Απεβίωσε ο Αντρέας Σαββίδης

Την Κυριακή 3 Ιουλίου άφησε την τελευταία του πνοή ο ζωγράφος Αντρέας Σαββίδης, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Αντρέας Σαββίδης ανήκε στους καλλιτέχνες της δεύτερης γενιάς της νεότερης κυπριακής τέχνης οι οποίοι επεδίωξαν να εκσυγχρονίσουν την πολιτιστική σκηνή του τόπου.

Το «Π» δημοσίευσε -ίσως την τελευταία- συνέντευξη του Αντρέα Σαββίδη τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην γκαλερί Γκλόρια.

«Μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Βότσης, ο Ανδρέας Χρυσοχός, ο Νίκος Κουρούσιης και ο Glyn Hughes, κάναμε μια ομάδα όλοι μαζί και δουλεύαμε πολύ. Στήναμε εκθέσεις, διαλέξεις, συναντιόμασταν στις εκθέσεις, στα εργαστήρια συζητούσαμε, ανταλλάζαμε απόψεις…», αναφέρει για την πρώτη εκείνη περίοδο στη συνέντευξή του ο ίδιος.

Ανακοίνωση υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Αντρέα Σαββίδη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε από το 1960 την Κύπρο σε πολλές διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις ενώ το 1979 του απονεμήθηκε το Β’ βραβείο γλυπτικής της 9ης Μπιενάλε Αλεξάνδρειας.

Αναφέρεται ακόμη ότι «η ζωή και το έργο του Ανδρέα Σαββίδη είναι συνυφασμένα με την ιστορία της Κυπριακής Τέχνης. Τόσο η ζωγραφική, όσο και η γλυπτική του, αντλούσαν μόνιμα από το φυσικό περιβάλλον του τόπου συνθέτοντας οργανικές φόρμες γεμάτες δυναμισμό και ποιητική αρμονία. Ο καλλιτέχνης, ως ένα από τα πιο ενεργά μέλη της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας των τελευταίων δεκαετιών, διαμόρφωσε μέσω της πρακτικής του ένα άκρως προσωπικό ύφος, αφήνοντας πίσω του εμβληματικά έργα που τον καθιστούν ως ένα από τους κατεξοχήν εκπροσώπους του κυπριακού μοντερνισμού.»

Ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Παρασκευάς, θα καταθέσει εκ μέρους του υπουργού Κώστα Καδή στεφάνι στην κηδεία του εκλιπόντος δημιουργού, η οποία θα τελεστεί την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αντρέας Σαββίδης γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1930. Σπούδασε στο St Martins School of Art του Λονδίνου και στο Chelsea School of Art με δάσκαλους τους Bernard Meadows, Barbara Hepworth και Ηenry Moore, την δεκαετία του ’50, περίοδο εξαιρετικής ανάπτυξης της Αγγλικής Τέχνης και κυρίως γλυπτικής.

Διετέλεσε καθηγητής τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση στη Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ήταν επίσης επιθεωρητής τέχνης και έκανε εκθέσεις έργων στην Κύπρο και στο εξωτερικό από τη δεκαετία του ’60.

Ο Ανδρέας Σαββίδης συνέχιζε μέχρι πρόσφατα να δημιουργεί και να παρουσιάζει την δουλειά του, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η τελευταία του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2016 στην γκαλερί Γκλόρια, στη Λευκωσία.

Φιλοτέχνησε δεκάδες έργα σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο και την Ελλάδα [προτομή Λιπέρτη, Βέμπω, Σπυριδάκη, Μάρκου Δράκου κ.ά.], ενώ έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βορέ στην Αθήνα, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία, στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, στην Ελληνική Πρεσβεία, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

You May Also Like

ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ | Η Σαντάλ Άκερμαν και η ανατρεπτική «Ζαν Ντελμάν»

Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @despichri Πρωτοπόρα σκηνοθέτιδα του πειραματικού κινηματογράφου, ανατρεπτική στις φιλμικές ...

ΚΥΠΡΙΑ | Ακυρώνεται η παράσταση «Φωνές της Κύπρου»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι η μουσική παράσταση με ...

Dystopia: il Paradiso με την Μαριάννα Παφίτη

Ο δραματικός μονόλογος Dystopia: il Paradiso της Μαριάννας Παφίτη σε σκηνοθεσία Λούκα Ιωάννου. αποτυπώνει ...

Βίντεο και βιβλίο για την 55η επέτειο της «Μελωδίας της Ευτυχίας»

Την 1η Απριλίου του 1965 οι κινηματογραφόφιλοι είδαν για πρώτη φορά την ταινία που ...

Για την Αγία Σοφία

Τρεις τοποθετήσεις με αφορμή την απόφαση για τη μετατροπή του ναού της Αγίας του ...

Στέγη στο Παν/μιο Κύπρου για τα Μουσικά Ταλέντα

Ένα πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων θα έχουν ...

X