The Floating Piers | Οι πλωτές προβλήτες του Christo

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περπατήσει πάνω στο «The Floating Piers», το πιο φιλόδοξο έργο του διάσημου Christo. Το έργο, την επιμέλεια του οποίου είχε ο Germano Celant, έκλεισε την Κυριακή 3 Ιουλίου δεκαέξι μέρες “ύπαρξης” στη λίμνη Iseo στη Λομβαρδία.

“Οι πλωτές προβλήτες” του Christo αποτελούνται από 100.000 τετραγωνικά μέτρα λαμπερού κίτρινου υφάσματος, τα οποία καλύπτουν έναν πλωτό διάδρομο από συνεχόμενους κύβους πολυουρεθάνης που επιπλέουν και κινούνται ελαφρά με την κίνηση του νερού.

floating_piers floating_piers1ΦΩΤΟ: Wolfgang Volz © 2016 Christo

Γεννημένος στη Βουλγαρία και με βάση του τη Νέα Υόρκη, ο ογδοντάχρονος σήμερα Christo Vladimirov Javacheff, γνωστός απλώς ως Christo, είναι διεθνώς διάσημος για τα τεράστιας κλίμακας έργα τα οποία έφτιαχνε σε συνεργασία με τη συνέταιρο και σύζυγό του Jeanne-Claude. Το διάσημο ζευγάρι τύλιγε σε ύφασμα δημόσιους χώρους, όπως το γεφύρι Pont Neuf στο Παρίσι, το Reichstag στο Βερολίνο, τις πύλες του Central Park στη Νέα Υόρκη ή την παραλία Little Bay στο Σίδνεϊ. Μέχρι τον θάνατο της Jeanne-Claude, το 2009, είχαν φτιάξει μαζί είκοσι δύο τέτοιες περιβαλλοντικές επεμβάσεις.

Το έργο «The Floating Piers” είναι “όπως όλα μας τα έργα, δωρεάν και προσβάσιμο όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς εγκαίνια, κρατήσεις και ιδιοκτήτες… Είναι μια προέκταση του δρόμου και ανήκει σε όλους”, δήλωσε ο Christo για το έργο. Όμως η συρροή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη [είχαν αρχικά υπολογίσει μισό εκατομμύριο – αντί του ενός], που αναγκαστικά οι αρχές το έκλειναν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, ώστε να καθαρίζεται και να επιδιορθώνεται.

floating_piers4ΦΩΤΟ: Wolfgang Volz © 2016 Christo

Αντιδρώντας στο μπλοκ-μπάστερ έργο, η ιταλική ομάδα καταναλωτών Codacons έχει διαμαρτυρηθεί για το κόστος του γλυπτού. Η ομάδα έχει διαμαρτυρηθεί επισήμως, δηλώνοντας πως η διαχείριση των τουριστών, οι υπηρεσίες ασφάλειας και καθαριότητας είναι υπερβολικά υψηλές: «Θέλουμε να ξέρουμε πόσα από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών έχουν ξοδευτεί σε ένα έργο το οποίο έχει μέχρι στιγμής φέρει πολλή δημοσιότητα στον καλλιτέχνη, χωρίς να φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα στις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Codacons.

+ Περισσότερες φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες εδώ: http://www.thefloatingpiers.com

 

You May Also Like

«Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον κόσμο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ταινίες από «επαναστάτες» αλλά αναγνωρισμένους σκηνοθέτες φέρνει το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς Φεστιβάλ ...

Wes Craven 1939-2015

Ο σκηνοθέτης Γουές Κρέιβεν, δημιουργός πολλών γνωστών φιλμ τρόμου όπως «Ο εφιάλτης στον δρόμο ...

Σινεμά Πάνθεον reloaded

Επαναρχίζει τη δραστηριότητά του στο κέντρο της -και δη με έντονη σινεφίλ διάθεση- ο ...

Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη Δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με ανακοίνωση ημ. 25 Απριλίου 2016 ...

Σύντομα στο Λονδίνο η πρώτη Rolling Stones μπουτίκ στον κόσμο

Μπουτίκ στο διαχρονικά μοδάτο Σόχο του Λονδίνου πρόκειται να ανοίξουν τον επόμενο μήνα οι ...

Βρετανικό Μουσείο: Πάλι βρέχει στις ελληνικές αρχαιότητες;

Ένα ρεπορτάζ της βρετανικής The Art Newspaper αμφισβητεί για άλλη μια φορά τις συνθήκες ...

X