Έθνικ Ριάλτο από τις 21 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Με το τοπικό και διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό σχήμα Monsieur Doumani ξεκινά η σειρά δωρεάν συναυλιών στην Πλατεία Ηρώων. 

Αναβάλλεται η πρώτη συναυλία του World Music Festival του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό, σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των δύο νεκρών πυροσβεστών και σεβασμού προς όσους ακόμη δίνουν μάχη με τη φωτιά στην περιοχή Ευρύχου – Πλατανιών, Σπήλια – Κούρδαλι και όπου αλλού χρειάζεται. Νέα ημερομηνία για τη συναυλία θα ανακοινωθεί αργότερα.

 

Για εντέκατη χρονιά επιστρέφει το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ world music στην Πλατεία Ηρώων της Λεμεσού, με δωρεάν συναυλίες στο κοινό. Πρόκειται για την ετήσια καλοκαιρινή διοργάνωση του Θεάτρου Ριάλτο, με την οποία το λεμεσιανό θέατρο ολοκληρώνει παραδοσιακά τη σεζόν.

Την αυλαία του φεστιβάλ σηκώνουν στις 21 Ιουνίου οι Monsieur Doumani, το γνωστό πια τοπικό σχήμα με την διεθνή αναγνώριση, που διεκδικεί τον τίτλο των φετινών βραβείων Songlines ως καλύτερου σχήματος της world music.

Για πρώτη φορά φέτος το φεστιβάλ εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά σε κυπριακά σχήματα με μόνο ένα συγκρότημα να φτάνει από το εξωτερικό και δη την Βουλγαρία. Παραμένει, πάντως, σταθερή αξία το residency στις Πλάτρες όπου συγκεντρώνονται μουσικοί και δημιουργούν μουσική γύρω από την παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυπριακή έναρξη 

Την αυλαία του φετινού World Music Festival του Θεάτρου Ριάλτο θα σηκώσουν -ανήμερα της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής- οι Monsieur Doumani και οι έφηβοι Drumble Beats. Πρόκειται για μια συναυλία – αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ριάλτο με την Alliance Francaise, για τη φετινή Γιορτή της Μουσικής.

Οι Monsieur Doumani είναι αυτή τη στιγμή αναμφίβολα οι διασημότεροι εκπρόσωποι της world music στη χώρα μας. Αγαπητοί στο κοινό χάρη στην σύγχρονη αναβίωση της παραδοσιακής κυπριακής μουσικής, όπου εστιάζουν, οι Doumani κατάφεραν να σκαρφαλώσουν με τον τελευταίο τους δίσκο -με τίτλο Sikoses- στην πρώτη θέση του Transglobal World Music Chart ενώ διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου σχήματος της world music στα διεθνή βραβεία Songlines.

34-kyrio_ethnicrialtoΤο σχήμα Monsieur Doumani των Αντώνη Αντωνίου, Άγγελου Ιωνά και Δημήτρη Γιασεμίδη θα σηκώσουν την αυλαία της διοργάνωσης.

Tην πρώτη συναυλία του -γνωστότερου ως Έθνικ- φεστιβάλ θα ανοίξουν οι Drumble Beats, ένα εφηβικό σχήμα κρουστών που απευθύνεται στη… φύση για να αναζητήσει τα όργανά του και που παίζει από το 2013 ξεσηκώνοντας κυριολεκτικά το κοινό του. Οι Drumble Beats θα ανέβουν στη σκηνή της Πλατείας Ηρώων στις 20:30 παραχωρώντας αργότερα τη σκηνή στους Doumani.

34-kyrio-drumblebeatsΟι νεαροί Drumble Beats θα ανοίξουν τη συναυλία των Monsieur Doumani, γιορτάζοντας και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής της 21ης Ιουνίου.

Και η συνέχεια

Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί όχι με συναυλία αλλά με μια σεμιναριακή παρουσίαση του αστικού πορτογαλικού τραγουδιού Fado, το οποίο αποτελεί μέρος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Την παρουσίαση, η οποία έχει τίτλο «Είναι όλα αυτά το fado;» θα κάνει η εθνομουσικολόγος Αγγελίνα Σωτηρίου την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 19:00 στο κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου, έχοντας ανοίξει την όρεξη για Fados, η Αγγελίνα Σωτηρίου και το συγκρότημά της Fado Mediterraneo θα δώσουν μια συναυλία στην Πλατεία Ηρώων στις 20:30. Το Fado Mediterraneo δημιουργήθηκε σαν μια συλλογική προσπάθεια τεσσάρων μουσικών από τη Λεμεσό με στόχο την προβολή και προώθηση του φάδο στην Κύπρο.

fado_mediterraneoΤο σχήμα Fado Mediterraneo αποτελούν η Αγγελίνα Σωτηρίου, ο Χάρης Ψυλλίδης, ο Κώστας Αποκίδης και ο Νικόλας Τρύφωνος.

