκαίνια: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, 19:00

Θα ακολουθήσει πάρτι στις 20:00 στον κήπο της Παλιάς Ηλεκτρικής

 

 

 

You May Also Like

Χρυσός Φοίνικας στην ταινία Winter Sleep

Με την απονομή του Χρυσού Φοίνικα στην ταινία Winter Sleep, του σκηνοθέτη Nuri Bilge ...

Ψήφισμα για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ψήφισμα με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο θα ...

Πέθανε ο Χιου Μασεκέλα, ο τρομπετίστας σύμβολο κατά του απαρτχάιντ

Ο τρομπετίστας της τζαζ, συνθέτης και ερμηνευτής Χιου Μασεκέλα, ο οποίος έγινε γνωστός ως ...

Οι DOTing στα γερμανικά βραβεία design

Ο καθρέφτης της σειράς DOTing, του Κύπριου Industrial Designer Κωνσταντίνου Οικονομίδη υπό την επιμέλεια ...

SOUNDWeb:Ημερίδα μουσικής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας

Μουσική: Τέχνη ή Επιστήμη; Δημιουργία ή Τεχνολογία; Πάθος ή Επάγγελμα;  Ή μήπως όλα μαζί ...

Ακύρωση παράστασης «Το Τάβλι»

Ο Δήμος Στροβόλου πληροφορεί το κοινό ότι η παράσταση «Το Τάβλι», που ήταν προγραμματισμένη ...

X