The Floating Piers | Οι πλωτές προβλήτες του Christo

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περπατήσει πάνω στο «The Floating Piers», το πιο φιλόδοξο έργο του διάσημου Christo. Το έργο, την επιμέλεια του οποίου είχε ο Germano Celant, έκλεισε την Κυριακή 3 Ιουλίου δεκαέξι μέρες “ύπαρξης” στη λίμνη Iseo στη Λομβαρδία.

“Οι πλωτές προβλήτες” του Christo αποτελούνται από 100.000 τετραγωνικά μέτρα λαμπερού κίτρινου υφάσματος, τα οποία καλύπτουν έναν πλωτό διάδρομο από συνεχόμενους κύβους πολυουρεθάνης που επιπλέουν και κινούνται ελαφρά με την κίνηση του νερού.

floating_piers floating_piers1ΦΩΤΟ: Wolfgang Volz © 2016 Christo

Γεννημένος στη Βουλγαρία και με βάση του τη Νέα Υόρκη, ο ογδοντάχρονος σήμερα Christo Vladimirov Javacheff, γνωστός απλώς ως Christo, είναι διεθνώς διάσημος για τα τεράστιας κλίμακας έργα τα οποία έφτιαχνε σε συνεργασία με τη συνέταιρο και σύζυγό του Jeanne-Claude. Το διάσημο ζευγάρι τύλιγε σε ύφασμα δημόσιους χώρους, όπως το γεφύρι Pont Neuf στο Παρίσι, το Reichstag στο Βερολίνο, τις πύλες του Central Park στη Νέα Υόρκη ή την παραλία Little Bay στο Σίδνεϊ. Μέχρι τον θάνατο της Jeanne-Claude, το 2009, είχαν φτιάξει μαζί είκοσι δύο τέτοιες περιβαλλοντικές επεμβάσεις.

Το έργο «The Floating Piers” είναι “όπως όλα μας τα έργα, δωρεάν και προσβάσιμο όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς εγκαίνια, κρατήσεις και ιδιοκτήτες… Είναι μια προέκταση του δρόμου και ανήκει σε όλους”, δήλωσε ο Christo για το έργο. Όμως η συρροή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη [είχαν αρχικά υπολογίσει μισό εκατομμύριο – αντί του ενός], που αναγκαστικά οι αρχές το έκλειναν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, ώστε να καθαρίζεται και να επιδιορθώνεται.

floating_piers4ΦΩΤΟ: Wolfgang Volz © 2016 Christo

Αντιδρώντας στο μπλοκ-μπάστερ έργο, η ιταλική ομάδα καταναλωτών Codacons έχει διαμαρτυρηθεί για το κόστος του γλυπτού. Η ομάδα έχει διαμαρτυρηθεί επισήμως, δηλώνοντας πως η διαχείριση των τουριστών, οι υπηρεσίες ασφάλειας και καθαριότητας είναι υπερβολικά υψηλές: «Θέλουμε να ξέρουμε πόσα από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών έχουν ξοδευτεί σε ένα έργο το οποίο έχει μέχρι στιγμής φέρει πολλή δημοσιότητα στον καλλιτέχνη, χωρίς να φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα στις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Codacons.

+ Περισσότερες φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες εδώ: http://www.thefloatingpiers.com

 

You May Also Like

Αγαπημένη των φεστιβάλ η ταινία Loveless Zoritsa

Συνεχείς επιτυχίες σημειώνει στον διεθνή χώρο η ταινία Loveless Zoritsa, μια μαύρη κωμωδία την ...

Itamar Erez & Yshai Afterman στην Κύπρο

Οι καταξιωμένοι, δεξιοτέχνες μουσικοί Itamar Erez [κιθάρα, πιάνο] και Yshai Afterman [κρουστά], εδραιωμένοι στην ...

Ο Μικ Τζάγκερ είναι SuperHeavy [βίντεο]

Ένα τραγούδι στη σανσκριτική γλώσσα -την επίσημη γλώσσα της Ινδίας- ερμηνεύει ο Μικ Τζάγκερ, ...

Τιμητική εκδήλωση για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικής Λογοτεχνίας

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα ...

Σον Πεν και Όλιβερ Στόουν αποχαιρετούν τον Ούγκο Τσάβες

Tη βαθιά τους λύπη για τον θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, εξέφρασαν ...

Έκθεση του Theo-Mass Lexileictous στην γκαλερί Μορφή

Ο Theo-Mass Lexileictous επιστρέφει στη γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό όπου θα παρουσιάσει την τελευταία ...

X