121 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Ελίζα Κωνσταντίνου

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι άξονες της ιστορίας κάθε λαού και γι’ αυτό το λόγο μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Πολιτισμού και της Δημιουργίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενέκρινε 121 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν για την στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων. Στόχος της ενέργειας αυτής, είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους πέραν των 600 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα έξι έτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να πάρει ρόλο ‘διαμεσολαβητή’ ανάμεσα στις επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και των τραπεζών. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού θεωρούνται όσες άπτονται του οπτικοακουστικού τομέα (κινηματογράφος, τηλεόραση κ.ά) και των φεστιβάλ, της μουσικής, λογοτεχνία, βιβλιοθήκες, μουσεία κτλ.

Το βασικό πρόβλημα το οποίο έρχεται να επιλύσει αυτή η πρωτοβουλία είναι η δύσκολη πρόσβαση που έχουν οι επιχειρήσεις στην χρηματοδότηση, λόγω κυρίως της αδυναμίας των τραπεζών ν’ αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες του τομέα αυτού καθώς επίσης και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης. Το πρόγραμμα σκοπεύει να διδάξει, ουσιαστικά, τεχνογνωσία στις τράπεζες ούτως ώστε να μπορούν να δανείζουν με τη σειρά τους τον συγκεκριμένο τομέα.
Οι Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν ν’ αξιοποιήσουν αυτό το μέσο από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΕΤΑ, Roger Haveninth.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Europen Parliament/P.Naj-Olearipietro

You May Also Like

{re}mapping the city | Νέα ματιά στη Λευκωσία

Ενα ολοήμερο φεστιβάλ στο οποίο το κοινό καλείται να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους με τους ...

Ο ΘΟΚ «μιλά» αγγλικά | Παραστάσεις με υπέρτιτλους

Αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους εισάγει για αριθμό παραστάσεών του ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε ...

Marina Abramovic: the artist is present | Προβολή στο Σινέ Στούντιο

Το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, με τίτλο ...

Ένα φωτογραφικό αρχείο με σκοπό τη διατήρηση της οπτικής μνήμης της Γερμανικής κοινωνίας

Η γερμανή Υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters έχει διορίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση ...

Asila Music Festival για καλό σκοπό

Μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της τέχνης κινητοποιήθηκαν για ...

X