Cūprum: ο χαλκός ως «γέφυρα»

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ήταν το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ABR [Alternative Brains Rule] in LAB.

Κατά τη διάρκεια ενός μήνα οι καλλιτέχνες Σοφία Στέβη, Marlene Stark και Talissa Lallai εργάστηκαν με τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Λουκά και Κωνσταντίνο Κυπριανού, καθώς και με τους επιστήμονες Αχιλλέα Κεντώνη και Γιώργο Κωνσταντίνου.

Με την ομάδα εργάστηκε επίσης η επιμελήτρια Clarissa Tempestini, η οποία έδωσε τη θεματική του χαλκού και η οποία σημειώνει για την έκθεση:

«Με το ‘Cuprum’ να παραπέμπει στην κλασική λατινική ονομασία για τον χαλκό, αυτό που αναγνωρίστηκε στην παγκόσμια ιστορία ως το ‘μέταλλο της Κύπρου’ τώρα αποτελεί τη βάση για νέες εμπνεύσεις, έννοιες και καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτή η έκθεση στοχεύει στη δημιουργία μιας πειραματικής σύνδεσης, είναι μια προσπάθεια να συνδεθεί το μυστήριο που αποπνέει το νησί, με την προσπάθεια των καλλιτεχνών να δουν τον κόσμο μέσα από μια νέα οπτική».

Για το πρόγραμμα φιλοξενίας μιλήσαμε με τους συντονιστές του ABR Μάρθα Γεωργίου και Κωνσταντίνο Κυπριανού.

 

Ποια είναι η σχέση του Alternative Brains Rule με το Afro Banana Republic;

To ABR – Alternative Brains Rule είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέσω του οποίου δημιουργούνται ποικίλες ποιοτικές διεπιστημονικές δράσεις, με στόχο τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής σκηνής του νησιού. Το Afro Banana Republic Festival, το ABR IN LAB όπως και το SSPM Pavilion Competition είναι κάποιες από αυτές τις δράσεις.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το ABR IN LAB;

Η ιδέα για το ABR [Alternative Brains Rule] IN LAB προήλθε από την ανάγκη να προσεγγίσουμε τους στόχους του ABR σε μια ανταλλαγή η οποία θα είχε οικειότητα, διάρκεια, εξερεύνηση και εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα. Οι στόχοι αυτοί έρχονται σε σύμπνοια με την ευρύτερη στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου να υποστηρίζει και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο είναι καθοριστικό για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τους στόχους σας;

Ανάμεσα σε άλλους, κάποιοι από τους πιο βασικούς στόχους μας είναι η ανάπτυξη αυθεντικής τέχνης, η οποία να εσωκλείει τη μοναδικότητα της κυπριακής κουλτούρας σε συνδυασμό με τη σύγχρονη δημιουργική σκηνή, η άφιξη στην Κύπρο διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και έχουν φιλοξενηθεί από σημαντικές οργανώσεις στον κόσμο. Προβάλλοντας την Κύπρο και τον ντόπιο καλλιτεχνικό κόσμο, θέλουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για μελλοντικές συνεργασίες είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Επίσης σημαντικός στόχος για μας είναι η αναζωογόνηση του κυπριακού κοινού, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να δει και ν’ ακούσει καινούργια πράγματα και να συμμετάσχει ως μέλος μιας σύγχρονης πραγματικότητας.

Πόσα άτομα φιλοξένησε το residency;

Το ABR IN LAB φιλοξένησε τρεις διεθνείς καλλιτέχνες, τις Σοφία Στέβη, Marlene Stark και Talissa Lallai, οι οποίες πέρασαν τέσσερις βδομάδες δουλεύοντας πλάι στους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Λουκά και Κωνσταντίνο Κυπριανού, καθώς και με επιστήμονες όπως ο Αχιλλέας Κεντώνης και ο δρ Γιώργος Κωνσταντίνου, οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην εξέλιξη των αποτελεσμάτων και δημιουργιών των καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα είχε στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων την ανταλλαγή διεθνών καλλιτεχνών με ντόπιους δημιουργούς. Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, είσαστε ικανοποιημένοι;

