Οδηγίες επιβίωσης Κυπριακού

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Οι παρακάτω εισηγήσεις ισχύουν για όσους παρακολουθούν ανελλιπώς τα ρεπορτάζ, θκιαβάζουν βιβλία Ιστορίας, προσπαθούν να απομνημονεύσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τζαι πραγματικά νιώθουν κάτι να πεταρίζει μέσα τους άμα συζητούν τις συνταγματικές ρυθμίσεις της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης.

Για να μεν πελλάνει, λοιπόν, κάποιος που πραγματικά τον κόφτει για το Κυπριακό τζαι εν το αθθυμάται μόνον τις μέρες των επετείων ή άμα του πουν τα κόμματα ότι είπαν κάτι κακό οι Τούρτζιοι:

1. Μεν δένεσαι συναισθηματικά με το θέμα:
Εντάξει, ενδιαφέρει σε αν επανενωθεί η πατρίδα, αν φύουν οι Τούρτζιοι στρατιώτες που τα χωρκά σου, αν πιάεις τα χωράφκια σου πίσω, αν θα μπορέσεις να τραγουδάς την Τηλλυρκώτισσα τζαι στες θκυο γλώσσες στη γιορτή του κρασιού που θα το λαλούν τζαι σιαράπ φεστιβάλι. Αλλά αντιλήφτου ότι η ζωή συνεχίζεται τζαι πως όσα μπορούσες να κάμεις τζαι πριν, μπορείς να τα κάμεις τζαι μετά που η τελευταία φουρνιά ηγετών σσίσουν τα δεφτέρκα τους. Οι ηγέτες έννεν φίλοι σου για να σε προδώσουν, ούτε εχθροί σου για να τους φάεις. Έν’ πολιτικοί που ακόμα τζαι όταν τους θωρείς να αγαπιούνται, αγαπιούνται για κάποιο προσωπικό τους συμφέρον.

2. Αντί να είσαι απαισιόδοξος, να είσαι κυνικά αισιόδοξος:
Σοβαρά όμως, γιατί επιμένεις να περιμένεις τους πεφωτισμένους ηγέτες, τον τέλειο, τολμηρό τζαι προοδευτικό Πρόεδρο ή να ελπίζεις ότι ο Τ/Κ ηγέτης εννάν ο μεγάλος τσιάκκος που θα βάλει τον Ερντογάν κάτω τζαι εννά του αρκέψει τους πάτσους; Όπως προκύπτει ‘που το σημείο 1, ακόμα τζαι οι πολιτικοί χωρίς όραμα μπορούν να πάρουν αποφάσεις που να προχωρήσουν το Κυπριακό, φτάνει να αντιληφθούν πως η μη λύση έσιει κόστος για τους ίδιους [όπως λαλούν ότι πρέπει να καταλάβει η Τουρκία]. Χέσ’ το διεθνές δίκαιο τζαι την αίσθηση ότι “πρέπει” για κάποιον λόγο να επανενωθούμε – τζείνον που πρέπει να ψάχνουμε έν’ το πλέγμα εγχώριων τζαι διεθνών συμφερόντων υπέρ της λύσης. Με άλλα λόγια, εύρε πώς να εκμεταλλευτείς τα συμφέροντα των πολιτικών αντί να κλαίεις που εν συνάδουν με τα δικά σου.

3. Η λύση εν μες στον νου
Ξέρω, ακούεται χίππικο, αλλά κάτσετε ένα λεπτό να εξηγήσω. Ακόμα τζαι αν αύριο επιβάλλετουν με μαγικό τρόπο το τέλειο σχέδιο λύσης, η “λύση” ως μεταφυσική σχεδόν έννοια εν θα έρκετουν μέσα ‘που συνταγματικές ρυθμίσεις. Η λύση θα έρτει άμαν, για παράδειγμα, ο πιο δημοφιλής ποδοσφαιριστής στην εθνική Κύπρου εννάν Τουρκοκύπριος. Αν η λύση έν’ θέμα αντίληψης και διάθεσης, τζαι προσέγγισης στα πράματα, τότε αρκετοί σήμερα ζιούμε λες τζαι η λύση ήρτε. Το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τα όσα άλλαξαν ώστε να μεν υπάρξει πισωγύρισμα, τζαι να διεκδικήσουμε περισσότερα.

You May Also Like

Ουρές

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αυτοκίνητα καβαλημένα σε κάθε πεζοδρόμιο της περιοχής. Κοπελιές με τακούνια ...

Δεν ξεχνώ – για αυτό πίνω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στις τουαλέτες μπαρ της παλιάς Λευκωσίας κάποιος ή κάποια έγραψε ...

Όχι άλλους ήρωες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι έγινε από πέρσι; Τι άλλαξε από πέρσι; Οι κομματάρχες ...

Η εκδίκηση της cultιάς

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πραγματικά δεν ήθελα να ασχοληθώ αυτή την εβδομάδα με το ...

Οι παλαιοκύπριοι τζiαι η γλώσσα μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Την περασμένη Τετάρτη στον Φιλελεύθερο, ο Άριστος Μιχαηλίδης προέβαλε ως ...

“Θα σου βάψω και τη γενειάδα σου”

18.9.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Άκουγα και ξανάκουγα αυτές τις μέρες τη “Στολή του ...

X