Οδηγίες επιβίωσης Κυπριακού

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Οι παρακάτω εισηγήσεις ισχύουν για όσους παρακολουθούν ανελλιπώς τα ρεπορτάζ, θκιαβάζουν βιβλία Ιστορίας, προσπαθούν να απομνημονεύσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τζαι πραγματικά νιώθουν κάτι να πεταρίζει μέσα τους άμα συζητούν τις συνταγματικές ρυθμίσεις της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης.

Για να μεν πελλάνει, λοιπόν, κάποιος που πραγματικά τον κόφτει για το Κυπριακό τζαι εν το αθθυμάται μόνον τις μέρες των επετείων ή άμα του πουν τα κόμματα ότι είπαν κάτι κακό οι Τούρτζιοι:

1. Μεν δένεσαι συναισθηματικά με το θέμα:
Εντάξει, ενδιαφέρει σε αν επανενωθεί η πατρίδα, αν φύουν οι Τούρτζιοι στρατιώτες που τα χωρκά σου, αν πιάεις τα χωράφκια σου πίσω, αν θα μπορέσεις να τραγουδάς την Τηλλυρκώτισσα τζαι στες θκυο γλώσσες στη γιορτή του κρασιού που θα το λαλούν τζαι σιαράπ φεστιβάλι. Αλλά αντιλήφτου ότι η ζωή συνεχίζεται τζαι πως όσα μπορούσες να κάμεις τζαι πριν, μπορείς να τα κάμεις τζαι μετά που η τελευταία φουρνιά ηγετών σσίσουν τα δεφτέρκα τους. Οι ηγέτες έννεν φίλοι σου για να σε προδώσουν, ούτε εχθροί σου για να τους φάεις. Έν’ πολιτικοί που ακόμα τζαι όταν τους θωρείς να αγαπιούνται, αγαπιούνται για κάποιο προσωπικό τους συμφέρον.

2. Αντί να είσαι απαισιόδοξος, να είσαι κυνικά αισιόδοξος:
Σοβαρά όμως, γιατί επιμένεις να περιμένεις τους πεφωτισμένους ηγέτες, τον τέλειο, τολμηρό τζαι προοδευτικό Πρόεδρο ή να ελπίζεις ότι ο Τ/Κ ηγέτης εννάν ο μεγάλος τσιάκκος που θα βάλει τον Ερντογάν κάτω τζαι εννά του αρκέψει τους πάτσους; Όπως προκύπτει ‘που το σημείο 1, ακόμα τζαι οι πολιτικοί χωρίς όραμα μπορούν να πάρουν αποφάσεις που να προχωρήσουν το Κυπριακό, φτάνει να αντιληφθούν πως η μη λύση έσιει κόστος για τους ίδιους [όπως λαλούν ότι πρέπει να καταλάβει η Τουρκία]. Χέσ’ το διεθνές δίκαιο τζαι την αίσθηση ότι “πρέπει” για κάποιον λόγο να επανενωθούμε – τζείνον που πρέπει να ψάχνουμε έν’ το πλέγμα εγχώριων τζαι διεθνών συμφερόντων υπέρ της λύσης. Με άλλα λόγια, εύρε πώς να εκμεταλλευτείς τα συμφέροντα των πολιτικών αντί να κλαίεις που εν συνάδουν με τα δικά σου.

3. Η λύση εν μες στον νου
Ξέρω, ακούεται χίππικο, αλλά κάτσετε ένα λεπτό να εξηγήσω. Ακόμα τζαι αν αύριο επιβάλλετουν με μαγικό τρόπο το τέλειο σχέδιο λύσης, η “λύση” ως μεταφυσική σχεδόν έννοια εν θα έρκετουν μέσα ‘που συνταγματικές ρυθμίσεις. Η λύση θα έρτει άμαν, για παράδειγμα, ο πιο δημοφιλής ποδοσφαιριστής στην εθνική Κύπρου εννάν Τουρκοκύπριος. Αν η λύση έν’ θέμα αντίληψης και διάθεσης, τζαι προσέγγισης στα πράματα, τότε αρκετοί σήμερα ζιούμε λες τζαι η λύση ήρτε. Το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τα όσα άλλαξαν ώστε να μεν υπάρξει πισωγύρισμα, τζαι να διεκδικήσουμε περισσότερα.

You May Also Like

Σσιου τζαι καλά

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Η είδηση πως όπου να ‘ναι φκαίννουμε ‘που το μνημόνιον ...

Τα χαμένα εισιτήρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους της Κύπρου μειώθηκαν κατά 24,4% ...

Δεμένος στο όχημα

Μια μακριά ουρά από αυτοκίνητα εκτείνεται, κολλημένη στην κίνηση, στον δρόμο του Ντερέμπογιου από ...

Λαμπεντούζα, μια κριτική

Της Κατερίνας Πουλοπούλου* Λαμπεντούζα. Ένα παραδεισένιο νησί, εκεί που η Βόρειος Αφρική συναντά την ...

Brave New Cypriots

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αντί στήλης σήμερα, ας δούμε πώς ο Άλντους Χάξλεϋ ενέταξε, ...

Here’s an idea

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κοίτα, σε άλλες ιδέες καταλήγεις μετά που τυχαίες συναντήσεις που ...

X