Την ίδια μέρα στις 21:30 θα ανέβουν στη σκηνή οι Havana Noche, μια εξαμελής μπάντα που συγκεντρώνει την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και το πάθος της λατινοαμερικανικής μουσικής. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τον Κωνσταντίνο Πάουρο και απαρτίζεται από μουσικούς από την Κούβα, την Κολομβία και την Κύπρο.

Havana NocheΤο σχήμα Havana Noche απαρτίζουν οι Pedro Son Caliente [φωνή], Αlex Εdward Ρodriguez [πιάνο, φωνή], Μιχάλης Μιχαήλ [τρομπέτα], Κώστας Χαλλούμας [κοντραμπάσο], Alejandro Gonzalez [κόνγκας, φωνή, Κωνσταντίνος Πάουρος [timbales, ντραμς]

Στις 8 Ιουλίου, 40 περίπου νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων (15-30 χρονών) από ευρωπαϊκές (Κύπρος, Κροατία, Βέλγιο) και αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία) συμμετέχουν στη συναυλία Ethno Cyprus υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αντρέα Χριστοδούλου. Η συναυλία συνδυάζει τις μουσικές παραδόσεις μεσογειακών χωρών και είναι το αποτέλεσμα της συμβίωσης των συμμετεχόντων σε μια κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής.

Στις 13 Ιουλίου, οι Σαντούτο θα παρουσιάσουν μια παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη.

santoutoΟι Σαντούτο είναι η Βερόνικα Αλωνεύτου στο σαντούρι, ο Χαράλαμπος Παντελή στο λαούτο και η Κωνσταντίνα Ξενοφώντος στο τραγούδι και τα κρουστά.

Στις 17 Ιουλίου, οι Γαβ θα καταλάβουν τη σκηνή της Πλατείας Ηρώων: το εν λόγω σχήμα δημιουργήθηκε με στόχο να… εξυμνήσει τις μουσικές δομές του σκυλάδικου, ενσωματώνοντας ένα σερφ/σκα/ρεγκε ηχόχρωμα και το καταφέρνει θαυμάσια.

gavΜε χιούμορ και αμεσότητα επί σκηνής, οι Γαβ απενοχοποιούν τα… καψουροτράγουδα.

Η τελευταία συναυλία στην Πλατεία Ηρώων θα δοθεί στις 28 Ιουλίου από την μπάντα Bulgara. Πρόκειται για ένα σχήμα από τη Βουλγαρία που χρησιμοποιεί λαϊκά όργανα εκτελώντας διάφορα μουσικά είδη όπως drum ‘n’ bass, funk, jungle, ροκ και τζαζ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εκ νέου την αρμονική ομορφιά που χαρακτηρίζει τη λαϊκη βουλγαρική μουσική.

34-kyrio_bulgaraΤο μοναδικό σχήμα που δεν είναι από την Κύπρο αλλά θα φτάσει από το εξωτερικό για το φεστιβάλ, οι Bulgara, έρχονται από τη Βουλγαρία και θα δώσουν την τελευταία συναυλία στις 28 Ιουλίου.

Residency στις Πλάτρες

Το φετινό Rialto Residency, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 23 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο, στην Πλατεία Γλαύκου Κληρίδη στις Πλάτρες. Το φετινό residency, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χολέβα και τη συμμετοχή Κύπριων μουσικών, θα εστιάσει σε τεχνικές, φόρμες και στιλιστικά στοιχεία των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα ακολουθήσει μια συναυλία με πρωτότυπες συνθέσεις στο χώρο του καταρράκτη των Καληδονίων, στις Πλάτρες, την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

+ Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις παραστάσεις. Πληροφορίες τηλ. 77777745.

You May Also Like

Έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παύλου στο 6X6

Cyprus, A Long Exposure είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Χάρη Παύλου η οποία ...

Στον ηθοποιό Μιχάλη Συριόπουλο το βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Ο Μιχάλης Συριόπουλος είναι ο φετινός νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χορν» για τις ερμηνείες ...

Επτά ‘Ολιβιέρ’ για το The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Το θεατρικό έργο The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time ήταν ο μεγάλος νικητής ...

Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής | Ο «άλλος» στις ιστορίες που λέμε για τους εαυτούς μας

Αξιοποιώντας την πιο πάνω εικόνα ως πηγή έμπνευσης, οι επίδοξοι συγγραφείς -αλλά όχι μόνο- ...

Βραβεία Όσκαρ 2021: Οι υποψηφιότητες

H ταινία Mank του Netflix κατάφερε να αποσπάσει 10 υποψηφιότητες ενώ για πρώτη φορά ...

Απάντηση ΘΟΚ στην ανοιχτή επιστολή του ΚΚΔΙΘ

Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή / υπόμνημα του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου έστειλε ...

X