MELLON| POST-HUMANOID |Γυμναστήριο Καινοτομίας στο ARTos

 

 Είναι το μέλλον μας προαποφασισμένο;

 Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δρ. BradfordSkow του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ, παρουσίασε μια νέα θεωρία του χρόνου η οποία εισηγείται ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν. Η διαφορά είναι ότι το παρόν δεν αποτελεί μια «προβολή του χρόνου» αλλά μια «προσωρινά διάσπαρτη» κατάσταση.

Με αυτή την θέαση, το Ίδρυμα ARTos σχεδίασε και παρουσιάζει το πρότζεκτ «MELLON» το οποίο αποτελείται από επιλεγμένες παρουσιάσεις από διακεκριμένους ειδήμονες από το χώρο του σχεδιασμού δράσεων στους τομείς: ‘FutureMuseum’, ‘FutureCities’, ‘Post Humanoid’ καθώς και από τους χώρους των τεχνών και των επιστημών.

Το πρόγραμμα «MELLON» πραγματοποιείται με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και περιλαμβάνει μια σειρά διαφόρων δράσεων και προσεγγίσεων επί του θέματος καθόλη τη διάρκεια του 2016.

Γυμναστήριο Καινοτομίας (InnovationGym),με τον Αχιλλέα Κεντώνηκαι τον Stelarc

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016, 9:00 – 13:00

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ARTECITYA Δημιουργική Ευρώπη 2014 -2018

Ένα μονοήμερο «crash-course» από τον διεπιστημονικό καλλιτέχνη και μέντορα καινοτομίας Αχιλλέα Κεντώνη σε συνεργασία με τον Stelarc, με θέμα την καινοτόμα διαδικασία σκέψης μέσα από ένα «post-humanoid» περιβάλλον.

Είσοδος Ελεύθερη

Εγγραφή Απαραίτητη

 Μέγιστος  Αριθμός  Συμμετεχόντων : 8 άτομα

Για περισσότερες  πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας στο 22 445 456 ή μέσω email στο info@artosfoundation.org

Τι είναι το Γυμναστήριο Καινοτομίας;

Το Γυμναστήριο Καινοτομίας είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο αφιερωμένο στην ανακάλυψη νέων τρόπων εφεύρεσης ή / και επανεφεύρεσης ιδεών, διαδικασιών, προϊόντων, τακτικών και υποδομών, μέσα από τη μετατόπιση του μυαλού προς την καινοτόμα σκέψη και τη χρήση υφιστάμενων γνώσεων και εμπειριών.

 Το Γυμναστήριο Καινοτομίας είναι ένα μίγμα καλλιτεχνικών και επιστημονικών πρακτικών / δράσεων, οι οποίες εφαρμόζονται στην κοινωνία προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό το πρακτικό crash course προσαρμόζετε στη θεματολογία στην οποία επικεντρώνετε κάθε φορά και προϋποθέτει μια προεργασία έρευνας στο συγκεκριμένο θέμα και το προφίλ του κάθε συμμετέχοντα.

Το Γυμναστήριο Καινοτομίας αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

  1. Πώς να έχεις νέες και καινοτόμες ιδέες.

  2. Πώς να επιλέγεις και να προβλέπεις ποιες από τις ιδέες σου θα πετύχουν

  3. Σχεδιασμός των blueprints της ιδέας σου μέσα από μια προσέγγιση ταχείας-χαρτογράφησης.

Αχιλλέας Κεντώνης – Διεπιστημονικός Καλλιτέχνης / Εκπαιδευτής Καινοτομίας / Μηχανολόγος

Ο Αχιλλέας Κεντώνης σπούδασε Μηχανολογία, Φυσική και Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα, ΗΠΑ, και στο Universidad de Castilla la Mancha, Ισπανία και ολοκλήρωσε ένα επαγγελματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο θέμα της καινοτομίας στο MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης), Βοστώνη, ΗΠΑ.

Ως ερευνητής / επιστήμονας, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της NASA, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι ο ιδρυτής του Γυμναστηρίου Καινοτομίας και συν-ιδρυτής του Ιδρύματος ARTos.

