«Εκάβη» στα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Δήλου

Στο μισογκρεμισμένο σκηνικό οικοδόμημα του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, με τις ερειπωμένες κερκίδες και τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, αλλά με θέα το απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους, θα ανεβάσει την παράσταση «Εκάβη, μιας πρόσφυγας» το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παράσταση στον χώρο μετά από 2100 χρόνια.

Για λίγους τυχερούς

«Διαταράσσεται» η εικόνα του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, το οποίο καταστράφηκε το 88 π.Χ. από τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του ο αθηναϊκός «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ανέβασμα της παράστασης αποτελεί πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου.

«Το 1993 είχε πραγματοποιηθεί μια πολιτιστική εκδήλωση στο σημείο αυτό, αλλά όχι οργανωμένη θεατρική παράσταση», διευκρινίζει στο δημοσίευμα η προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Ζώζη Παπαδοπούλου.
Όπως εξάλλου αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό θεατών, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής το έργο αποκατάστασης του μνημείου.
Το αρχαίο θέατρο της Δήλου είναι ένα από τα ελάχιστα αρχαία θέατρα που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από μάρμαρο και το μοναδικό χωρίς ρωμαϊκές επεμβάσεις.

Η παράσταση

Η «Εκάβη, μια πρόσφυγας» ήταν μια ιδέα που υλοποιεί ο Νίκος Καραγεώργος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Η «Εκάβη» του κ. Καραγεώργου, την οποία θα ερμηνεύσει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, είναι βασισμένη στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας από τα έργα «Εκάβη» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Καραγεώργος και Μπεμπεδέλη συνεργάστηκαν ξανά πριν από πολλά χρόνια στην παραγωγή «Μάνα, Κουράγιο». Όπως αναφέρει ο ίδιος στο δημοσίευμα: «Το σκεπτικό για αυτή την παράσταση είναι η σύνθεση των αποσπασμάτων σε μια ενιαία παράσταση και όχι το ανέβασμα μιας τραγωδίας. Γιατί μια τέτοια επιλογή θεωρήθηκε από εμάς επιβεβλημένη λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Το αρχαίο θέατρο της Δήλου στη σημερινή του μορφή δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος ενός ολόκληρου θιάσου». Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου οδηγήθηκε στο σκεπτικό της Εκάβης του εξαιτίας του τραγικού πολέμου που μαίνεται και έχει ισοπεδώσει τη Συρία.

«Η Δήλος, έχοντας διατελέσει κέντρο πολιτισμού και πέρασμα λαών, δεν θα μπορούσε να μην φωτίσει το προσφυγικό ζήτημα. Ένας από τους πιο γνωστούς μονολόγους της Εκάβης ξεκινά ’Ποτέ δεν μπήκα σε καράβι’. Ο στίχος αυτός φέρνει στο νου τη Σύρια, μάνα, γυναίκα, που διασχίζει τον τραγικό δίαυλο Τσεσμέ-Χίος, τόσο κοντά στην αρχαία Τροία, πατρίδα της Εκάβης», επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», ο κ. Καραγεώργος θα ταξιδέψει στην Κύπρο εντός Ιουνίου και θα έχει συνάντηση με την κορυφαία ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη σχετικά με το έργο.

Εκάβη και το 2017

Υπενθυμίζεται ότι η Δέσποινα Μπεμπεδέλη αποδέχτηκε πρόταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου για να πρωταγωνιστήσει ως Εκάβη στη μεγάλη παραγωγή της αρχαίας τραγωδίας «Τρωάδες», η οποία θα παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017.

 

You May Also Like

«This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist», ντοκιμαντέρ στο Netflix τον Απρίλιο

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ true crime του Netflix αφορά τη διαβόητη ληστεία στο Isabella Stewart ...

Live webcast για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Live webcast από την Σουηδική Ακαδημία, στη Στοκχόλμη, για την ανακοίνωση του φετινού Νομπελίστα ...

Απεβίωσε ο λαογράφος Χρύσανθος Κυπριανού

Μετά από μακροχρόνια ασθένεια, απεβίωσε χθες 1η Νοεμβρίου 2011 ο φιλόλογος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ...

Οι νικητές του διαγωνισμού World Press Photo 2020

Ο οργανισμός World Press Photo παρουσίασε τους μεγάλους νικητές του σπουδαιότερου διαγωνισμού φωτογραφίας για το φωτορεπορτάζ. ...

Fill the Museum with your Voice

“Και τώρα πια ήρθ’ η στιγμή / Θεά Αφροδίτη, να μιλήσουμε / Σαν ίσος ...

Πέθανε η θρυλική Αλίσια Αλόνσο

Η Κουβανή Αλίσια Αλόνσο, χορεύτρια και χορογράφος, θρύλος του μπαλέτου, απεβίωσε στην Αβάνα την ...

X