Είμαστε περισσότερο από ικανοποιημένοι! Η ανταλλαγή έγινε σε διάφορα επίπεδα. Εκτός από τις οργανωμένες συναντήσεις και εργαστήρια τα οποία στόχευαν ακριβώς σε αυτή την ανταλλαγή υπήρξαν και ευχάριστες εκπλήξεις. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο residency είχαν την ευκαιρία ν’ αναπτύξουν μια δική τους προσωπική σχέση με το νησί -πέρα από κάθε προσδοκία- τόσο με το τοπίο όσο και την ιστορία. Ίσως το πιο σημαντικό ήταν η σύνδεση με τους ανθρώπους. Οι καλλιτέχνες, ενώ βρίσκονταν σε μια διαδικασία εξερεύνησης, ανάπτυξαν σχέσεις με ντόπιους εμπειρογνώμονες, δημιουργούς, τεχνίτες κ.ά. Η ανταλλαγή σκέψεων για όσα τους εμπνέουν, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και τις γνώσεις τους, δημιούργησε μια σύνδεση μεταξύ των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και του τοπικού καλλιτεχνικού κόσμου.

Για μας, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Φανερώνει την ανάγκη για παρόμοια εγχειρήματα τα οποία φέρνουν τους ντόπιους δημιουργούς σε μια οικεία ανταλλαγή με άτομα από τον διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο. Συνάμα επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος προσφέρεται -και έχει πολλά να δώσει- στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών ανησυχιών δημιουργών από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Η Clarissa Tempestini, η επιμελήτρια με την οποία συνεργαστήκατε, εστίασε στη σχέση του σύγχρονου και του αρχαίου, όπως συναντώνται στην Κύπρο σήμερα. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της συνάντησης μέσα από τη διαδικασία της έκθεσης;

Η σχέση του σύγχρονου και του αρχαίου φανερώνεται στις αναφορές των εκθεμάτων σε θέματα όπως οι πολιτιστικές επιρροές που έχουν κατακλύσει το νησί κατά τη διάρκεια της Ιστορίας, καθώς και στη μοναδική γεωγραφική θέση της χώρας, τους φυσικούς της πόρους, τη μυθολογία κ.τ.λ. Θεωρούμε πως ενεργοποιούνται διάφορα θέματα. όπως η ιδέα της εισαγωγής / εξαγωγής υλικών από την Κύπρο. Κοιτάζοντας τα υλικά με τα οποία φτιάχτηκαν τα έργα της έκθεσης, είναι σαν να ακολουθούμε ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο: μέταλλο, χώμα, πεύκος, πηλός, ασήμι, χαλκός, πουρόπετρα, ρόδι, θυμάρι, ροδόσταγμα, θαλασσινό νερό, βότσαλα, πλαστικό, σχοινί, γύψος…

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του ABR IN LAB;

Παρά την ολοκλήρωση της έκθεση του ABR IN LAB, η ομάδα συνεχίζει να εξερευνά τα αποτελέσματα. Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν ξανά σε ανανεωμένη μορφή στο Afro Banana Republic Festival στις 19 & 20 Αυγούστου 2016. Επίσης ευελπιστούμε πως το ABR IN LAB θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

You May Also Like

«Ο σκύλος που καπνίζει» στον ΘΟΚ

Ένα από τα έργα του θεατρικού προγράμματος Play για την κυπριακή θεατρική συγγραφή ανεβαίνει ...

Σειρά συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου: «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Το Μουσικό Κλειδί” του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου παρουσιάζει τις Οικογενειακές ...

Cyprus Comic Con 2019

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία στις 20 και 21 ...

Έκθεση φωτογραφίας “Unseen Views” του Χάρη Σολωμού

Αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας,τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις την έκθεση φωτογραφίας: «UNSEEN ...

Έργo του Θεόδουλου στην πλατεία του Λούβρου

«Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κύπριου εικαστικού Θεόδουλου Γρηγορίου ...

ΒΙΒΛΙΟ | Η συνισταμένη των ανοησιών της υφηλίου

Γράφει η Αίγλη Τούμπα Η συνισταμένη των ανοησιών της υφηλίου Της Άλκης Ζέη Εκδ. ...

X