POST-HUMANOID – Διάλεξη και Επίδειξη, με τον Stelarc

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30

 Η έναρξη των δράσεων του προγράμματος MELLONσηματοδοτείται με την φιλοξενία του διάσημου καλλιτέχνη Stelarc, 10 χρόνια μετά από την πρώτη του συνεργασία/δράση στο ARTos, και όπου θα δοθεί μια διάλεξη/παρουσίαση στο θέμα «Post-Humanoid», σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπως αυτό αναλύεται μέσα από το εικαστικό έργο και την έρευνα του καλλιτέχνη. Θα ακολουθήσειεπίδειξη του εικαστικούperformance ‘Second Life’site.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη σε μια μίνι-εικαστική έκθεση, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και εγκαταστάσεων.

Λίγα Λόγια για τον Stelarc

Ο Stelarc (Στέλιος Αρκαδίου) γεννήθηκε το 1946, στη Λεμεσό,και μεγάλωσε στο προάστιο Sunshine στη Μελβούρνης της Αυστραλίας.

Ένας performance artist γνωστός για τις οπτικές και ακουστικές «προσθήκες» με τις οποίες έχει ενισχύσει το σώμα του. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει τρεις ταινίες του εσωτερικού του σώματός του, 26 παραστάσεις όπου αιωρείται με τη βοήθεια διαφόρων γάντζων τοποθετημένων κατευθείαν στο δέρματου (1976-1988), ενώ έχει χρησιμοποιήσει ιατρικά εργαλεία, προσθετικά μέλη, ρομποτική, συστήματα εικονικής πραγματικότητας, το διαδίκτυο και βιοτεχνολογία για να κατασκευάσει οικείες και ακούσιες διασυνδέσεις (interfaces) με το σώμα. Διερευνά Εναλλακτικές Ανατομικές Αρχιτεκτονικές (Alternate Anatomical Architectures) με επαυξημένες (augmented) και επεκτατικές δομές του σώματος.

Για τις ανάγκες των εικαστικών του Performances έχει εμφανιστεί με ένα τρίτο χέρι, ένα επεκτεινόμενο χέρι, ένα εικονικόχέρι, ένα στομάχι-γλυπτό καιένα «εξωσκελετό» (exoskeleton), ένα 6-ποδο ρομπότ. Τα performances του «FRACTAL FLESH», «PING BODY» και «PARASITE» διερευνούσαν ακούσιες, απομακρυσμένες και διαδικτυακές χορογραφίες του σώματος με την ηλεκτρική διέγερση των μυών, ενώ το «PROSTHETIC HEAD» έχει να κάνει με ένα προσθετικό κεφάλι το οποίο λειτουργεί ως ένας ενσωματωμένος ομιλών πράκτορας ο οποίος έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεταισε οποιοδήποτε πρόσωπο του υποβάλλει ερωτήματα.

Στο παρόν στάδιο παρουσιάζει εικαστικά performancesμε τη μορφή τουavatar του, από την ιστοσελίδα του «SECOND LIFE», είναι διακεκριμένος Research Fellow στο School of Design & Art, του ΠανεπιστημίουCurtin και το εικαστικό του έργο εκπροσωπείται από τους SCOTT LIVES EY GALLERIES στη Μελβούρνη.

http://stelarc.org/?catID=20247

Είσοδος Ελεύθερη

Χωρίς Κρατήσεις

 

You May Also Like

Σύλληψη 35χρονου για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Για κατοχή μεγάλου αριθμού αρχαίων αντικειμένων συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Κόρινθο, ένας 35χρονος ...

Ανοικτή πρόσκληση για το «Artists In Progress/dance residencies 2017»

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας ανακοινώνει το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών «Artists In Progress/dance residencies 2017» και καλεί ...

Συστάθηκε Επιτροπή για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Στη σύσταση επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού έχει προχωρήσει ...

Marieke Lucas Rijneveld: Για πρώτη φορά το Βραβείο Booker σε non-binary άτομο

Σε ηλικία 29 ετών, με το ντεμπούτο του «The Discomfort of Evening», κατάφερε να ...

«Η φάρμα των ζώων» από 15 Μαΐου στο Θέατρο Ένα

Το θέατρο ένα ανεβάζει το έργο του Τζορτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων» σε ...

«Η Προεδρία ως ευκαιρία» | Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού μιλά στο «Π»

Με μια σειρά από εκθέσεις -στο Λούβρο του Παρισιού και στο Βozar των Βρυξελλών μεταξύ ...

X